KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zadasz pytanie upewnij się że przeczytałeś: kodi.org.pl/index.php/component/content/...nim-zaczniesz-z-xbmc

TEMAT: Problem z dzwiękiem 5.1

Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/06 11:55 #1608

  • darlikola
  • Junior
  • darlikola
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1

  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Witam

Problem mam z filmami z dźwiękiem 6 kanałowym. Nie słyszę kompletnie polskiego lektora!?
Wszystkie inne dzwięki wraz z oryginalną mową są. Jedynie brak języka polskiego.
Odtwarzając film na zwykłym odtwarzaczu mediaPlayer itd lektor polski jest?!?
Nie wiem już co robić1?
Reinstalacja kodeków nie pomogła?!
Będę wdzięczny za pomoc
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/07 02:43 #1617

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 89

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
- jaki system
- jak masz podłączone audio? (optykiem/HDMI?)
- daj screena z ustawień audio w XBMC



Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/07 06:43 #1620

  • darlikola
  • Junior
  • darlikola
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1

  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Witam

Skórka Neon, na XP.
Karta muzyczna Creative X-FI Xtreme Music. Podłączona do zestawu kolumn Samsung 5.1 trzema cinch-ami. Nie używam żadnych wzmacniaczy ani amplitunerów.
Zawsze jest problem z filmami Ac3 5.1 Dźwięk jest super lecz nie słychać prawie lub wcale lektora polskiego.


Testy głośników wychodzą OK, inne filmy avi w systemie 2.0 idą pięknie.
Poniżej zamieszczam screena z ustawień audio.


Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/07 06:54 #1623

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 89

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
A za co te 3 chince odpowiadaja?
Nie znam sposobu aby analogowo przeslać 6 kanałów po 3 chinchach.

(masz zaznaczone wyjscie analogowe zaznaczone w XBMC)
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Ostatnio zmieniany: 2012/09/07 06:55 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/07 08:43 #1625

  • darlikola
  • Junior
  • darlikola
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1

  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Zamieszczam Ci, pod spodem poglądowy ale odpowiadający rzeczywistości obrazek podłączenia kolumn z kartą chiczami. (nie jest to mój screan)





Najprościej tłumaczyć - karta ma trzy wejścia, i z kolumn wychodzą trzy chince które wpinamy pod kartę. Dlatego to analog.

Karta jest 5.1, i ma trzy wejścia, kolumny które kupisz do zestawu komputerowego 5.1, mają również trzy wyjścia.

Więc gdzie jest problem ?!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/07 10:02 #1627

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Więc podlaczony jest jackami a nie chinchami :)
(Dlatego pewnie Maciey pisal ze sie nie da...)

Z mojej strony rowniez mialem problemy z analogowym wyjsciem z XBMC dopiero jak podlaczylem sie cyfrowo przez amplituner to problem zniknal...

Czy jezeli ustawisz dzwiek stereo na XBMC to slyszysz lektora ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Problem z dzwiękiem 5.1 2012/09/07 10:23 #1629

  • darlikola
  • Junior
  • darlikola
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1

  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Fakt :) chinche z jackami - pomyliło mi się :)
Właśnie ustawiłem dźwięk na 2.0 i muszę Ci powiedzieć że dzwięk jest - słychać lektora :)
Tylko co to wnosi do sprawy na 5.1?! :( Gdzie tkwi problem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś