KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Miganie obrazu - OpenElec - Asrock E350M1

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/01/25 11:35 #7704

  • amorfic
  • Junior
  • amorfic
  • Offline
  • Postów: 16
  • Pomógł: 0

  • KODI: Gotham 13.2
  • OS: OpenElec 4.0.0
  • HTPC: ASROCK350M1
Uruchomiłem właśnie XBMC (OpenElec) na Asrocku E350M1. Bez większych problemów z jednym wyjątkiem. Co jakiś czas obraz "miga" tzn. na moment oraz znika i na nowo się pojawia. co gorsza raz na kilka "mrugnięć" robi się różówy lub zielony (wygląda tak jakby brakowało jednej składowej syg. RGB), przy następnym mignięciu powraca do normy. Wcześniej na tym samym telewizorze i kablu chodziła Malina bez żadnych efektów tego typu, więc nie podejrzewam, że problem jestw ustawieniach grafiki. Zgodnie z zaleceniami ustawiłem UMA na 512MB. Telewizor podłączony przez HDMI.

Podpowiedzcie coś.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/24 10:45 #8134

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

MAM TEN SAM PROBLEM ALE DZIEJE MI SIE TAK TYLKO NA ROZDZIELCZOSCI 1080P PODCZAS OGLĄDANIA FILMOW,mam openElec 3 na tej samej płycie głownej.Czy rozwiazałes moze juz ten problem?



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/24 12:54 #8137

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 877
  • Pomógł: 107

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Sprobuj przetestować 2 opcje:

1) Dopasowanie czestotliwosci odswierzania do nagrania
2) usuwanie przeplotu w opcjach video
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/24 16:21 #8138

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

Zbychu napisał:
Sprobuj przetestować 2 opcje:

1) Dopasowanie czestotliwosci odswierzania do nagrania
2) usuwanie przeplotu w opcjach video

dzieki za wypowiedz!.

będę w domku to sprawdzę te 2 opcje.
Może podziła to...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 11:08 #8150

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

Niestety zastosowałem te 2 opcje i nic to nie dało.
Troszkę źle opisałem ten mój problem, to nie migotanie lecz jakby nakładanie sie wzajemne obrazu na siebie (efekt taki jakbys nie mial zainstalowanych sterownikow od karty graf, wtedy obraz w przeglądarce tworzy linie podczas przewijania strony).
zainstalowałem OpenElec 2.00 niestety nic to nie pomogło.
Dzieje się to tylko w filmach 1080.
Ręce opadają ciągle jakies problemy z tym E350m1 :(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 11:43 #8151

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Piter
  • Offline
  • Postów: 561
  • Pomógł: 59

  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
A jezeli wł/wył akcelerację sprzętową grafiki w XBMC ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 11:51 #8152

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

a jak ta funkcja dokladnie sie nazywa kolego?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 11:57 #8153

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Piter
  • Offline
  • Postów: 561
  • Pomógł: 59

  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): artiz_

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 12:07 #8154

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

Własnie zainstalowałem xbmc na windowsie 7 i tam 1080 chodzi jak ta lala.
co do dxva to ta funkcja na OpenElcu nazywa sie XVBA, niestety nic nie daje jej wł/wył.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 12:15 #8155

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

Piter napisał:

zresetowałem OpenElec-a i przywróciłem ustawienia fabryczne,wyłączyłem wsparcie xvba i juz obraz jest normalny.
Dzięki za rozwiązanie mojego problemu:) P_O_D_Z_I_Ę_K_O_W_A_Ł
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/02/25 16:59 #8157

  • amorfic
  • Junior
  • amorfic
  • Offline
  • Postów: 16
  • Pomógł: 0

  • KODI: Gotham 13.2
  • OS: OpenElec 4.0.0
  • HTPC: ASROCK350M1
Wygląda na to, że w miom przypadku ustawienia DXVA nie pomogły, za to pomogło (jak na razie) ustawienie metody renderowania na "programowa".
Wpadłbym na to wcześniej ale używam Transprency i tam nie znalazłem takich opcji - dopiero jak przełączyłem na Confluence pojawiły się nowe możliwości.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 10:09 #8286

  • piotrasd
  • Junior
  • piotrasd
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 9

XVBA zostało porzucone przez XBMC jako iz AMD support był zbyt słaby
Zaimplemetowano obsługe bibliotek VDPAU znaną z NVIDI co zaowocowało
- poprawą jakość obrazu
- obsługa wiekszej ilosci filtrów
- odszumianie i wyostrzanie obrazu
- mniejsze użycie CPU/GPU

najlepiej sciągniej najnowszą bete Openelec
openelec.tv/get-openelec/download/viewdownload/8/262

tam juz jest tego pełna obsługa ;)
Posiadaczą AMD E350 polecam ten build - wszyscy chwalą przejscie z XvBA na VDPAU
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 10:26 #8290

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

piotrasd napisał:
XVBA zostało porzucone przez XBMC jako iz AMD support był zbyt słaby
Zaimplemetowano obsługe bibliotek VDPAU znaną z NVIDI co zaowocowało
- poprawą jakość obrazu
- obsługa wiekszej ilosci filtrów
- odszumianie i wyostrzanie obrazu
- mniejsze użycie CPU/GPU

najlepiej sciągniej najnowszą bete Openelec
openelec.tv/get-openelec/download/viewdownload/8/262

tam juz jest tego pełna obsługa ;)
Posiadaczą AMD E350 polecam ten build - wszyscy chwalą przejscie z XvBA na VDPAU

kolego wprawdzie mam na e350m1 dedykowana wersje fusion build opelca ale co tam przetestuje ta bete tez z pendriva :) zobaczymy co tam mamy.
dziki za post ,moze i innym sie ta wiedza przyda:)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 11:03 #8291

  • piotrasd
  • Junior
  • piotrasd
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 9

Kolego !! :) wersja FUSION została zastąpiona wersją GENERIC ;)

Tutaj prosze informacja z strony


Daj znać jak poszły testy ...
Ostatnio zmieniany: 2014/03/09 11:13 przez piotrasd.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 12:02 #8294

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

a no widzisz,tego niewiedzialem :)tak na szybko zapodałęm ta wersje beta z pendriva,troszke długo się ona uruchamia.Jest znacznie więcej opcji zawansowanych w niej.
Zastanawiam się czy na nią przejść,czy odczuje jakąs roznice w działaniu.
Tylko nie zabardzo wiem jak z miejsce starej wersji zainstalować nową (TA Z LINKU)
Mam dysk podzielony na 2 partycja:
-1 to openElec
-2 to windows 8 i na nim zainstalowany program do wyboru systemu easyBDC
jak zainstaluje na partycji z openelckiem nowego openelca to nie będę mogł miał możliwości podczas bootowania windows 8.
Nie zabardzo uśmiecha mi się znow wszystko instalować od nowa:(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 12:05 #8295

  • piotrasd
  • Junior
  • piotrasd
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 9

a nie mozesz przez UPDATE ?
Czyli wrzucasz pliki z folderu TARGET -> Kernel i system z md5 sumami
do katalogu UPDATE który Openelec udostepnia po otoczeniu sieciowym (SMB)
, restart i gotowe, bez instalacji zaktualizowany system

(jedynie wazne ze jak masz fusion musi byc x64 wersja zeby do Generic x64 podnieść)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 13:09 #8297

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

a mozedz powiedziec w jaki sposob przezucic te pliki z target do uploaf? otoczenie sieciowe mam tylko we system-wtyczki- zainstaluj z pliku zip ? czy jeszvze gdzies? jest explarator smb ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 13:12 #8298

  • piotrasd
  • Junior
  • piotrasd
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 9

miałem na myśli z innego w sieci komputera/laptopa - pod windowsem wchodzisz w Otoczenie Sieciowe i powinieneś zobaczyć udostępnione udziały/katalogi z komputera z Openelecem
np. DOWNLOAD, VIDEO, MUSIC, CONFIG, UPDATE

tu masz opis
wiki.openelec.tv/index.php?title=Updating_OpenELEC

Jakbyś chciał ręcznie z Openelec to zrobic
to do katalogu /storage/.update/ musisz wrzucic
Ostatnio zmieniany: 2014/03/09 13:23 przez piotrasd.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): artiz_

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 13:25 #8299

  • artiz_
  • Junior
  • artiz_
  • Offline
  • Postów: 55
  • Pomógł: 2

no udalo sie! dla potomnych zrobilem sciagłem plik z openelciem,rozpakowałem,nastepnie otworzylem go skopiowalem pliki z katalogu "target" na pendrva uruchomilem stary openelec nastepnie w usawieniac zaznaczylem wł sambe. uruchomiłem eksplator plikow nastepnie dodaj zrodlo skopiowalem folder target do otoczenie sieciowe folder update wklej.restart i zaktualizowalo sie pieknie
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

nieprawidłowe kolory i miganie obrazu 2014/03/09 13:27 #8300

  • piotrasd
  • Junior
  • piotrasd
  • Offline
  • Postów: 36
  • Pomógł: 9

teraz daj info jak z tym obrazem z tematu tego wątku :) czy lepiej czy nic nie mruga itd :)
sprawdz sobie tez upscalery i Deinterlace filtry jak ogladasz TV
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś