KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Nowa wersja Kodi 14 “Helix”

Kodi Helix 2014/12/28 23:20 #10502

  • marx
  • Autor Artykułów
  • marx
  • Offline
  • Postów: 789
  • Pomógł: 41

  • KODI: 15.2
  • OS: Linux Debian
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
Witajcie
Jest finalna wersja Kodi 14. I pytanie, z czym są problemy?
Czy 14ka po instalacji robi sobie kopię bazy danych?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kodi Helix 2014/12/28 23:33 #10503

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 539
  • Pomógł: 76

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Bazy Mysql robi, tzn. zostawia starą myvideos78 i kopiuje wszystko do nowej myvideos90. Napotkałem na mały problem z Helix'em. Miałem dodane źródło filmów z dwiema ścieżkami. Po aktualizacji przestało mi wyszukiwać w nim nowe pozycje. Długo walczyłem z mysql myśląc, że tam gdzieś jest problem. Okazało się, że zrezygnowali z "multipath" i musiałem rozdzielić na dwa osobne źródła.



Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2014/12/29 00:50 #10504

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 78

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi


 Z okazji świąt zespół deweloperów przygotował nam niespodziankę w postaci nowej wersji Kodi. Jest to już 14. odsłona oprogramowania nosząca nazwę kodową „Helix”.

Poza widocznymi na pierwszy rzut oka zmianami (nowa nazwa / logo) w tle wprowadzono wiele istotnych zmian

Czytaj więcej...
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2014/12/29 20:46 #10506

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
Witam.
Czy ktoś już zainstalował najnowszą wersję i jest w stanie sprawdzić czy działa DTS passthrough ? U mnie po upgrade (xbmcbuntu) nie mam możliwosci odtwarzania ścieżek DTS :( Aplituner wykrywa rodzaj sygnału DTS ale słychać tylko dwa kanały.
Ostatnio zmieniany: 2014/12/29 20:53 przez zmylna.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/01 14:38 #10517

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 539
  • Pomógł: 76

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
U mnie DTS idzie prawidłowo.

Faktycznie przy niektórych plikach brakuje kanałów, jeszcze nie doszedłem o co chodzi...

Czy u Was też w Helix nie działa przewijanie listy poprzez przytrzymanie strzałki na klawiaturze? U mnie jak długo bym nie trzymał przeskakuje tylko o jedną pozycję. W Gotham działa prawidłowo.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2015/01/01 14:59 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/01 19:43 #10518

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Regss napisał:
Czy u Was też w Helix nie działa przewijanie listy
Masz na myśli konkretną listę?
Zbadałem na Linuxie i OSX i wygląda na to, że jest OK.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/01 19:51 #10520

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
Opisałem problem z DTS na oficjalnym forum. Jeszcze nie odpowiedzieli.
forum.kodi.tv/showthread.php?tid=212837&pid=1874960#pid1874960
Ostatnio zmieniany: 2015/01/01 19:51 przez zmylna.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/01 20:35 #10521

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 539
  • Pomógł: 76

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
zet120 napisał:
Regss napisał:
Czy u Was też w Helix nie działa przewijanie listy
Masz na myśli konkretną listę?
Zbadałem na Linuxie i OSX i wygląda na to, że jest OK.

Każda mi się nie chciała przewijać, ale przeinstalowałem XBMC i już działa.




Macie jakiś materiał z DTS aby dobrze przetestować wszystkie głośniki? Mam taki "channel test" w DD ale nie mogę znaleźć w DTS'ie.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2015/01/01 20:37 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kodi Helix 2015/01/01 20:54 #10522

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 227
  • Pomógł: 22

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: AlexELEC 7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: AlexELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Macie jakiś materiał z DTS aby dobrze przetestować wszystkie głośniki?
tutaj coś jest : www.demo-world.eu/2d-demo-trailers-hd/
i np Video Bitrate Test Files: www.jell.yfish.us/
Ostatnio zmieniany: 2015/01/01 20:56 przez kobrawerde.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kodi Helix 2015/01/02 14:04 #10524

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 539
  • Pomógł: 76

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
http://www.demo-world.eu/2d-demo-trailers-hd/

Z tej stronki pobrałem świetny film. Jest to cała instrukcja jak zdiagnozować głośniki. Polecam. Nazwa filmu to: DTS HD-Master Audio Sound Check 5.1 LINK

zmylna, możesz pobrać i przetestować tym plikiem będziemy mieli pewność, że coś u Ciebie nie tak. U mnie po testach wygląda wszystko dobrze.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kodi Helix 2015/01/02 20:52 #10528

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
Cześć.
Regss, DTS-HD działa. Nie działa zwykły DTS 5.1.
Próbka tutaj: www.digital-digest.com/movies/movie_index.php?type=dolby
Plik DTS Piano.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/03 10:13 #10537

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 539
  • Pomógł: 76

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
W domu będę dopiero jutro to sprawdzę. Ale piano testowałem i wydawało mi się że słychać wszystko. Leci jakiś podkład. Na początku niski dźwięk pojedynczego młoteczka a później seria wszystkich.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/03 11:53 #10538

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
Słuchajcie, w debug logu znalazłem poniższe błędy:
21:01:55 T:139911571138304 WARNING: could not find codec parameters for Dido - Live At Brixton Academy/DIDO_LIVE_AT_BRIXTON_ACADEMY.ISO
---
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: FactoryCodec - Audio: passthrough - Opening
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: FactoryCodec - Audio: passthrough - Failed
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: FactoryCodec - Audio: FFmpeg - Opening
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: CDVDAudioCodecFFmpeg::Open() Unable to find codec 0
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: FactoryCodec - Audio: FFmpeg - Failed
21:01:55 T:139911571138304 ERROR: Unsupported audio codec
---
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: FactoryCodec - Overlay: FFmpeg Subtitle Decoder - Opening
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: Open - Unable to find codec 0
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: FactoryCodec - Overlay: FFmpeg Subtitle Decoder - Failed
21:01:55 T:139911571138304 ERROR: OpenStream - Unable to init overlay codec
21:01:55 T:139911571138304 DEBUG: OnPlayBackStarted: play state was 1, starting 1

Pewnie to jest powodem braku kanałów. Dziwne tylko jest to, że ampli rozpoznaje DTS. Nie kumam. Może problem tkwi w samej dystrybucji xbmcbuntu...
Ostatnio zmieniany: 2015/01/03 11:54 przez zmylna.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/03 12:12 #10539

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
Odpowiedź developera kodi:
"Change your AVR's setting. If the AVR detects DTS - the job is done for us. We don't touch the dts signal at all."

Kurde na tym samym ampli pod Gotham nie miałem żadnych problemów. Jak puszczę to DVD, z którego zrobiłem obraz z PS3 (też passtrough na ten sam ampli) mam DTS ze wszystkimi kanałami.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/05 19:58 #10567

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
Regss, masz jakiś pomysł ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/05 20:12 #10568

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 539
  • Pomógł: 76

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Ja miałem problem przy odtwarzaniu. Wszystko się cieło i rozsynchronizowywało się audio z video ponieważ przy instalacji nie zaznaczyłem kodeków które w tej wersji dodali. Myślałem, że są zbędne. Dopiero po przeinstalowaniu i zaznaczeniu wszystkich kodeków chodzi jak złoto. Jednak to wszystko na windowsie nie wiem jak jest pod Linuxem.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2015/01/05 20:13 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/05 20:14 #10569

  • zmylna
  • Junior
  • zmylna
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 1

  • KODI: Gotham
No rozumiem. Na oficjalnym forum przestali się odzywać w temacie. Może myślą nad problemem, sam nie wiem. W każdym razie dzięki za odpowiedź.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Nowa wersja Kodi 14 “Helix” 2015/01/05 22:14 #10570

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Piter
  • Offline
  • Postów: 558
  • Pomógł: 36

  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
A gdzie sie podziała opcja dekodowania na zewn urządzeniu (Audio passthrough) ??

Włączyłem tryb ekspercki i nie widze...

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Kodi Helix 2015/01/09 20:03 #10606

  • orzechszek
  • Junior
  • orzechszek
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0

  • KODI: orzechszek
  • OS: Ubuntu 14.04.1
  • HTPC: Kodi v.14
Witam,

Miał może ktoś problem z menedżerem plików?? Jedna kwestia to wyrzuca bład z ze nie może przenieść plików, a druga wyglada na bardziej ogólna bo nie wyswietla mi generalnie wszystkich znaków po otworzeniu klawiatury ekranowej. Pozdrawiam.

Edit:
Problem z klawiatura chyba wynikal ze swieżo zaktualizowanej skóry bez restartu. Póki co jest ok. Natomiast z przenoszeniem coś jest nie tak:
Info z logu:
DEBUG: FileManager: move /xxxxxxx -> /xxxxxx
ERROR: Rename - Error renaming file /xxxxxx
Ostatnio zmieniany: 2015/01/10 16:46 przez orzechszek.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś