KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/27 21:37 #9354

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Witam,
I mam nową płytę (GIGABYTE GA-J1800N-D2H) zamontowana w obudowie ale nie mogę zabootować żadnego Linuxsa ;] czarny ekran i tyle.
Płyta ma ustrojstwo UEFI (pierwszy raz mam z tym do czynienia) i nie mogę sobie z tym poradzić. Pogooglałem znalazłem info że trzeba BIOS upgratować wiki.confine-project.eu/testbeds:austria:kvm:bios_gigabyte, moja płyta ma już BIOS F3 zmieniłem ustawienia zgodnie z instrukcją i nadal kiszka ;] Debian testowy pojawia się niby instalator UEFI ale po wybraniu Instalacja czarność, to samo Mint, Fedora Live 20 udało mi się zabootować ale przy próbnie zainstalowania czegokolwiek komputer się restartuje. A przy próbie instalacji Fedory pojawiły się dziwne artefakty na monitorze i restart kompa.
Robiłem bootowalne pendravy rufus-1.4.9, LiveUSB Creator, USBWriter-1.2, Universal-USB-Installer-1.9.5.3, unetbootin-windows-578 (chociaż te dwa ostatnie znalazłem na google żeby nie używać przy UEFI). Teraz pytanie czy miał ktoś podobny problem z jakąkolwiek płytą z UEFI ??
Bo teraz nie wiem, czy ja coś źle robię, czy może płyta jest uszkodzona (restarty na Fedora).
Proszę o pomoc. ;]
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/27 22:35 #9355

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Próbowałem jeszcze z ubuntu-gnome-14.04-desktop-amd64, przy próbie uruchomienia bez instalacji pojawiły się niebieskie artefakty i tyle...
Natomiast przy próbie instalacji załadowała się tapeta i po chwili restart kompa i tak w koło.



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 12:00 #9360

  • bartula
  • Junior
  • bartula
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 0

  • KODI: Gotham
  • OS: OpenElec, Windows 7
  • NAS: TAK
mam również płytę Gigabyte'a ale GA-C1037UN-EU iteż ma UEFI, posadziłem na pendrive Openlec'a w kilka minut. Spróbuj może tego rozwiązania? A może ram masz walnięty?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 13:14 #9361

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
RAM testuje od wczoraj Memtestem nic nie znalazł.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 13:18 #9362

  • fwdmkpdp
  • Junior
  • fwdmkpdp
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 19

  • KODI: 14
  • OS: Openelec 5.0
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: Logitech Harmony One
Spróbuj włączyć opcję nomodeset w instalatorze Linuxa
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 13:19 #9363

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Zakupiłem nowego pena wgrałem Openelec i przy starcie wyświetla menu wyboru instalacji lub live pojawia się logo openelec i dziwne artefakty niebieskie na ekranie i już nic nie da się zrobić ;] prawdopodobnie będzie uszkodzona płyta ;] jeszcze spróbuje z Windowsem.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 13:45 #9364

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Ale dziwna sytuacja, zainstalowałem Openelec po uruchomieniu działał kilka minut (1-2 dziwne artefakty i restart). I tak w koło, wypiąłem jedną kość RAM i na tą chwilę działa ok, mogę poruszać się po menu XBMC i się nie resetuje. Jeszcze przetestuje z tą kością co wyciągnąłem i jeszcze wyciągnę RAM z laptopa i przetestuje na pamięci z lapka.
Przy dwóch kościach RAM 2x2GB restarty w openelec temperatura procesora 58C z jedną kością działa tem. 52-53C.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 14:13 #9365

  • bartula
  • Junior
  • bartula
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 0

  • KODI: Gotham
  • OS: OpenElec, Windows 7
  • NAS: TAK
najwyraźniej walniety kontroler ramu, dla pewności przetestuj obie kosci pojedyńczo wpiete w mobo, a potem reklamuj płytę. Ewentualnie jeszcze powrót do deafultowych ustawień bios'u
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 15:13 #9366

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Ewidentnie uszkodzona płyta na jednej kości w slocie podpisanym 1 wszystko działa ok. Po przełożeniu pamięci do slotu 2 płyta się nie podnosi. Przekładałem jeszcze pamięć z laptopa i ta sama sytuacja. Teraz w ogóle z dwiema kościami płyta się nie uruchamia. ;] Kolejny nie udany zakup
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 22:34 #9368

  • bartula
  • Junior
  • bartula
  • Offline
  • Postów: 13
  • Pomógł: 0

  • KODI: Gotham
  • OS: OpenElec, Windows 7
  • NAS: TAK
Zwroc towar jako niezgodny z umową


Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/06/28 22:52 #9369

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Dokładnie już się kontaktowałem ze sprzedawcą.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/07/04 16:39 #9390

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Dotarła nowa płyta. Jednak w dalszym ciągu podobna sytuacja. Jak zamontowane dwie kości pamięci nie działa. Doczytałem w instrukcji że w przypadku zamontowania jednej kości musi być włożona do slotu podpisanego 1 (więc dlatego nie uruchamiała się płyta po włożeniu jednej kości do slotu 2). Najprawdopodobniej problemem są nie kompatybilne pamięci.
Zrobiłem podmianę z mojego laptopa, w laptopie zamontowałem 2x2GB a w płytę włożyłem jedną kość 4GB.
Na chwilę obecną mam zainstalowany OpenELEC działa bez problemu, płynnie.
Przez weekend spróbuje zainstalować Debiana, to podzielę się wrażeniami.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/07/04 18:06 #9392

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
I cóż Debiana nie mogę za nic zainstalować... Czarny ekran i tyle. Ktoś ma jakiś pomysł ??
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/07/04 22:00 #9397

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Udało mi się zainstalować Debiana testowego z opcją: video=LVDS-1:d. Ale po instalacji mam czarny ekran, pomimo że mam tą opcje dodaną do Grub. Jutro sprawdzę na TV bo na chwilę obecną mam podłączony do starego kineskopa 17".
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/07/04 22:13 #9399

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Coś nie tak z tym Debianem jednak. Pomimo te go że czarny ekran nie mogę się przez Putty dostać, tak jak by się zwieszał system na klawiaturze dodatkowo gaśnie dioda numlk.
Ktoś ma jakiś pomysł ??
Ostatnio zmieniany: 2014/07/04 22:13 przez jim_10.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/07/05 10:05 #9401

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Walczę jeszcze z Debianem przy próbie instalacji zawiesza się na komunikacie:
freeing unused kernel memory.

Debian: debian-jessie-DI-a1-amd64-netinst, próbowałem takie opcje w grub: noudev video=LVDS-1:d nomodeset acpi=off console=tty1 apm=off vdso=0 i nic to nie pomaga. Ktoś może miał podobny problem i jest w stanie coś pomóc ?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Re:GIGABYTE GA-J1800N-D2H problemy z instalacją 2014/07/06 11:36 #9403

  • jim_10
  • Junior
  • jim_10
  • Offline
  • Postów: 23
  • Pomógł: 0

  • KODI: 13
Udało mi się odpalić kubuntu-14.04-desktop-amd64 doinstalowałem jądro 3.15 + XBMC 13.1 + PVR iptv simple 1.9.3 i jak na razie wszystko działa. W XBMC nie pokazu mi tylko poprawnie temperatury i taktowania (System > Informacje o sprzęcie).

Z Debianem nie doszedłem do ładu, za którymś podejściem udało mi się debian-jessie-DI-a1-amd64-netinst zainstalować ale później już się nie włączyć czarny ekran.
Na chwilę obecną mam to co chciałem czyli linuxa (możliwość testowania, instalowania czego tylko zapragnę) + działające płynnie XBMC.
Ogólnie płyta daje radę. Na pewno lepszy zakup niż: Intel DN2800MT i za mniejsze pieniądze. Temat do zamknięcia. Dzięki wszystkim za pomoc.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś