KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zadasz pytanie upewnij się że przeczytałeś: kodi.org.pl/index.php/component/content/...nim-zaczniesz-z-xbmc

TEMAT: wyświetlanie danych z czujnika temperatury

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2012/11/24 13:03 #2588

  • Gość
  • Postów: 0
  • Pomógł: 0

w jaki sposób wyświetlić wynik z x czujników temperatury ?

mam okablowany dom 1 wire z czujnikami temperatury (kotłownia, pokoje) - mam dane w digitemp i aplikacji php, jak teraz to podłączyć do xbmc ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/04 23:03 #4399

  • jakobs84
  • Junior
  • jakobs84
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 2

  • KODI: 13.1
  • OS: Ubuntu 14.1
  • NAS: NIE
  • MySQL: NIE
  • Sterowanie: Medion or28v
  • HTPC: HP T5740e & HD Crystal Decoder BCM970015 + SSHD
Mam dokładnie ten sam problem. Może masz już rozwiązanie ??



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/05 02:18 #4401

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 95

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
rozumiem ze przez przegladarke to mozesz zobaczyc
Czy zatem nie wystarczy zainstalowac Web viewer ?
forum.xbmc.org/showthread.php?tid=90007

Albo ew uruchomic Launcherem podglad w przegladarce ?

Albo pokombinować z PHP tak aby odczyty byly podawane jako RSS i ustawic w XBMC ten kanal ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/08 23:28 #4493

  • jakobs84
  • Junior
  • jakobs84
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 2

  • KODI: 13.1
  • OS: Ubuntu 14.1
  • NAS: NIE
  • MySQL: NIE
  • Sterowanie: Medion or28v
  • HTPC: HP T5740e & HD Crystal Decoder BCM970015 + SSHD
Skłaniam się do RSS bo to chyba najprostsze rozwiązanie, na razie grzebie w
forum.xbmc.org/showthread.php?tid=87384

Z marnym rezultatem

Zastanawia mnie dla czego nie ma wtyczki do RrdToll'a a tą przeglądarkę obadam jutro

Pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/15 03:03 #4615

  • jakobs84
  • Junior
  • jakobs84
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 2

  • KODI: 13.1
  • OS: Ubuntu 14.1
  • NAS: NIE
  • MySQL: NIE
  • Sterowanie: Medion or28v
  • HTPC: HP T5740e & HD Crystal Decoder BCM970015 + SSHD
import xbmc
import xbmcaddon
import xbmcgui
import os
 
__addon__       = xbmcaddon.Addon(id='service.diskfree')
__addonname__   = __addon__.getAddonInfo('name')
__icon__        = __addon__.getAddonInfo('icon')
ADDON_DIR  = __addon__.getAddonInfo( "path" )
 
class Viewer:
    # constants
    WINDOW = 10147
    CONTROL_LABEL = 1
    CONTROL_TEXTBOX = 5
 
    def __init__( self, *args, **kwargs ):
        # activate the text viewer window
        xbmc.executebuiltin( "ActivateWindow(%d)" % ( self.WINDOW, ) )
        # get window
        self.window = xbmcgui.Window( self.WINDOW )
        # give window time to initialize
        xbmc.sleep( 100 )
        # set controls
        self.setControls()
 
    def setControls( self ):
        #get header, text
        heading, text = self.getText()
        # set heading
        self.window.getControl( self.CONTROL_LABEL ).setLabel( "%s - %s" % ( heading, __addonname__, ) )
        # set text
        self.window.getControl( self.CONTROL_TEXTBOX ).setText( text )
 
    def getText( self ):
        try:
#            txt = open( os.path.join( ADDON_DIR, "README" ) ).read()
 
            txt = open( '/usr/share/ekg/temp.txt' ).read()
 
#            return "README", txt
            return "JAK",  txt
 
        except:
            print_exc()
        return "", ""
 
Viewer()

Wyświetla z pliku może efektowne nie jest ale DZIAŁA :) , to takie proste a tyle zajęło czasu :(
Ostatnio zmieniany: 2013/04/15 03:07 przez jakobs84.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Maciey

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/15 09:17 #4616

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 85

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Mozesz jeszcze wrzucic screena z efektem dziaania - aby kazdy mogl ocenic efekt koncowy ?
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/16 10:19 #4649

  • jakobs84
  • Junior
  • jakobs84
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 2

  • KODI: 13.1
  • OS: Ubuntu 14.1
  • NAS: NIE
  • MySQL: NIE
  • Sterowanie: Medion or28v
  • HTPC: HP T5740e & HD Crystal Decoder BCM970015 + SSHD
Jak pisałem efekt nie powala




Ale działa. Tak na dobrą sprawę wyświetla plik tekstowy tworzony podczas zrzutu danych z czujników przez crontab.

Kombinuje jak wyświetlić to w prawym górnym rogu "NIEDOSTĘPNE"


Ostatnio zmieniany: 2013/05/29 04:02 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/22 01:12 #4761

  • jakobs84
  • Junior
  • jakobs84
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 2

  • KODI: 13.1
  • OS: Ubuntu 14.1
  • NAS: NIE
  • MySQL: NIE
  • Sterowanie: Medion or28v
  • HTPC: HP T5740e & HD Crystal Decoder BCM970015 + SSHD
Jak by było





Efekt "Ramki" z linku wcześniej, na moim X nie pasuje trzeba by przenosić i jakoś nie ciekawie



To teraz jak wyświetlić to tylko w zakładce pogoda ??

PS: jak wstawić poprawnie obraz na forum ??
Ostatnio zmieniany: 2013/05/29 04:30 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

wyświetlanie danych z czujnika temperatury 2013/04/23 11:09 #4769

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 85

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
jakobs84 napisał:
PS: jak wstawić poprawnie obraz na forum ??

Robisz dobrze - poprawiłem konfiguracje Forum powinno byc OK
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś