KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: [VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2015/09/14 13:21 #12037

  • zka
  • Junior
  • zka
  • Offline
  • Postów: 20
  • Pomógł: 1

Moze ktos sie zetknal z nastepujacym problemem. Nastepujaca konfiguracja:
- OpenELEC 5.08
- Dreambox 500HD
- plugin VU+ Enagma2 jako PVR klient
- telewizja na karte z pakietem Smart HD+

Po podlaczeniu Dreamboxa do LANu OpenELEC bez problemu odtwarza wiekszosc kanalow lacznie z tymi HD. Niestety nie wszystkie. Polsatu HD i Stopklatki (SD) za nic nie moze odtworzyc. Zaczyna ladowaniem i zamarza na "Buffering 0%". Nic poza tym sie nie dzieje. Te same kanaly po przelaczeniu trybu ogladania na Dreambox odtwarzaja sie bez problemu. Nie ma znaczenia czy kanal jest HD czy nie. Nie do konca potrafie zlokalizowac gdzie kryje sie blad. Spotkaliscie sie z czyms takim? moze jakas pomoc?
Moze to byc wina klienta PVR? Jest jakas alternatywa dla VU+Engma2 PVR Client?

Pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2015/09/14 14:23 #12039

  • arnie
  • Bywalec
  • arnie
  • Offline
  • Postów: 111
  • Pomógł: 10

  • KODI: 15.2
  • OS: OpenElec 6.0.1
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: pilot MCE
  • HTPC: OpenElec 6.1 + dvb-s2 TBS (VDR-serwer + VNSI klient + oscam
Na innym forum znalazłem :
XBMC/Kodi nie odtwarza niektórych streamingowanych kanałów, na przykład TVP2 HD. Natomiast VLC na PC kanały te odtwarza bez problemu. Najprawdopodobniej przyczyną jest zawartość strumienia TS wysyłana z tunera (OpenATV 5.0), a konkretnie „puste” strumienie wideo (używam nazewnictwa stosowanego w VLC). VLC dla TVP2 HD jako pierwszy strumień pokazuje:
Stream 0
Type: Video
Original ID: 201
Codec: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)

Dopiero strumień numer 27 zawiera dane wideo:
Stream 27
Type: Video
Original ID: 1542
Codec: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)
Resolution: 1920x1080
Frame rate: 25
Decoded format: Planar 4:2:0 YUV

Sprawdzałem na kilku wersjach XBMC/Kodi na Androidzie jak i PC, wszędzie występuje ten sam problem.

Gdy strumieniuję ten kanał z MediaPortal na PC, w strumieniu TS znajduje się tylko 1 strumień wideo oraz 2 strumienie audio i XBMC/Kodi odtwarza kanał bez kłopotu.

Pytanie brzmi, czy z poziomu tunera można w jakiś sposób określić zawartość wysyłanego strumienia TS tak, aby wyciąć zbędne strumienie?
Wiec problem chyba jest w samej enigmie..??



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2015/09/14 17:33 #12043

  • zka
  • Junior
  • zka
  • Offline
  • Postów: 20
  • Pomógł: 1

arnie napisał:
Na innym forum znalazłem :
XBMC/Kodi nie odtwarza niektórych streamingowanych kanałów, na przykład TVP2 HD. Natomiast VLC na PC kanały te odtwarza bez problemu. Najprawdopodobniej przyczyną jest zawartość strumienia TS wysyłana z tunera (OpenATV 5.0), a konkretnie „puste” strumienie wideo (używam nazewnictwa stosowanego w VLC). VLC dla TVP2 HD jako pierwszy strumień pokazuje:
Stream 0
Type: Video
Original ID: 201
Codec: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)

Dopiero strumień numer 27 zawiera dane wideo:
Stream 27
Type: Video
Original ID: 1542
Codec: H264 - MPEG-4 AVC (part 10) (h264)
Resolution: 1920x1080
Frame rate: 25
Decoded format: Planar 4:2:0 YUV

Sprawdzałem na kilku wersjach XBMC/Kodi na Androidzie jak i PC, wszędzie występuje ten sam problem.

Gdy strumieniuję ten kanał z MediaPortal na PC, w strumieniu TS znajduje się tylko 1 strumień wideo oraz 2 strumienie audio i XBMC/Kodi odtwarza kanał bez kłopotu.

Pytanie brzmi, czy z poziomu tunera można w jakiś sposób określić zawartość wysyłanego strumienia TS tak, aby wyciąć zbędne strumienie?
Wiec problem chyba jest w samej enigmie..??


Faktycznie NIe zauwazylem, ze problem dotyczy rowniez TVP2 HD. Szkoda. Orientujesz sie moze czy istnieje jakies rozwiazanie tego problemu?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2015/12/24 16:24 #12541

  • jacaxx1
  • Junior
  • jacaxx1
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 0

Witam mogę prosić o pomoc? Po wpisaniu IP itp mam ciągle komunikat że Połączenie zerwane ma ktoś jakiś pomysł?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2016/01/28 21:42 #12864

  • Tom1111
  • Junior
  • Tom1111
  • Offline
  • Postów: 1
  • Pomógł: 0

Podbijam temat. Czy ktoś już znalazł rozwiązanie tego problemu? Strumieniuje NC+ z tunera VU+ i na PC i na tablet . Wszystko działa oprócz kilku kanałów między innymi ww Polsat czy TVP2. Jak loguje się z internetu na OpenWebif na swoim VU+ klikam na kanał a następnie na ściągnięty plik stream.m3u to otwiera go ustawiony przeze mnie MPC HC i działają wszystkie kanały wiec problemem jest jakieś "niedopracowanie" KODI. Skoro inne odtwarzacze potrafią czytać te kanały a KODI nie to problemem jest KODI.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2016/05/12 09:48 #13594

  • gbr
  • Junior
  • gbr
  • Offline
  • Postów: 3
  • Pomógł: 1

To ja jestem autorem cytowanych tu spostrzeżeń na przykładzie TVP2 HD.

Niecały rok temu próbowałem jakoś wpłynąć na developerów Kodi, aby ruszyli ten temat, ale nie udało się.

Problemy są dwa, jeden po tronie Kodi, drugi po stronie tunera (Enigma2).

Kodi nie obsługuje plików TS, które zawierają wiele strumieni wideo. To znaczy obsługuje, ale tylko pierwszy strumień wideo ignorując obecność pozostałych. Jeżeli pierwszy strumień jest pusty, to mamy bez końca buforowanie 0%.

Drugi problem generuje Enigma a konkretnie OpenWebif, to znaczy przy strumieniowaniu kanałów przesyła cały wielostrumieniowy TS, ale w taki sposób, że dane zawiera tylko strumień wideo dotyczący wybranego kanału. Reszta strumieni jest pusta. Dla przykładu MediaPortal na PC strumieniując taki kanał modyfikuje nagłówek TS tak, że TS zawiera tylko strumienie niepuste.

Mamy sytuację patową. Developerzy Kodi twierdzą, że błąd jest po stronie źródła strumienia i nie zamierzają nic z tym zrobić. Nie przemawiają do nich argumenty, że inne odtwarzacze na przykład MX Player, odtwarzają takie strumienie.

Poddałem się w momencie, gdy stwierdzili, że nie należy porównywać (baczność!) KODI (spocznij!) do innych odtwarzaczy, które według nich są „broken”.

Była jeszcze nadzieja, że coś da się zrobić na poziomie plugin’u VU+, ale autor już dawno porzucił jego rozwój.

Ten problem nie dotyczy tylko kanałów polskich nadawców, ale również zagranicznych - można poszukać pod hasłem „shared PMT”.

Nie próbowałem wyjaśniać tego problemu z autorami OpenWebif – może ktoś chętny?
Inny pomysł: może na tunerze da się zainstalować jakąś alternatywną usługę strumieniującą kanały?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Torgal

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2016/11/19 15:46 #14135

  • gbr
  • Junior
  • gbr
  • Offline
  • Postów: 3
  • Pomógł: 1

Wygląda na to, iż w końcu problematyczne kanały przestały być nadawane ze wspólną tablicą PMT. Aktualnie Polsat HD, TVP2 HD i pozostałe są już poprawnie odtwarzane w KODI.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2016/11/20 13:19 #14139

  • borygo77
  • Junior
  • borygo77
  • Offline
  • Postów: 1
  • Pomógł: 0

  • KODI: 15.2
  • OS: OpenElec
  • HTPC: zbox AD04
A ktorego Kodi używasz? Mi na openelec rpi nie daje rady z 4Fun Tv. Kiedyś dawni temu działało.
Co prawda dawno nie aktualizowałem raspberry wiec nie jestem pewnien czy czasami nie naprawili w nowej wersji ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2016/11/20 17:34 #14141

  • gbr
  • Junior
  • gbr
  • Offline
  • Postów: 3
  • Pomógł: 1

Muszę uszczegółowić moją informację. Poprawiono nadawanie kanałów z transpondera 12265 MHz (być może też z innych, nie mogę teraz sprawdzić, bo mam zajęty tuner), natomiast 10758 MHz gdzie jest 4Fun.TV nadaje bez zmian.
Sprawdzałem na różnych wersjach Kodi, poprawione kanały działają na każdej. Wersja nie ma znaczenia, bo modyfikacja jest po stronie nadawcy.

Szczerze mówiąc to ta zmiana mnie trochę zasmuciła ;) W zeszłym tygodniu przygotowałem wersję Kodi 16.1, która rozwiązuje problem „shared PMT”. Już myślałem, że moja praca poszła na marne, ale jednak nadal może się do czegoś przydać. Poprawione Kodi skompilowałem dla Windows i Androida. Jak ktoś jest zainteresowany, to mogę udostępnić.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[VU+ Enigma2 plugin] Brak odtwarzania niektorych kanałów w TnK 2016/11/26 12:01 #14157

  • tomekr503
  • Junior
  • tomekr503
  • Offline
  • Postów: 3
  • Pomógł: 0

  • KODI: 17
  • OS: Rasperry Pi OSMC
Witam,

Podbijam pod temat.
Mam taki problem: po zainstalowaniu wtyczki VU+/Enigma2 Client na Kodi (OSMC postawiony na malinie) i włączeniu usługi TV na Kodi, gdy nie jest oglądana telewizja na malinie bardzo przymula dekoder nbox - bardzo często w lewym górnym rogu pokazują się trybiki (tryb pracy/zajętości) i na dekoderze nie można nic zrobić - przełączyć kanału, podgłośnić itp. W momencie kiedy na malinie jest oglądana telewizja problem znika.
Podejrzewam że to ma związek z aktualizowaniem EPG przez malinę z dekodera. Zmiana czasookresu pobierania przez Kodi danych przewodnika nic nie wnosi.

Ktoś miał podobny problem? Jak to rozwiązać?

Pozdrawiam
tomekr503
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś