KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Tvheadend i transponder 11,411H

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/22 12:43 #11342

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Witam!

Skonfigurowałem sobie zestaw:
Kodi + Tvheadend + oscam + karta nc+

Działa niemal wszystko, chociaż układanie listy kanałów pod Tvheadend, to delikatnie mówiąc "masakra".

Niestety nie działają kanały z transpondera 11,411H?
Są tam m.in.:
* Canal+ Film HD
* Canal+ Film2 HD
* Canal+ Family HD
* Canal+ Family2 HD
* Ale Kino+ HD

Tvheadaend wyszukuje nazwy tych kanałów, ale nie odtwarza. W Kodi pojawia się komunikat:
No service enabled
Zaznaczam, że na tym samym sprzęcie pod Windowsem działa wszystko.


Pytanie:

Czy komuś działają kanały z transpondera 11,411H?

.
Ostatnio zmieniany: 2015/03/22 13:55 przez Arrow.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 09:48 #11345

  • squallpolska
  • Bywalec
  • squallpolska
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14

  • KODI: 21.37
Inne transpondery działają? U mnie nie ma problemu, wczoraj oglądałem mecz na Canal+ Family 2 HD



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 18:10 #11352

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Rozumiem, że tego "ptaszka" masz zaznaczonego:



Niemniej problem rzeczywiście istnieje i dotyczy linuxowych sterowników do niektórych kart dvb.
U mnie na DVBSky s960 transponder działa bez problemu, z kolei na TBS5922 zdarza się pikselizacja fragmentów obrazu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 18:41 #11354

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Chyba wszytko inne działa. U mnie spis transponderów wygląda trochę inaczej:




Może ktoś z Was wklei zawartość pliku z konfiguracją tego transpondera. U mnie jest to plik:
_dev_dvb_adapter0_STV0900_frontend11411000_H_satconf_1
w folderze:
/home/hts/.hts/tvheadend/dvbmuxes/_dev_dvb_adapter0_STV0900_frontend


I jeszcze zawartość pliku z parametrami jakiegoś kanału z tego transpondera. U mnie te pliki są w folderze:
/hts/.hts/tvheadend/dvbtransports/_dev_dvb_adapter0_STV0900_frontend11411000_H_satconf_1
Ostatnio zmieniany: 2015/03/23 18:47 przez Arrow.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 19:22 #11355

  • squallpolska
  • Bywalec
  • squallpolska
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14

  • KODI: 21.37
Radzę skorzystać z nowszej wersji tvh. Zmień repo na unstable:

tvheadend.org/projects/tvheadend/wiki/AptRepository

lub skompiluj ze źródeł
aptitude install git build-essential debhelper libavahi-client-dev libssl-dev zlib1g-dev libcurl4-gnutls-dev liburiparser-dev
cd /usr/local/src/
git clone https://github.com/tvheadend/tvheadend
cd tvheadend/
git checkout 39b6bc1d 
./Autobuild.sh
cd ..
dpkg -i tvheadend_3.9.1070~g39b6bc1_amd64.deb

PS. Nie wiem jakie to ma znaczenie, ale przy tym transponderze nie masz wybranego "Satelite Config"
Ostatnio zmieniany: 2015/03/23 19:24 przez squallpolska.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 20:16 #11356

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Zaktualizowałem do unstable.

Efekt jest taki, że nie można nawet wejść na adres:
http://127.0.0.1:9981

Kodi oczywiście też się nie łączy z serwerem :(
Ostatnio zmieniany: 2015/03/23 20:23 przez Arrow.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 21:16 #11357

  • squallpolska
  • Bywalec
  • squallpolska
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14

  • KODI: 21.37
Trzeba zatrzymać tvh, usunąć starą konfigurację i dopiero wtedy zadziała.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/23 23:47 #11359

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Usunąłem starą konfigurację, ale nie mogę się zalogować.

Skopiowałem ze starej konfiguracji plik:
/home/hts/.hts/tvheadend/superuser
ale nadal stare hasło i logi są nieprawidłowe.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 08:35 #11360

  • squallpolska
  • Bywalec
  • squallpolska
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14

  • KODI: 21.37
Najpierw apt-get purge tvheadend a potem rm -r /home/hts/.hts/ a następnie apt-get install tvheadend
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 10:01 #11361

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Mozna spróbować mniej radykalnie, czyli zamknąć proces:
# sudo service tvheadend stop
następnie z poziomu konta zwykłego usera:
$ tvheadend -C
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 10:51 #11362

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
@zet120

Tego próbowałem... i co dalej?

Wchodząc przez www, dalej pyta o login/hasło, którego nie znam.



@squallpolska

Jak wrócę do domu, to spróbuję Twojego sposobu.
Ostatnio zmieniany: 2015/03/24 10:52 przez Arrow.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 18:53 #11364

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
squallpolska napisał:
Najpierw apt-get purge tvheadend a potem rm -r /home/hts/.hts/ a następnie apt-get install tvheadend

Tym sposobem mogłem się już zalogować na stare hasło. Skonfigurowałem program i czekałem prawie godzinę na przeskanowanie Hotbirda.

Wygląda jednak, że to wszystko na darmo. Nie znajduje mi żadnych kanałów na 11411H.

Czy u Was parametry tego transponder wyglądają tak samo?

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 19:48 #11366

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Ustawienia wyglądają OK, dla przykładu moje:



Myślę, że wersja tvheadend w rozwiązaniu tegoż problemu jest nieistotna, zapewne na vdr będzie podobnie choć warto sprawdzić.
Bardziej skłaniam się ku prawidłowego ustawienia anteny, samej karty dvb i przede wszystkim sterowników.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 20:09 #11368

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Antena ustawiona prawidłowo - uruchamiam Windows, oglądam wszystko

Karta (Prof DVB-S2 7301 PCI) sprawna - uruchamiam Windows, oglądam wszystko

Sterowniki - tu chyba pod linuxem nic się nie da zmienić :(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 20:28 #11369

  • squallpolska
  • Bywalec
  • squallpolska
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14

  • KODI: 21.37
Dodawaj transpondery ręcznie bo potem łatwiej nad wszystkich zapanować.

Spróbuj dodać ręcznie ten transponder i wprowadź tam częstotliwość 11411000 zamiast tego co miałeś na screenie. Tylko z tym transponderem masz problem czy jeszcze jakieś nie działają?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/24 20:58 #11370

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Dodałem ręcznie 11411000 - status skanowania "FAIL".

Kilka transponderów odnalezionych automatycznie ma status "FAIL", ale ich nie oglądam.

Niestety, 11411H to dla mnie dosyć istotny transponder :(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/26 18:02 #11384

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Wygląda, że to wina błędu w sterowniku stv0900:

rickcaylor.websitetoolbox.com/post/linux...h-for-stv090-6986520

Niestety, zaproponowany sposób jego naprawy (zamiana 2 bajtów) powoduje, że sterownik w ogóle nie działa :(
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Tvheadend i transponder 11,411H 2015/03/28 14:58 #11392

  • Arrow
  • Junior
  • Arrow
  • Offline
  • Postów: 10
  • Pomógł: 0

  • KODI: 14.2
  • OS: Mint 17.1 / Win 8.1 Pro
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10
Od kilku dni szukam, ale nikt nie udostępnia już "załatanego" sterownika, aby tylko podmienić plik :(

Mam plik z łatką "stv0900_core.c" do stv0900.

Styczność z linuxem mam od ok. 3 tygodni i nie wiem jak tego użyć :(


Edit

Niestety, musiałem sobie z tym sam poradzić. Teraz ten transponder działa.


Edit 2

Teraz po wyjściu z transpondera 11411H nie działają mi kanały SD, aż do wyłączenia komputera!

Jednak warto było kupić Windowsa, bo strasznie "niedorobione" są te linuxy :(
Ostatnio zmieniany: 2015/03/31 19:55 przez Arrow. Powód: Refleksje
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś