kwestia gustu, wiem że ja używam XBMC od zaledwie kilku dni można powiedzieć (może dwa tygodnie), w tym czasie jednak próbuję zgłębić w miarę dokładnie jak działa i dostosować do swoich potrzeb, czego nie wiem i nie mogę znaleźć o to pytam. Wiem że doświadczeniem i wiedzą na temat XBMC jak na razie nie moge konkurować z większością społeczności forum.
Jednak sądzę że skoro mi coś działa to przedstawiam ten fakt. Może są inni lenie tak jak ja, a a na argumenty odpowiem tak:
1) nie musisz zmieniac nazwy pliku z filmem - zalozmy ze masz avtr_by_misiek_HD.avi - wystarczy wrzucic go do katalogu o nazwie Avatar (2009)
2) nie zmienianie nazwy pliku z filmem daje ci taki plus, ze gdy w przyszlosci bedziesz np szukal napisow sa one mocno powiazane znazwa filmu
3) XBMC pobierajac informacje o filmie umieszcza dodatkowe pliki w katalogu w ktorym sie znajduje (np fanart, poster, katalog .actors) - majac wiele fimow w jednym katalogu powstaje misz masz - pozatym pliki moga sie pokrywac
4) z doswiadczenia wiem ze xbmc dziala znacznie szybciej w wersji z katalogami + lepiej wykrywa nowe materialy / zmiany
trzeba ten katalog utworzyć po pierwsze a i tak nie musze zmieniac nazwy - w ostatecznosci drapacz go nie rozpozna i z poziomu XBMC ręcznie to zrobie. filmów z napisami nie mam i takich nie ściągam
Po za tym gdy przeglądam filmy w trybie pliku to aby odpalić dany film lub chociaż zobaczyć o nim info musiałbym za każdym razem wchodzić w osobny katalog - a to jest irytujące, a nprzynajmniej ja mam zamiar też korzystać z przeglądania filmów w tym trybie.
co do miszmaszu - na razie nie zauważyłem jakiś dodatkowych plików;
co do szybkości wykrywania - zzapewne argument słuszny