KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zgłosisz błąd lub pomysł na poprawkę do KODI Toolbox (XTB)
Sprawdź bugtracker: kodi.org.pl/nasze-projekty/xtb-issue-tracker

TEMAT: XTB - wymagany admin na Windows 7 [RESOLVED]

XTB - wymagany admin na Windows 7 [RESOLVED] 2012/11/01 08:50 #2279

  • ktostam
  • Junior
  • ktostam
  • Offline
  • Postów: 30
  • Pomógł: 0

Witam!
U mnie (Windows 7 x64) po uruchomieniu nowej wersji (0.8.0b) ukazuje się okno z napisem: "Dostępna jest nowa wersja programu". Ponadto po zainstalowaniu programu usiłuje się on uruchomić (z resztą tak robiły chyba wszystkie wcześniejsze wersje), co mu się nie udaje, bo nie robi tego jako administrator. Na koniec jeszcze uwaga z innej beczki: proponuję na stronie tytułowej, w drugim zdaniu, poprawić, cyt: "slinika strony" na: "silnika strony".
Ostatnio zmieniany: 2012/11/04 22:40 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/01 09:42 #2280

  • ktostam
  • Junior
  • ktostam
  • Offline
  • Postów: 30
  • Pomógł: 0

PS: Jeszcze jedno: zarówno w wersji a jak i b po przeskanowaniu folderu z filmami wyskakuje komunikat: "Wystąpił nieobsługiwany wyjątek..." a w "Szczegóły" wyświetla się komunikat o treści, któą podałem w załączniku.



This message has an attachment file.
Please log in or register to see it.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/01 15:50 #2288

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
ktostam napisał:
Witam!
U mnie (Windows 7 x64) po uruchomieniu nowej wersji (0.8.0b) ukazuje się okno z napisem: "Dostępna jest nowa wersja programu". Ponadto po zainstalowaniu programu usiłuje się on uruchomić (z resztą tak robiły chyba wszystkie wcześniejsze wersje), co mu się nie udaje, bo nie robi tego jako administrator.

* Informacja o nowej wersji poprawiona.
( Program nie musi byc uruchamiany przez administratora.

Czy to oznacza że gdy uruchamiasz go jako admin to dziala a jako uzytkownik to nie?
Gdzie (katalog) zainstalowałeś program ?
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/02 17:48 #2307

  • ktostam
  • Junior
  • ktostam
  • Offline
  • Postów: 30
  • Pomógł: 0

a) Tylko przy pierwszym, automatycznym uruchomieniu nie może się uruchomić i wyświetlany jest komunikat mówiący o tym, że program wymaga podniesienia uprawnień. Następne uruchomienia odbywają się bez kłopotu, przy czym ja do systemu loguję się jako użytkownik z prawami administratora, a skrót do programu miał zaznaczone (z automatu, nie przeze mnie): "Uruchom jako Administrator". Odznaczenie tej opcji niczego nie zmienia: uruchamia się bez komunikatu.
b) Zainstalowałem go, a właściwie: za każdym razem instaluje się (bo nie dokonuję tego wyboru) na C:\Program Data\XBMC ToolBox.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/02 18:39 #2308

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Ooo to inaczej niż miało być ...
Może dlatego że sam testuję go na xp

Spróbuj zainstalować program do katalogu użytkownika albo na przykład do moich dokumentów i daj znać czy lepiej
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/03 10:53 #2316

  • ktostam
  • Junior
  • ktostam
  • Offline
  • Postów: 30
  • Pomógł: 0

Ustaliłem, że tylko, gdy instaluję w ProgramData występuje komunikat (o konieczności podniesienia uprawnień). Ten folder jako jedyny był z kłódką. Po nadaniu Użytkownikom uprawnień kłódka zniknęła, ale po ponownym zainstalowaniu XTB komunikat znów się pojawia. Myślę, że po prostu należy unikać instalowania w nim programów i tyle. Tytułem eksperymentu utworzyłem folder: "Programy różne" i w nim zainstalowałem XTB. Komunikat nie wyskakuje. Zainstalowałem w AppData - Roaming i też było OK.
PS: Kiedyś zgłaszałem, że XTB nie radzi sobie, jeśli pliki filmowe są zaszyte w folderach powstałych po zripowaniu płyty BD, ale ostatnio zauważyłem, że ten temat, wbrew obietnicom, nie znalazł się w dziale "do zrobienia". Dlaczego? Szczerze mówiąc nie mogąc doczekać się rozwiązania, usunąłem wszystkie te foldery i plik, np.: 00000.m2ts umieściłem w folderze z nazwą filmu, a drugi z tego rodzaju filmów zastąpiłem wersją mkv. Problem zniknął, ciekawość pozostała.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/03 11:44 #2317

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Sprawdz prosze w najnowszej wersji (0.8.1) - zmienilem aby program instalowal sie w katalogu z uprawnieniami uzytkownika

Co do opisanego bledu Jack najbardziej jest na liscie poprawek!
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Ostatnio zmieniany: 2012/11/04 22:40 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

XTB - wymagany admin na Windows 7 2012/11/03 19:34 #2327

  • ktostam
  • Junior
  • ktostam
  • Offline
  • Postów: 30
  • Pomógł: 0

Instaluje się i uruchamia bez problemów. Jest OK.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś