KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zadasz pytanie upewnij się że przeczytałeś: kodi.org.pl/index.php/component/content/...nim-zaczniesz-z-xbmc
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/24 09:45 #323

  • djwozik79
  • Bywalec
  • djwozik79
  • Offline
  • Postów: 245
  • Pomógł: 7

Filmy są w katalogach, 300 jest 2cd, wczytało informację tylko z filmu 100 feet, 2 pozostałe nie.
W każdym katalogu jest plik .nfo z dokładnie tą samą nazwą pliku. Przy filmie 300 jest nfo tylko do 1 cd ( do 2go nie potrzebne bo by pokazał film 2x w bibliotece).Przechodząc do zakładki Video w xbmc nie mam dodatkowych informacji na temat 100 girl i 300 , ale pliki widzi. Po usunięciu nfo i aktualizacji w xbmc , wczytuje się informacja o filmie 300 z scrapera, ale 100 girl już nie. Eksportowałem do plików . i stworzył plik nfo tylko przy 300 z nazwą bez cd1,cd2 .
Przy nadpisaniu go starym .nfo i usunięciu z xbmc znowu nie wczytuje się do xbmc z automatu. Nazwa nadpisywanego pliku nfo została zmieniona na nazwę bez cd1, cd2 tak jak to wyeksportował xbmc.
Ponownie usunąłem nfo z kat 300 , odświerzyłem w xbmc i info jest , ale nie takie jak chcę tylko takie jakie nadał scraper.
Ponownie eksport, i zauważyłem, że w pliku .nfo brakuje <sortitle> .
Nic z tym nie robiłem i zmieniłem tylko <tagline> na 300 .
Usunięcie z bazy xbmc, aktualizacja i filmu brak.
Po wejściu w zakładkę Video w xbmc i odświerzeniu/wczytaniu informacji na temat fimu 300 po naciśnięciu "i" wczytuje prawidłowe informacje z pliku .nfo widoczne w zakładce Movies. Ale po usunięciu z Movies znowu nie pokazuje mi tego filmu z Movies.
Nawet po wczytaniu ręcznie info z zakładki Video i eksporcie do plików .nfo a póżniej aktualizacji nie widzi tego filmu.
Ostatnio zmieniany: 2012/06/11 08:57 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/24 22:49 #324

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Piter
  • Offline
  • Postów: 561
  • Pomógł: 55

  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Czasami może wydawać się ze XBMC bywa kapryśne w temacie zasysania NFO
Aby sie przekonać gdzie problem musiałbyś podrzucić kawałek logu

Generalnie, z mojego doświadczenia większość problemów z zaczytywaniem NFO zależna jest od scraper'a Mimo iż jak się wydaje nie powinien on w ogóle tutaj działać, skoro wszystkie informacje XBMC dostaje z pliku....

Na przykład miałem kiedyś cos takiego ze omijało mi importowane niektórych filmow gdy miałem ustawiony Filmweb jako scraper dla zasobu, po przestawieniu na IMDB poszlo pieknie.
Okazało się, że bolało go coś z trailerami (i to zresztą jedynie wEden'ie) Warto przestawic na imdb i zobaczyć czy pojdzie wowczas...

Generalnie, jeżeli sam dostarczasz nfo XBMC to mozesz tak zreszta zostawić juz na stale...

Jeżlei chodzi o odswiezanie informacji na podstawie aktualizacji w NFO z tym zawsze byl problem. Reczne odswiezanie szlo, automatycznie rożnie (z naciskiem na nie...)

Dlatego XTB przy zmianie danych filmu, ktory juz jest skatalogowany w XBMC (jest w jego bazie) proponuje usuniecie go z bazy - wowczas po wyczyszczeniu i aktualizacji bibioteki XBMC automatycznie go zaczyta. Jezeli mialbym recznie usuwac z XBMC i pozniej aktualizowac to mijaloby sie to z celem (rownie dobrze mozna poprosic go o odswieżenie z pliku ręcznie)

Ciekawi mnie czy ktoś ma jakies inne doświadczenia?



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 04:48 #326

  • djwozik79
  • Bywalec
  • djwozik79
  • Offline
  • Postów: 245
  • Pomógł: 7

Po przestawieniu na IMDB poszło. Czyli coś się gryzie eden z scraperem smuto.
100 feet i Age of dragons sie wczytuje na scraperze filmwebu, a wszystkie wczytuja sie na IMDB.

This message has attachments files.
Please log in or register to see it.

Ostatnio zmieniany: 2012/03/25 05:10 przez djwozik79. Powód: dodano pliki log
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 07:27 #327

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Jak pisałem jeżeli planujesz i tak ręcznie każdy plik nfo obrabiać możesz zostawić "obcy"plugin
Problemy ze scraperem najlepiej zgłosić autorowi na jego stronie

Znam wiele osób które używają wyłącznie xtb
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 07:54 #328

  • djwozik79
  • Bywalec
  • djwozik79
  • Offline
  • Postów: 245
  • Pomógł: 7

W przypadku dodawania nowych filmów będę musiał przestawić na filmweb-scraper, aby móc pobrać początkowe dane które później będę przerabiał w .nfo. Ale do aktualizacji (przy przenoszeniu większej ilości plików w których mamy już .nfo) lepiej urzywać imdb bo wczyta nam wszystkie filmy z nfo .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 08:10 #329

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Zawsze możesz nowe filmy rozpoznawać naszym xbmc toolbox
On wygeneruje dla ciebie nfo i nie będziesz musiał nic zmieniać

Przynajmniej do czasu aż smuto czegoś nie wymyśli :)
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 19:06 #334

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

postaram się to jakoś wytłumaczyć

ale po pierwsze
aby logi były pomocne potrzebujemy tryb debug - jest taka opcja w ustawieniach xbmc

a teraz o plikach nfo (xbmc szuka takiego pliku i ustawia się w konkretny tryb)
1 tryb URL NFO
- nie wiem czy toolbox ma taki tryb
w tym trybie plik nfo nie ma żadnych znaczników xml, wygląda jak zwykły scenowy plik nfo, jak zwykły plik tekstowy (on jest zwykłym plikiem tekstowym),
co to daje i jak powinno zadziałać:

w tym trybie xbmc sprawdza jakie mamy zainstalowane scrapery i dopasowuje je do linków z nfo
przykład
zainstalujcie jakiś hiszpański albo niemiecki scraper, sprawdzie jakich linków nfo się spodziewają, umieście taki link w pliku tekstowym i zapiszcie go jako plik nfo

teraz przy zbieraniu informacji o filmie będziecie mieli hiszpańskie bądź niemieckie info niezależnie od ustawionego scrapera

potestujcie ten tryb a opowiem wam o dwóch pozostałych

smuto
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 19:24 #335

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

jeszcze jedna dodatkowa informacja o plikach nfo
mogą być w powiązaniu z nazwą katalogu lub z nazwą pliku

ktoś wie kiedy jaką wersję stosujemy i jaka jest przewaga jednej nad drugą i w jakiej kolejności są wczytywane?

smuto
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 19:57 #336

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

i ostatnia informacja na początek dyskusji
osobiście jestem pewny, że xbmc ma buga (błąd) przy wczytywaniu danych spoza znaczników xml
jest w tym temacie taka wypowiedz że w tagu xml związanym ze zwiastunem był kawałek adresu url, który pasował do linku z trybu URL NFO.
XBMC nie powinien tak robić i tyle. Jak mu się zdarza to ma błąd i tyle. Należy zgłosić i tyle.
Ja tego nie zrobię ale wy jak najbardziej powinniście
Mogę w tym temacie pomóc zrozumieć gdzie xbmc robi błąd

smuto
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 20:07 #337

  • djwozik79
  • Bywalec
  • djwozik79
  • Offline
  • Postów: 245
  • Pomógł: 7

log z debug


log


nfo utworzony w 10, później edytowany
wczytywany do 11 scraper filmweb, dodaje tylko 1 plik drugiego już nie.

Ja widzę, że filmweb nie ma takiego filmu (100 girl) (100 girls jest) i pewnie dlatego. Tylko 100 girl to nazw pliku a w nfo jest 100 girls w title, orginaltitle

Sytuacja wyszukiwania filmu 300 w filmweb podobna .
Nazwa pliku 300 2006
nfo :
<title>300</title>
<originaltitle>300</originaltitle>
<sorttitle>300</sorttitle>
Wpisując 300 w filmweb znajduje film, 300 2006 niestety nie.
Ostatnio zmieniany: 2012/03/25 20:30 przez djwozik79.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

[Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/25 20:49 #338

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

22:03:40 T:6080 DEBUG: VideoInfoScanner: Found matching Mixed NFO file: J:\Video\test\100 girl (2000)\100 Girl 2000.nfo

czytałem Twoją PM
dlatego napisałem ostatni post

tryb 2
Mixed NFO
połączenie pliku tekstowego zawierającego także znaczniki (tagi) xml

w tym trybie xbmc dociągnie wszystkie brakujące informacje

jestem pewny, że Twój nfo nie jest "Mixed NFO" tylko "XML NFO" a xbmc go tylko żle wczytuje
tryb 3
XML NFO
wszystko jest plikiem xml

w tym temacie chciałbym uzyskać wyjaśnienie dwóch kwestii

1. Jak działa xbmc z plikami nfo
2. jak zgłosić problem do programistów xbmc, że mają delikatny problem ze swoją aplikacją

smuto
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/26 08:15 #341

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
smuto napisał:
1 tryb URL NFO
- nie wiem czy toolbox ma taki tryb

XBMC Toolbox pracuje obecnie (wyłacznie) w trybie XML NFO
W następnej wersji planujemy dać użytkownikowi możliwość wyboru zapisu jednego z 3 typów NFO:

1. XML NFO
2. URL NFO
3. MIXED NFO


Niemniej jednak nie jestem pewien czy tryb Mixed faktycznie pomoże - w tym przypadku.
Na pierwszy rzut oka wygląda jakby Eden źle odczytywał rodzaj nfo
Zauważyłem np że majac ustawiony scraper filmweb nie wczytuje niektórych nfo, jezeli wyedytujemy NFO i wytniemy linijkę z trailerem (ze strony filmweb'u) - NFO jest wczytywane.
Wniosek: znajdujac ten trailerowy URL wydaje mu się że jest to URL do strony z informacjami nt filmu i stara sie tam odwołać, tymczasem jest to URL trailera...
Do potwierdzenia ale wydaje się to prawdopodobne...
(Tak na szybko wydaje mi się również że rozwiazaniem tymczasowym mogobybyc rowniez skracanie URLi czyli powodowanie aby nie pochodzily z Filmwebu :) )


Zgadam sie ze Smuto ze jest to bug XBMC i należałoby to zgłosic na support
BTW @Smuto - dlaczego sam nie chcesz zglosic ?
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/26 10:38 #345

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

jak najbardziej wszystkie spostrzeżenia są prawdziwe

tak na szybko
- do scrapera dodamy opcje w ustawieniach - domyślnie będzie szukał w pliku nfo tylko adresu z id
dla przykładu
www.filmweb.pl/Film?id=1107 ten jest ok
frantic.filmweb.pl/ ten nie

zresztą ten ostatni to jest ten układ który miesza się z URL trailera
Niemniej jednak nie jestem pewien czy tryb Mixed faktycznie pomoże

pomoże - zrób sobie do testów taki nfo
- link w trybie tekstowyk poza xml-em do dowolnego filmu
www.filmweb.pl/Film?id=
- a w xml tylko dwa tagi
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes" ?>
<movie>
<title>Maciey 1</title>
<trailer>mm.filmweb.pl/143626/astroboy_hq.mov</trailer>
</movie>
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/26 12:01 #349

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Dobry pomysl z ta detekcja URLa w scraperze!

Dzieki - potestuje ten mixed dzisiaj wieczorkiem - wiec moze i scraper i toolbox usprawnimy za jednym razem :)
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/28 19:53 #403

  • djwozik79
  • Bywalec
  • djwozik79
  • Offline
  • Postów: 245
  • Pomógł: 7

Po aktualizacji scrapera smuto wczytuje mi już filmy 100 girls i 100 feet .
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/28 20:33 #404

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
dobra wiadomość!

Smuto - podpowiesz jakie zmiany wprowadziłeś ?
Czy zapowiadany id w url?
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/29 08:10 #412

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

dokładnie
teraz domyślnie URL NFO zadziała tylko dla adresu z id w url. Można to zmienić w ustawieniach. Ja sam korzystam tylko z trybów URL NFO i MIXED NFO i bez tej opcji scraper byłby dla mnie do bani.

ale teraz w ustawieniach domyślnych będziemy mieli pewien efekt uboczny - taki przykład
- instalujemy i wybieramy scraper filmweb jako domyślny
- nasz folder z filmem ma scenowy nfo np taki
frantic.nfo
- xbmc znajdzie plik nfo, znajdzie w pliku nfo adres do imdb, dopasuje odpowiedni scraper (prawdopodobnie domyśny themoviedb.org), wczyta info ( prawdopodobnie po angielsku)

smuto
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/29 09:21 #413

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
rozumiem ze skutki uboczne nie dotyczą scenariusza gdy wyinstalujesz każdy inny scraper poza filmweb?
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/29 09:37 #414

  • smuto
  • Zasłużony
  • smuto
  • Offline
  • Postów: 187
  • Pomógł: 21

nie ma błędu logicznego w tym pytaniu, tak powinno być.

nigdy nie sprawdzałem takiego scenariusza

smuto
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: [Filmweb] EDEN nie wczytuje wszystkich filmów 2012/03/29 10:40 #415

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
smuto napisał:
nie ma błędu logicznego w tym pytaniu, tak powinno być.

nigdy nie sprawdzałem takiego scenariusza

smuto

Dlatego nie ma że trudno w pytaniu zrobić błąd logiczny - znacznie łatwiej w odpowiedzi :)


Czyli wydaje się że to najlepsze rozwiązanie na chwilę obecną :)
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś