KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2

TEMAT: Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie

Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/20 11:59 #5184

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

Witam

Bawił się ktoś ? ta sama mp3 - przez plugin do winampa na LCD ma tytuł z polskimi znakami, a przez XBMC4Smartie wyświetla krzaki.
Próbowałem tez konwertera znaków CCharReplacer 1.0 - działa ale zmienia na inne krzaki - nie orientuję się w tych tabelach znaków wcale.

Wynik z wyświetlacza na załączonym jpg




Pomoże ktoś ?
Ostatnio zmieniany: 2013/06/25 08:35 przez Zbychu.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/25 08:28 #5227

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

I co ?? Czyta to ktoś w ogóle ??

Coś to forum jakieś takie śpiące :) Gdzie Ci wszyscy fachowcy ?



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/25 08:32 #5229

  • Zbychu
  • Senior
  • Zbychu
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 98

  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Wszystkich fachowców przyćmiewa Twój blask i nie mają odwagi słowa napisać... ;)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/25 16:36 #5233

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

No właśnie tak podejrzewałem :P
To chyba jakiś zaklęty temat. Próbowałem się skontaktować też z twórcą tej wtyczki do Smartie zmaniającej znaki na polskie - chłop przepadł jak kamień w wodę ! :)
Ostatnio zmieniany: 2013/06/25 16:37 przez kwak410.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/25 22:35 #5238

  • marx
  • Autor Artykułów
  • marx
  • Offline
  • Postów: 795
  • Pomógł: 41

  • KODI: 15.2
  • OS: Linux Debian
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
To się niestety często zdarza, taka uroda open source
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 04:02 #5239

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
@kwak410
Podaj linka do kodu źródłowego to zerknę może poprawię na szybko.
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 10:17 #5244

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

Maciey napisał:
@kwak410
Podaj linka do kodu źródłowego to zerknę może poprawię na szybko.

andrew.studentlive.pl/Blog/post/CCharReplacer-1_0.aspx

na dole masz DOWNLOAD.

Wydaje mi się, że chodzi o zmianę mapowania znaków w pliku lang.xml - ale ja się na tym nie znam za bardzo :)

Podeślij od razu numer konta :) odwdzięcze się jakimś "czteropakiem"

Pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 20:14 #5249

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Nie miałem czasu dokladnie zerknąć - ale czy próbowałeś jak sie zachowa program jeżeli przekonwertujesz polskie znaki diakrytyczne na odpowiedniki bez ogonków (tj ź->z, a->ą) itp ?

Załaczylem przykladowy XML - daj znac czy to działa

PS załączam również wspomniany konwerter dla potomności tutaj

This message has attachments files.
Please log in or register to see it.

Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 21:45 #5251

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

Hej Maciey

twój konwerter ogólnie działa.



Ale jak widzisz na załączonym obrazku - u mnie XBMC generuje jakiś dziwny znaczek zamiast "ś" - takie L z daszkiem i do tego >. Jak zrobić, żeby taki podwójny symbol był zmieniony na s ?? Nawet nie wiem gdzie takie coś znaleźć, żeby wkleić do xml :(




W pierwszej linijce test ccr.dll, w drugiej to co idzie z XBMC przez plugin XBMC4Smarie, a w trzeciej wynik działania ccr.dll w oparci o lang.xml od ciebie.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 21:57 #5252

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Takie znaki możesz wyciagnac np z uzyciem tablicy znakow
start/uruchom i charmap



natomiast tutaj wydaje mi się że problem jes z kodowaniem.
XBMC wysyła kodowanie w UTF (czyli w uproszczeniu litera może byc kodowana 2ma znakami ASCII)

Tak więc ś to w ANSI
Ĺ›

Możesz to np sprawdzić otwierając podany XML w programie notepad++ i tam zmieniajac w menu format
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 22:02 #5253

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

znalazłem jakąs tablicę znaków z Windowsa o zrobiłem tak :

<Char>
<Letter>Ĺ›</Letter>
<LetterCode>s</LetterCode>
</Char>

i działa zajebiście !!!

teraz jeszcze dopiszę resztę krzaczków i będzie git :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 22:10 #5254

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

Maciey napisał:
XBMC wysyła kodowanie w UTF (czyli w uproszczeniu litera może byc kodowana 2ma znakami ASCII)

a da się zmienić żeby XBMC wysyłał nie w UTF, tak żeby polskie znaczki były od razu ? (załóżmy, że wyświetlacz będzie je obsługiwał)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/26 22:35 #5255

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Nie znam sposobu aby zmusic XBMC do innego kodowania

no ale skoro Ci dziala to juz teraz powinno Ci chyba tez dzialac ten mix oryginalnego i UTFa - np dla literki ł:
<Letter>Ĺ‚</Letter>
<LetterCode>$CustomChar(4,12,5,6,12,20,4,14,0)$Chr(132)</LetterCode> 
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 08:54 #5257

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

Maciey

A możesz mi jeszcze wytłumaczyć co to jest to : $CustomChar(4,12,5,6,12,20,4,14,0)$Chr(132) i jak to modyfikować ? :)

Po wrzuceniu tego do lang.xml mam tak :



pozdro.

edit: znalazłem jeszcze coś takiego www.elektroda.pl/rtvforum/topic338161-1470.html
ale żaden z tych znaków nie wyświetla się tak jak powinien. Czym to może być spowodowane ?
Ostatnio zmieniany: 2013/06/27 09:15 przez kwak410.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 09:42 #5258

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Powiem szczerze że nie mam pojęcia czym są znaki w tym $CustomChar - ale jezeli dobrze rozumiem cytowany post - to można zdefiniować do 8miu własnych znaków graficznych. Czyli na pewno 1wszy parametr w twoim przykładzie powinien byc = 1
Skoro w WInampie Ci to działa z ogonkami i znalazłeś sposób na translację zaproponowałem abyś wypróbował użyć Winampowej notyfikacji

EDIT:

Tu w zasadzie masz chyba wszystko wyjaśnione ?
www.elektroda.pl/rtvforum/topic338161-1470.html#5507966

Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Ostatnio zmieniany: 2013/06/27 09:46 przez Maciey.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 11:26 #5260

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

Trochę nie rozumiem - czy to jest Winampowa notyfikacja : $CustomChar(4,12,5,6,12,20,4,14,0)$Chr(132) ?

Jeśli tak to tak jak widziałeś na poprzednim obrazku nie wyświetla mi ś (pierwszy parametr już zmieniłem na 1) tylko znaczek otwarcia cudzisłowu. Czy to może jest tak, że smartie pokazuje dziwny znaczek a wyświetlacz wyświetli ś ?

i skąd można ściągnąć ten Custom Char Editor - nie mam konta na elektrodzie :(

edit: szlag mnie zaraz trafi. zmodyfikowałem sobie lang.xml
Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

i niektóre znaki działają a niektóre przekształca na jeszcze większe krzaki !! ??
co tu robić?

This message has an attachment file.
Please log in or register to see it.

Ostatnio zmieniany: 2013/06/27 12:10 przez kwak410.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 14:44 #5263

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

No dobra, siadłem do tego jeszcze raz na spokojnie. Wpisałem do pliku większosć polskich znaków, ale dalej mam mały problem. Nie działa (Ăł)ó -> o i (Ĺş)ź -> z. Jakiś kruczek trzeba zastosować czy jak ? Cała reszta z obecnego pliku lang.xml smiga superowo.


Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

This message has an attachment file.
Please log in or register to see it.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 15:02 #5264

  • Maciey
  • Senior
  • Maciey
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 86

  • KODI: Kodi 14.0 “Helix”
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Pamiętaj o tym że w Unicode może być kila znaków wyglądających identycznie lub prawie identycznie a mogą mieć inne kody a te tutaj są ważne.
Przeglądnij tablicę znaków czy nie ma czasem innego np Ă ale z innym kodem.
Przydały by się również logi z tego smartie (nie wiem czy takie są tam)

Przepraszam ale nie mam zbyt wiele czasu aby nad tym usiasc.
Zanim zapytasz - czytaj: TO. Logi wklejaj TUTAJ.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 15:42 #5267

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

I tak mi już dużo pomogłeś :) !! Dzięki za to ogromne.

Między formatami Unicode i ANSI znaki konwertowałem przez Notepad ++, ale jeszcze raz przeszukam całą tablicę znaków.

Dam znać jak mi poszło, najwyżej jeszce będę płakał o pomoc :)

Pozdrawiam
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:Polskie znaki na LCD przez XBMC4Smartie 2013/06/27 20:34 #5268

  • kwak410
  • Junior
  • kwak410
  • Offline
  • Postów: 25
  • Pomógł: 1

No więc tak:

1. Poradziłem sobie z ó (Ăł). rozbiłem to na dwa znaki i działa
<Char>
<Letter>Ă</Letter>
<LetterCode></LetterCode>
</Char>
<Char>
<Letter>ł</Letter>
<LetterCode>o</LetterCode>
</Char>
2. Dalej nie mogę poradzić sobie z ź (Ĺş). Całego Ĺş nie chce zamienić. Jak się rozbije tak jak w przypadku ó to wymienia tylko znaczek ş. Z drugim jest problem bo Ĺ już figuruje (jako ś chyba) i teraz nie wiem co zrobić.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś