KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
Zanim zadasz pytanie upewnij się że przeczytałeś: kodi.org.pl/index.php/component/content/...nim-zaczniesz-z-xbmc

Uprzejmie prosimy o szczegółowe nadawanie nazwy tematu, by potem łatwo można było go znaleźć w wyszukiwarce ;-) Pamiętaj, że swoim tematem możesz pomóc komuś, kto będzie miał taki sam problem.

TEMAT: Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 13:32 #4857

Witam

Jak stworzyć skrót klawiszowy pozwalający na przełączanie w tle wyjścia dźwięku (np z hdmi, na głośniki). Mam do HTPC połączone po kablu głośniki i po hdmi telewizor, chcę niezauważalnie skrótem klawiszowym przełączać dźwięk między urządzeniami.

Da się?
Ostatnio zmieniany: 2013/05/07 22:27 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 13:48 #4858

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
W pliku keyboard.xml dodajesz <k>audiotoggledigital</k>.



Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 14:38 #4859

Niestety nie działa. Po dopisaniu kodu do pliku wyskakuje "Nie uruchomiono klienta PVR", wcześniej robiłem podobnie ze skrótami i działały inne opcje tak konfigurowane...

Potrzebuję przełączać opcje "wyjściowe urządzenie dźwiękowe" w zakładce system>ustawienia>system>wyjście dźwięku

Przełączanie pomiędzy Speakers 2 głośniki (wyjście analogowe z komputera na głośniki w innym pokoju) a HDMI (głośniki telewizora).

czytałem gdzie że audiotoggledigital chyba tego nie przełącza...
Ostatnio zmieniany: 2013/05/07 14:41 przez evangelion69.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 14:42 #4860

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Ja tego używam. Mam ustawione wyjście Cyfrowe na kino przez optyczny SPDIF oraz analogowo jack-jack to TV. Oczywiście działa to od wersji 12 Frodo.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 15:05 #4861

I u mnie ta sama wersja... Powiedz w jakiej dokładnie lokalizacji masz plik keyboard.xml bo u mnie nie ma go w:

Windows 7 Users\%userprofile%\AppData\Roaming\XBMC\userdata\

edytowałem go w katalogu głównym XBMC w (P.Files)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 15:13 #4862

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Dokładnie w głównym katalogu XBMC system/keymaps/ Upewnij się czy pod klawiszem pod którym chcesz mieć tą opcję nie ma przypisanego nic innego. Skro odzywa się informacja o PVR to możliwe, że masz już coś ustawione pod tym klawiszem.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/07 15:44 #4863

ok, przełączanie opcji wyjście dźwięku >cyfrowe/analogowe/hdmi działa... ale jak do każdej z tych opcji przypisać odpowiednie wyjściowe urządzenie dźwiękowe (na dole okna opcji)
Ostatnio zmieniany: 2013/05/07 16:13 przez evangelion69.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/09 12:05 #4867

  • RobGee
  • Junior
  • RobGee
  • Offline
  • Postów: 27
  • Pomógł: 1

  • KODI: 14.2
  • OS: win7 64bit
evangelion69 napisał:
ok, przełączanie opcji wyjście dźwięku >cyfrowe/analogowe/hdmi działa... ale jak do każdej z tych opcji przypisać odpowiednie wyjściowe urządzenie dźwiękowe (na dole okna opcji)


podbijam ,

wyjscie dzwieku zmienia sie , ale nie przekłada sie to na fizyczna zmiane
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/09 14:15 #4869

Jakby się dało na stałe przyisać do wyjść dźwięku konkretne urządzenia dzwiękowe to by się pewnie dało... Na jakimś forum widziałem skrypt w py co obchodzi chyba ten problem...
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2013/05/09 15:24 #4872

  • Regss
  • MODERATOR
  • Regss
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96

  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Tak na xbmc.org. Skrypt był na moją prośbę. Niestety w wersją 12 Frodo przestał działać ponieważ wraz z tą wersją przestało działać HTTP API.

forum.xbmc.org/showthread.php?tid=136111

Dla mnie też jest dziwna ta konfiguracja w opcjach ale u mnie w jakiś sposób działa.
Regss Add-ons Repository - Filmweb.pl Scraper, Movielib, Audio Profiles, Filmweb Trailery, Backup Watched, Tag Star Rating, Polskie Stacje, Show Image
Ostatnio zmieniany: 2013/05/09 15:25 przez Regss.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2014/01/08 12:17 #7223

  • Punx
  • Junior
  • Punx
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
Podepnę się pod temat z podobnym pytaniem:

Chciałbym zrobić sobie skrót klawiszowy do wyświetlania okna "Ustawień dźwięku" podczas odtwarzania filmu (ikonka głośnika), to jak robić skróty jest fajnie opisane, ale nie znam nazwy okna jakie powinno być wyświetlone.

Czy jest gdzieś opis/lista nazw tych okienek (nie tylko od audio), których wywołanie ukryte jest pod postacią różnych ikonek na interfejsie ? To znacząco ułatwiłoby konfiguracje własnych skrótów.

Pozdr
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2014/05/17 14:23 #9031

Może coś się da zrobić w Gotham bo widzę że przerobione nieco menu audio?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2014/08/30 10:25 #9736

  • piogol
  • Junior
  • piogol
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 0

  • KODI: kodi
  • OS: Windows 7.
  • NAS: nie
  • MySQL: nie
  • Sterowanie: klawiatura, mysz, pilot, tablet
  • HTPC: GA-A55-DS2
podepnę się pod temat:

czy jest możliwość łatwego przełączania się między analogiem (jack) a spdif ?

A może jest możliwość wysyłania sygnału jednocześnie do obu wyjść w Win7 ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Skrót klawiszowy do przełączania wyjścia dźwięku 2014/08/30 10:36 #9738

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 36

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
piogol napisał:
czy jest możliwość łatwego przełączania się między analogiem (jack) a spdif ?
Od czasu kiedy mamy stosowną wtyczkę to tak:
xbmc.org.pl/forum/10-XBMC---Wtyczki-plug...miana-ustawien-audio
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś