KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/10/24 15:40 #6467

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Mam komputerek jak w temacie i problem z przycinaniem się obrazu w filmach HD 1080p, z 720p jest OK. Na tym samym sprzęcie za pomocą playera MP-HC odtwarzam te same filmy i jest OK. Obciążenie procka maksymalnie na poziomie 10%. Znakiem tego komputer ma wystarczającą moc obliczeniową.
Jego parametry to:
Chipset: NVIDIA
GPU: ION 512 MB
CPU: Intel Atom D510 (dual-core) (1.66 GHz)
Memory: 2 GB DDR2
System: Windows XP Pro sp3
HDD: 160 GB 2,5' 5400 obr.
Wygląda na to, iż MP-HC korzysta ze sprzętowego dekodowania materiału wideo, a XBMC tego nie potrafi. Można to jakoś w nim włączyć, żeby płynnie odtwarzał obraz?
Inaczej pozostanie mi odtwarzanie wideo za pomocą MP-HC, ale jeśli to możliwe to chciałbym tego uniknąć.
Poniżej zrzuty ekranów ustawień mojego XBMC.
Załączniki:
Ostatnio zmieniany: 2013/10/24 19:35 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/10/24 15:51 #6468

  • mirek3814
  • Junior
  • mirek3814
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 1

  • KODI: 13
  • OS: Openelec 4.72
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: Logitech Harmony + CEC LG
  • HTPC: IntelNUC I5 + Raspberry B+ z kartą HiFi Berry
Mam Zotaca Zbox AD-12 na AMD 1.8 Ghz i NVIDIA ze sterownikiem Catalyst.

Pod Ubuntu chodzi bez zacięc nawet na materiale 1920x1080 50p.

To samo jest na Openelec

może masz zły sterownik karty graficznej?


pozdrawiam



Ostatnio zmieniany: 2013/10/24 15:54 przez mirek3814.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/10/30 11:06 #6529

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Zainstalowałem najnowsze sterowniki i niestety, ale nic to nie pomogło. Zauważyłem na podstawie ustawień w MPC-HC, że odtwarza on materiał HD 1080 płynnie gdyż potrafi on skorzystać z H264/AVC (DXVA). A XBMC tego nie potrafi, stąd problem z płynnością obrazu.
Wie ktoś może jak zmusić XBMC aby korzystał ze sprzętowego dekodowania obrazu z GPU?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/10/30 15:02 #6531

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 98

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Ja bym poeksperymentował jeszcze z ustawieniami Video
1. Metoda renderowania
2. Pełen ekran
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/10/31 08:20 #6534

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Testowałem wczoraj różne ustawienia, nic to jednak nie dało. Jak XBMC nie korzystał ze sprzętowego wsparcia GPU tak nadal tego nie robi.
Zostaje mi tylko chyba skorzystanie z zewnętrznego plajera jaki sobie daje radę na tym sprzęcie z obrazem 1080, czyli z MPC-HC.
Ostatnio zmieniany: 2013/10/31 10:32 przez pilatus.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Odp: problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 10:17 #6589

  • kajfux
  • Junior
  • kajfux
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 1

Dziwna sprawa, w miom asusie eee box są prawie takie same bebechy, atom d525 i ion 512 i wszystko elegancko śmiga, w opcjach video xbmc'ra oczywiście zaznaczone renderowanie dxva.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Odp: problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 10:28 #6591

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 98

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Nie znam urządzenia, ale czy tam nie ma opcji w biosie przydzielającej wiecej RAMu grafice ?

@kajfux - jaki system operacyjny jest u Ciebie - tez Windows XP ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Odp: problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 10:39 #6594

  • mirek3814
  • Junior
  • mirek3814
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 1

  • KODI: 13
  • OS: Openelec 4.72
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: Logitech Harmony + CEC LG
  • HTPC: IntelNUC I5 + Raspberry B+ z kartą HiFi Berry
Jest i może tu leży problem. Opisane dla Fusion,

youresuchageek.blogspot.fr/2012/09/howto...ect-fusion-xbmc.html


pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): Zbychu

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 12:28 #6599

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Wszystko ładnie opisane na tej stronie.
Niestety, ale ja mam na swoim zotac-u zainstalowany XP.
Służy on też jako komputer dla żony. No i nie jest on AD11 tylko ID11.
Mając chwilę czasu zainstaluje na nim linux-a i zobaczę czy będzie obraz płynnie wyświetlany.
Pod XP w XBMC w ustawieniach wideo nie mam opcji dxva, screeny w pierwszym moim poście w tym temacie. Dlatego jest problem z płynnością odtwarzania.
Komputerek na pewno ma sprzętowe wsparcie dxva bo tak jak pisałem MPCC-HC potrafi z tego skorzystać i generuje płynny obraz. A obciążenie procka maksymalnie dochodzi do 10%.
Ostatnio zmieniany: 2013/11/08 12:33 przez pilatus.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 12:36 #6602

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 98

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
A ustawiłeś to UMA na 1G ? jak pisano w artykule




Mozesz chyba również zbootować z USB zainstalowanym OpenElec i zobaczyc czy jest lepiej niz na Windows ?

EW ustaw w XBMC MPCC-HC jako defaultowy player ....
Ostatnio zmieniany: 2013/11/08 12:37 przez Zbychu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 12:40 #6604

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

O botowaniu z USB w ogóle nie pomyślałem.
Podrzuci ktoś linka do wersji botowalnej?
Przepraszam, że bez szukania o to proszę, ale jestem trochę w niedoczasie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 12:48 #6605

  • mirek3814
  • Junior
  • mirek3814
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 1

  • KODI: 13
  • OS: Openelec 4.72
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: Logitech Harmony + CEC LG
  • HTPC: IntelNUC I5 + Raspberry B+ z kartą HiFi Berry
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Odp: problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 13:03 #6608

  • kajfux
  • Junior
  • kajfux
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 1

Ja jade na win7, i u mnie grafika to dokładnie ION2 bo były dwie wersje plus jeszcze lekko okrojony ION... coś tam, więc może w tym tkwi problem.Sterowniki mam ze strony nvidii, już wiele razy aktualizowane bo komputerek mam jakieś 3 lata i zero problemów, ostatnio oglądałem nawet iso BD 3d i zero zacięć.

Edyt:
Sprawdziłem w necie i u Ciebie też jest ion2 więc wszystko powinno elegancko śmigać.

Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Ostatnio zmieniany: 2013/11/08 14:00 przez kajfux.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 14:04 #6609

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Niestety, ale nie jest OK.
Sprawdzę dziś na linuxie, zobaczymy co z tego wyjdzie.
A jak nie to zostaje zmiana domyślnego odtwarzacza na MPC-HC, który daje radę.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 14:16 #6610

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 98

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
No i nie potwierdziles czy zmieniles to UMA w BIOS ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/08 16:37 #6614

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Nie mam takowych ustawień w bios-ie.
Mój komputer to ZOTAC HD-ID11 a nie HD-AD11
Ostatnio zmieniany: 2013/11/15 22:32 przez pilatus.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/15 22:32 #6647

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Coś mam same kłopoty z XBMC i moim ZOTAC-em.
Nie mogąc włączyć sprzętowej akceleracji dxva w moim komputerku, skonfigurowałem XBMC żeby korzystało z zewnętrznego plajera MPC-HC, i znów mam problemy.
MPC-HC odpala się i odtwarza filmy, ale jak tylko zostaje uruchomiony w głośnikach słychać cykanie. Jeśli odpalę MPC-HC bezpośrednio z pominięciem XBMC to wszystko jest ok. Żadnych problemów z dźwiękiem.
Ma ktoś pomysł co to może być i jak to zlikwidować?
Obraz idzie płynnie, tylko ten dźwięk. Nie da się tego słuchać.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Odp: problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/16 08:51 #6649

  • kajfux
  • Junior
  • kajfux
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 1

Witam ponownie.
Poszukałem troszke w sieci i okazało się że atom d510 ma zintegrowaną grafikę, więc oprucz ion'a masz jeszcze jedną.
Trzy lata temu, brat kupił lapka na którym zainstalowałem xbmc i okazało się że pomimo
intela core i3 i dobrej grafiki filmy się tną.
Problemem okazało się właśnie to, że xbmc domyślnie działał na grafice zintegrowanej z prockiem.
W ustawieniach grfiki była dodatkowa opcja dzięki której ustawiało się który program z jakiej grafiki ma korzystać.
To rozwiązało cały problem.
Może u Ciebie jest podobny problem. Grafika z procka nie wspiera sprzętowej akceleracji i w xbmc nie da się jej włączyć.
Pozdrawiam.


Edyt:
Napewno masz dwie grafiki, szukaj w ustawieniach karty graficznej opcji przypisywania programów, który na której ma działać. Jak ustawsz żeby ION wspierał xbmc, wszystko będzie śmigać.
Wysłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2
Ostatnio zmieniany: 2013/11/16 16:34 przez kajfux.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

problem z ZOTAC ZBOX HD-ID11 2013/11/17 15:12 #6668

  • pilatus
  • Junior
  • pilatus
  • Offline
  • Postów: 24
  • Pomógł: 0

Przekopałem ustawienia grafiki i nigdzie nie mogę znaleźć opcji o których piszesz.
Pamiętasz może czego trzeba szukać? Jak to się nazywa?
Aktualnie zmieniłem system na Windows 7 Pro i chodź w XBMC pojawiły się opcje DXVA i DXVA2 to nadal obraz przycina.
Teraz przymierzam się do zainstalowania OpenELEC wersja da ION.
Ciekawe co z tego wyjdzie, jak na razie same niepowodzenia.

Uruchomiłem OpenELEC Live z usb i wszystko śmiga bez problemu.
Obciążenie procka max 20%, obraz płynny, dźwięk bez zastrzeżeń.
LINUX górą.
Teraz pozostaje nauka obsługi XBMC pod linuxem.
Wie ktoś może jak wyłączyć napisy w XBMC?
Mam filmy z lektorem, tekst jest więc niepotrzebny.
Na OpenELEC mam tylko problem że nie pokazują mi się grafiki, zarówno fanart-y jak i okładki, w opcjach mam niby ok. Wie ktoś może dlaczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?
Ostatnio zmieniany: 2013/11/17 23:31 przez pilatus.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś