KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zadasz pytanie upewnij się że przeczytałeś: kodi.org.pl/index.php/component/content/...nim-zaczniesz-z-xbmc
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Chromium browser(Openelec)

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 07:44 #10127

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
Witam ktoś może używa bo działa super tylko jakoś nie mogę zmusić do odtwarzabua dzwięku np na YT ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 09:22 #10128

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 98

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Sprawdzałeś ustawienia wtyczki? Pamietam ze kiedys sie z tym bawiłem (nie jestem teraz przy XBMC ale wydaje mi sie ze bylo to w konfiguracji wyczki)



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 11:42 #10129

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
Zbychu napisał:
Sprawdzałeś ustawienia wtyczki? Pamietam ze kiedys sie z tym bawiłem (nie jestem teraz przy XBMC ale wydaje mi sie ze bylo to w konfiguracji wyczki)

Tak sprawdzałem nic nie daje,ale jest jeszcze :
USE CUSTOM AUDIO DEVICE
nie wiem za bardzo jak tego uzyć ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 15:50 #10132

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 231
  • Pomógł: 23

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Nie wiem jak jest w najnowszej wersji Chromium czyli 4.1.5 i jakiej używasz ...bo sam używam troszkę starszej 4.1.4 która jest kompatybilna z moim OpenElec 4.0.7. Dźwięk u mnie działa na Youtube . Trzeba w opcjach pluginu ustawić odpowiedni parametr ...odnoszący się do karty dźwiękowej u mnie jest to wpis:
hw:0,7

Ja używam też dodatkowego wpisu w pliku xorg.conf ... bo niestety przeglądarka nie była widoczna w całości na moim 42" TV .... (uciążliwe było ciągłe przesuwanie widoku paskami)
Modes "1920x1080" 
Option "Metamodes" "DFP-1: 1920x1080 { ViewPortIn=1920x1080, ViewPortOut=1870x1062+25+9 }"
.......................
1920 - szerokość ekranu TV
1080 - wysokośćekranu TV
1920-(25x2)=1870
1080-(9x2)=1062
x2- mnożymy przez dwa boki TV
Dopasowywałem metodą prób i błędów restartując za każdym razem HTPC / i dodatkowo przeprowadzanie kalibracji ekranu w menu /system / wyświetlanie obrazu / kalibrazja ekranu + uruchomienie Chromium i sprawdzanie czy jest OK ...trochę to uciążliwe ale w końcu dopasowałem pod mój TV
DFP-1 -( u mnie to wpis dotyczący amplitunera Denon)
Ostatnio zmieniany: 2014/11/10 16:27 przez kobrawerde.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 16:26 #10133

  • anti2k
  • Junior
  • anti2k
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 13

  • KODI: 14 Helix git
  • OS: Linux, Mac OS X, Openelec
A żeby zobaczyć listę urządzeń i wyjść wydaj polecenie
aplay -l

dla przykładu u mnie wygląda to tak
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: ALC662 rev1 Digital [ALC662 rev1 Digital]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: NVidia [HDA NVidia], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
  Subdevices: 0/1
  Subdevice #0: subdevice #0
używam wyjścia HDMI na karcie NVidia więc ustawiam hw:1,3
Ostatnio zmieniany: 2014/11/10 16:27 przez anti2k.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 18:35 #10134

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
U mnie mam tak:
/storage/.xbmc/addons/browser.chromium-browser/resources$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: ALC662 rev1 Analog [ALC662 rev1 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2]
Subdevices: 0/1
Subdevice #0: subdevice #0
możecie zerknąć ....co mam wpisać
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 18:49 #10135

  • anti2k
  • Junior
  • anti2k
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 13

  • KODI: 14 Helix git
  • OS: Linux, Mac OS X, Openelec
hw:0,3
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 19:09 #10136

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
anti2k napisał:
hw:0,3

rozumiem,że mam to wpisać w USE CUSTOM AUDIO DEVICE hw:03,jak tak to niestety nie mam nadal dzwięku dodam,że mam połączone przez amplituner Onkyo...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 19:52 #10137

  • anti2k
  • Junior
  • anti2k
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 13

  • KODI: 14 Helix git
  • OS: Linux, Mac OS X, Openelec
Wklej gdzieś na pastebin wynik komendy
cat /storage/.kodi/temp/kodi.log |head -100

lub jak nie znajdzie pliku to
cat /storage/.xbmc/temp/xbmc.log |head -100
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 20:23 #10138

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
anti2k napisał:
Wklej gdzieś na pastebin wynik komendy
cat /storage/.kodi/temp/kodi.log |head -100

lub jak nie znajdzie pliku to
cat /storage/.xbmc/temp/xbmc.log |head -100

Proszę :Wynik
Ostatnio zmieniany: 2014/11/10 20:25 przez karlitoo.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 20:31 #10139

  • anti2k
  • Junior
  • anti2k
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 13

  • KODI: 14 Helix git
  • OS: Linux, Mac OS X, Openelec
Wpisz w ustawieniach wtyczki z zachowaniem wielkości liter
hdmi:CARD=PCH,DEV=2
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/10 20:40 #10140

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
anti2k napisał:
Wpisz w ustawieniach wtyczki z zachowaniem wielkości liter
hdmi:CARD=PCH,DEV=2

Dzięki kolego jesteś wielki działa :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/11 11:02 #10145

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
Jeszcze mam pytanka jeżeli się da bez tego i tak przeglądarka działa super..
1.Czy można zsychronizować przeglądarkę ze swoim kontem google ?
2.Jak zmienić język na pl bo zmieniam i nie załapuje?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/11 18:05 #10147

  • anti2k
  • Junior
  • anti2k
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 13

  • KODI: 14 Helix git
  • OS: Linux, Mac OS X, Openelec
karlitoo napisał:
1.Czy można zsychronizować przeglądarkę ze swoim kontem google ?
Nie wiem ale sprawdzę.

karlitoo napisał:
2.Jak zmienić język na pl bo zmieniam i nie załapuje?

https://www.dropbox.com/s/ki4alsj97zzuv0t/browser.zip?dl=0

Ściągnij, plik pl.pak umieść w katalogu
/storage/.xbmc/addons/browser.chromium-browser/bin/locales

oraz podmień (zrób sobie tylko kopię w razie co)
/storage/.xbmc/addons/browser.chromium-browser/default.py
Ostatnio zmieniany: 2014/11/11 18:06 przez anti2k.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): kobrawerde, karlitoo

Chromium browser(Openelec) 2014/11/11 18:50 #10148

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 231
  • Pomógł: 23

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
super info ...jeśli zadziała
działa :P
Ostatnio zmieniany: 2014/11/11 19:39 przez kobrawerde.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/12 07:53 #10153

  • anti2k
  • Junior
  • anti2k
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 13

  • KODI: 14 Helix git
  • OS: Linux, Mac OS X, Openelec
No musi działać :)
ale jak zrobić synchronizację nie wiem, podejrzewam, że to przez archaiczną wersję chromium.
Ostatnio zmieniany: 2014/11/12 12:30 przez anti2k.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2014/11/12 17:21 #10154

  • karlitoo
  • Junior
  • karlitoo
  • Offline
  • Postów: 54
  • Pomógł: 0

  • KODI: Openelec
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony 900
anti2k napisał:
No musi działać :)
ale jak zrobić synchronizację nie wiem, podejrzewam, że to przez archaiczną wersję chromium.

Działa Działa!!!a bez synchronizacji przeżyjemy... ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2015/01/25 13:04 #10797

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 231
  • Pomógł: 23

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Dziwne ale z aktualizacją OE do wersji v5 i nowej wersji chromium ... wpis z hw:0,7 zmienił się u mnie na 1,7
ale za to przeglądarka jakby bardziej stabilna :P
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2015/04/08 20:38 #11467

  • muchor
  • Junior
  • muchor
  • Offline
  • Postów: 7
  • Pomógł: 1

  • KODI: 14.2
  • OS: OpenELEC 5.0.8
  • NAS: nie
  • MySQL: nie
  • Sterowanie: klawiatura, Android Yatse
  • HTPC: Giada Cube N3 (Intel ATOM 330 64bit dual-core, NVIDIA ION, HDMI output)
Ad - wypowiedź nr 4 autorstwa kobrawerde:

Mam ten sam problem - czyli Chromium się otwiera zbyt duży. Gdzie jest ten plik xorg.conf, bo nie mogę go znaleźć... Znalazłem /etc/X11/xorg-nvidia.conf, ale on jest nieedytowalny, bo cały filesystem /etc/ jest read-only.
Ostatnio zmieniany: 2015/04/08 20:39 przez muchor. Powód: niepełna informacja
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Chromium browser(Openelec) 2015/04/08 21:55 #11468

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 231
  • Pomógł: 23

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
musisz go sam utworzyć w : /storage/.config/xorg.conf
i wpisać swoje ustawienia ....np jeśli masz amplituner (i kartę nvidii) to przydatny jest wpis dotyczący pliku edid.bin ja mam taki:
Option         "CustomEDID" "DFP-1:/storage/.config/edid.bin"
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): muchor
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś