KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nie mogę odtworzyć filmików avi

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 10:36 #9639

Witam.

W moim XBMC nie mogę oglądać filmików nagranych aparatem fotograficznym Nikon L25. Pliki video są z rozszerzeniem .avi. Odtwarzanie w laptopie w systemie Debian odtwarzane filmiki są prawidłowo. Kodek odczytany z VLC to:

Strumień 0
- Typ:obraz
- Kodek: Motion JPEG Video (MJPG)
- Rozdzielczość: 1280x720
- Liczba klatek/s: 29.98418
- Zdekodowany format: Planar 4:2:2 YUV full scale

Strumień 1
- Typ: Dźwięk
- Kodek: PCM S16 LE (araw)
- Kanały: Mono
- Częstotliwość próbkowania: 22050 Hz
- Bitów na próbkę: 16

Dźwięk odtwarzany jest prawidłowo, natomiast obraz wyświetlany jest jako zielona plama.
Myślę, że to sprawa odpowiednich kodeków. Jeśli tak, to w jaki sposób zmusić XBMC do pobrania lub zainstalowania odpowiednich kodeków, aby możliwe było odtwarzanie takich plików video. Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Odp: Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 11:00 #9640

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 85

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Xbmc korzysta z wbudowanych kodeków (ffmpeg) nic tutaj w prosty sposób nie dograsz

Na szybko przychodzą mi do głowy 2 rozwiązania
1 konwersja pliku (nasz XTB powinien dać rade)
2. Ustawienie w xbmc zewnętrznego odtwarzacza który poprawnie odgrywa tu filmy
(można ustawić regułę dla jakich filmów zewnętrzny Player będzie używany)



Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): jumbopapaja

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 14:38 #9642

???
Odnośnie punktu 2.
Sorry, ale nie wiem co to: XTB? Myślę, że to inny format pliku. Ale nie znam takiego.
Pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 16:32 #9644

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
XTB to "nasz" forumowy soft.
xbmc.org.pl/forum/7-XBMC-Toolbox-XTB

Wracając do tematu.......
Jeżeli masz możliwość to "daj" próbkę Twojego filmiku, zbadamy.
Dodam, że coś takiego:




XBMC odtwarza poprawnie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 17:47 #9646

Nie wiem, jak wrzucić. Gdy kopiuję jako plik, to jest nie do odczytania. Próbowałem przez Youtube, ale wtedy XBMC odtwarza dobrze, ponieważ Youtube przetwarza jakoś pliki video.

Ostatnio zmieniany: 2014/08/15 17:55 przez jumbopapaja.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 17:54 #9647

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
jumbopapaja napisał:
Nie wiem, jak wrzucić.
Dropbox, MediaFire, itd, itp....
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 18:02 #9648

www.dropbox.com/s/bb3mmsxpm2gzvzb/DSCN0878.AVI

Myślę, że powinno się otwierać. Dzięki za cierpliwość. Niestety muszę teraz się wyłączyć, bo muszę wyjechać. Będę dopiero jutro rano. Dzięki za wyrozumiałość.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/15 18:17 #9649

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Czyli już wiemy, że to nie problem z XBMC przynajmniej nie na Linuxie, Mac OS X i FreeBSD ponieważ na tych systemach sprawdziłem i jest OK.

Niemniej z tego co wiem jedna z ostatnich wersji bodaj 4.1.3 OpenElec miała problemy z tego typu plikami.

Zatem jaki system, która wersja XBMC?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/16 10:08 #9652

XBMC 13.1 (Compiled: Jun 9 2014)
CPU: Intel(R) Celeron(R) CPU Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Fedora 3.14.9-200
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/16 10:59 #9654

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Fedora czyli Linux, zatem powinno działać przynajmniej w dystrybucjach debianopodobnych działa.
Spróbuj zatem zaktualizować XBMC do ostatniej dostępnej wersji czyli 13.2_RC1.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): jumbopapaja

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/16 11:21 #9655

OK. Spróbuję.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/17 12:24 #9659

Problem rozwiązałem w najprostszy sposób. Przekonwertowałem pliki w programie OpenShot na pliki MP4. Filmiki te odtwarzają się. Uważam sprawę za załatwioną. Dzięki za zainteresowanie Koledze zet120.
Pozdrawiam.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/17 21:41 #9662

I oczywiście Koledze "Maciey"
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nie mogę odtworzyć filmików avi 2014/08/18 08:45 #9664

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 95

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
jumbopapaja napisał:
Dzięki za zainteresowanie Koledze zet120.
Wrzuć oklaska i "podzięka" Koledze :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś