Opiszę to od początku do końca.
1. Instalujemy pod XBMC repozytorium od Regss-a (repository.regss-1.2.1).
2. Teraz mamy możliwość instalacji wtyczki "Audio Profile" co też robimy

.
3. Konfigurujemy nasze ustawienia audio z poziomu powyższej wtyczki pod XBMC (ustawienia, nazwy profili, itp...). Konfigurujemy wtyczkę w dwóch miejscach - zarówno z poziomu jej ustawień typowych dla każdej wtyczki jak i z poziomu uruchomienia jej z menu programy w xbmc gdzie przypisujemy nasze ustawienia audio konkretnym profilom audio o wcześniej zdefiniowanych nazwach.
4. Następnie edytujemy nasz plik konfiguracji pilota -
remote.xml (lub
keyboard.xml jak ktoś chce mieć mapowanie na klawiaturze).
5. Znajduje się on w naszym katalogu domowym XBMC (userdata) (ja używam XBMCbuntu wiec ścieżka do pliku w moim wypadku jest typowa dla linuxa).
6. Odnajdujemy odpowiednią linijkę w której wpisujemy:
<global>
<remote>
<"twój przycisk na pilocie">RunScript(script.audio.profiles,1)</"twój przycisk na pilocie">
<"twój przycisk na pilocie">RunScript(script.audio.profiles,2)</"twój przycisk na pilocie">
<"twój przycisk na pilocie">RunScript(script.audio.profiles,3)</"twój przycisk na pilocie">
<"twój przycisk na pilocie">RunScript(script.audio.profiles,4)</"twój przycisk na pilocie">
...
Upewniamy się że przycisk nie jest już "dublowany" przez inny wpis w ustawieniach <global>
Ja używam 3 profile z dostępnych 4 więc czwartego po prostu nie wpisywałem.
Wpis może wyć na początku, środku lub końcu. Nie ma to znaczenia. Ważne aby był pomiędzy znacznikami <global><remote></remote></global> (zasada jak w składni HTML).
Ja posiadam pilot Logitech Harmony 200 wiec mapowanie profili audio ustawiłem sobie pod przyciskami z kolorami: niebieski, czerwony, zielony.
Mamy pełną dowolność pod jaki przycisk to ustawimy.
7. Zapisujemy zmiany w pliku i KONIECZNIE restartujemy XBMC (cały system w przypadku linuxa) gdyż plik ładowany jest przy starcie XBMC.
I to wszystko. Powinno śmigać. Pozdrowienia dla Regss-a.