KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zadasz pytanie upewnij się że przeczytałeś: kodi.org.pl/index.php/component/content/...nim-zaczniesz-z-xbmc

Uprzejmie prosimy o szczegółowe nadawanie nazwy tematu, by potem łatwo można było go znaleźć w wyszukiwarce ;-) Pamiętaj, że swoim tematem możesz pomóc komuś, kto będzie miał taki sam problem.

TEMAT: Zawartość pliku .nfo

Zawartość pliku .nfo 2013/02/25 22:35 #3816

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Witam

Chodzi mi dokładnie o tag <sorttitle></sorttitle>. Chciałbym uporządkować kolejność wyświetlania filmów w bibliotece bez tworzenia setów. Przeczytałem, że filmy będą sortowane po zawartości tego tagu. Jednak mimo zmiany w pliku .nfo, kolejność filmów w bibliotece nie zmienia się. Dopiera jak zmienię zawartość kolumny c10 w tabeli movie w bazie MyVideos75 to filmy są odpowiednio sortowane.
Dlaczego mimo zmiany tego tagu w pliku. nfo nic się nie zmienia w bibliotece?

Czy istnieje jakiś program, który ułatwi edycję pliku MyVideos75.db?
Ostatnio zmieniany: 2013/02/26 12:08 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 08:19 #3823

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Musisz przeskanować film ponownie, wtedy xbmc uaktualni sobie w bazie właśnie w kolumnie c10 nowe informacje z tagu <sorttitle>. XBMC nie korzysta na bieżąco z nfo tylko przy skanowaniu biblioteki dodaje informacje zawarte w tych plikach do swojej bazy danych.
Do edycji bazy danych użyj jakiegoś edytora Sqlite lub przesiądź się na bazę mySql.



Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2013/02/26 08:21 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 14:14 #3827

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Uruchamiam aktualizację biblioteki i nic to nie daje. Czy przed tą czynnością należy usunąć film z biblioteki?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 14:38 #3828

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Albo usunąć film i zaktualizować całą bibliotekę. Albo na filmie wejść w info (i) i odświeżyć.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2013/02/26 14:38 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 17:31 #3829

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Jak wciskam "I" to niestety nie pyta się mnie czy ma odczytać z pliku czy użyć scrapera. Na dokładkę jak usunąłem z biblioteki to automatycznie używa scrapera i przypisuje dziwne tytuły. Nie wiem już o co chodzi.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 18:03 #3830

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Jeśli nie pyta przy odświeżaniu z infopanelu filmu to znaczy, że nie widzi pliku nfo w katalogu z filmem. Sprawdź czy na pewno się tam znajduje i czy ma prawidłową nazwę.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 18:39 #3831

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Jak widać na załączonym obrazku pik jest i ma poprawną nazwę.



Edit:
Chyba doszedłem co jest przyczyną. Wystarczy, że przeedytuje plik .nfo (zmiana zawartości tagu <sorttitle></sorttitle>) i XBMC nie widzi pliku nfo. Teraz tylko znaleźć powód dlaczego tak się dzieje.
Ostatnio zmieniany: 2013/02/26 18:57 przez Saracen.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 18:51 #3832

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
W takim razie może zła struktura xml w pliku nfo. Zapodaj ten plik nfo w załączniku sprawdzę u siebie.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 19:17 #3835

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Znalazłem winowajcę. Notepad++, którym edytuje pliki .nfo zmienia jego kodowanie przy zapisie.

Oryginalny plik wygląda tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


a po edycji tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


Wie ktoś czemu Notepad++ tak miesza? Wcześniej nie miałem takiego problemu.

This message has attachments files.
Please log in or register to see it.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 19:17 #3836

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Znalazłem winowajcę. Notepad++, którym edytuje pliki .nfo zmienia jego kodowanie przy zapisie.

Oryginalny plik wygląda tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


a po edycji tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


Wie ktoś czemu Notepad++ tak miesza? Wcześniej nie miałem takiego problemu.

This message has attachments files.
Please log in or register to see it.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 19:56 #3838

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Faktycznie coś nie tak z notepad++. Otworzyłem Twój oryginalny plik i najpierw zmieniłem na format UNIX Edycja -> EOL Conversion i dopiero wprowadziłem zmiany i zapisałem. W ten sposób działa prawidłowo, ale czemu się tek dzieje jeszcze nie wiem.

U mnie pliki nfo wyeksportowane z xbmc są w formacie UNIX.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2013/02/26 20:18 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 20:11 #3839

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Może jest inny dobry i darmowy edytor z takimi funkcjami jak Notepad++.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 20:23 #3840

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Trzeba za każdym razem po otwarciu pliku w notepad++ kliknąć format -> koduj w UTF-8 (bez BOM)
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/26 22:12 #3842

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Zacząłem edytować pliki w zwykłym notatniku. Tu nie ma problemu z kodowaniem.

Edit:

Czy można ustawić XBMC aby czytało dane o filmie wyłącznie z pliku .nfo i robiło to przy każdym uruchomieniu?
Ostatnio zmieniany: 2013/02/27 08:41 przez Saracen.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Zawartość pliku .nfo 2013/02/27 11:47 #3852

  • marx
  • Autor Artykułów
  • marx
  • Offline
  • Postów: 798
  • Pomógł: 42

  • KODI: 15.2
  • OS: Linux Debian
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
Nie, musisz ustawić scraper. Ale jeśli wszystkie filmy mają nfo, to scraper nic nie czyta z sieci bo nie musi.
Odświeżenie biblioteki przy starcie masz w opcjach, ale to działa tylko na nowe filmy. Aby zassać modyfikowane nfo trzeba ręcznie usunąć film z biblioteki i odświeżyć bibliotekę - żaden automat tego nie potrafi.
Ostatnio zmieniany: 2013/02/27 11:49 przez marx.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Odp: Zawartość pliku .nfo 2013/02/27 11:52 #3855

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 95

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Możesz zmienić na inny scraper wtedy XBMC zapyta się czy ponownie odświeżyć całą bibliotekę.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/27 18:54 #3867

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Szkoda, że nie można wyłączyć całkowicie scrapera i opierać się tylko na plikach .nfo. Przy ręcznym odświeżaniu denerwujące jest te pytanie czy użyć scrapera czy czytać z pliku .nfo.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/02/28 19:34 #3882

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 87

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Saracen napisał:
Szkoda, że nie można wyłączyć całkowicie scrapera i opierać się tylko na plikach .nfo. Przy ręcznym odświeżaniu denerwujące jest te pytanie czy użyć scrapera czy czytać z pliku .nfo.

Zobacz tutaj(osobiście nie testowałem):
forum.xbmc.org/showthread.php?tid=137125

Co do recznego odświeżania- dlatego w XTB przy kazdej modyfikacji NFO XTB proponuje usuniecie z biblioteki - wówczas nie musisz ręcznie klikać każdego filmu, a jedynie wybrać aktualizacje biblioteki
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Ostatnio zmieniany: 2013/02/28 19:36 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Zawartość pliku .nfo 2013/03/01 17:52 #3894

  • Saracen
  • Bywalec
  • Saracen
  • Offline
  • Postów: 106
  • Pomógł: 1

  • KODI: Kodi 16.0
  • OS: Kodibuntu
  • Sterowanie: pilot
Zgadza się, dlatego czekam na możliwość edycji <sorttitle> w XTB. :-)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś