KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Athlon 5350 i problemy z grafiką pod Openelec (i nie tylko)

Athlon 5350 i problemy z grafiką pod Openelec (i nie tylko) 2014/12/30 23:35 #10512

  • Gość
  • Postów: 0
  • Pomógł: 0

Ma ktoś z forumowiczów podobny zestaw (chodzi o takie procesory AMD Athlon 5350, AMD Athlon 5150, AMD Sempron 3850, AMD Sempron 2650)? Jest problem z otwartym sterownikiem grafiki AMD (na własnościowych wszystko działa). Objawia się to czymś takim:




po prostu nie jest wspierana rozdzielność full hd z 30 klatkami na sekundę (jak się ustawi 24 to działa normalnie).

Ktoś doświadczył czegoś takiego? Problem występuje na Openelec jak i Ubuntu tylko na otwartych sterownikach (na własnościowych działa normalnie, ale własnościowe to badziew).
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Athlon 5350 i problemy z grafiką pod Openelec (i nie tylko) 2015/01/01 19:46 #10519

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
squallpolska napisał:
na własnościowych działa normalnie, ale własnościowe to badziew
Przyznam, nie bardzo rozumiem...niby badziew, a działa. :wink:



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Athlon 5350 i problemy z grafiką pod Openelec (i nie tylko) 2015/01/03 21:05 #10541

  • Gość
  • Postów: 0
  • Pomógł: 0

zet120 napisał:
Przyznam, nie bardzo rozumiem...niby badziew, a działa. :wink:

Twórcy OE zrezygnowali z własnościowych sterowników w OE 4, właśnie przez to że są zbugowane. Dodatkowo takie sterowniki długo nie obsługiwały sprzętowej akceleracji VDPAU tylko XVBA. Dopiero od grudnia tego roku jest ona dostępna. Testowałem ją na Ubuntu i XBMC zawiesiło mi się kilka razy przez to. Dodatkowo obciążenie procesora jest ponad 2 razy wyższe niż na otwartych driverach.


Jeśli chodzi o mój problem to udało mi się go rozwiązać. Nie był wykrywany poprawnie tryb graficzny. Pomogły wskazówki z tego poradnika:

askubuntu.com/questions/330293/how-do-i-...the-display-settings

i napisanie pliku xorg.conf. Dodatkowo do pliku:
/flash/extlinux.conf

dopisałem do linijki
APPEND boot=LABEL=BOOT disk=LABEL=STORAGE quiet

taki tekst
video=1920x1080@50

Przez co od samego uruchomienia bootloadera jest ustawiona poprawna rozdzielczość i częstotliwość obrazu.

PS. Plik jest na partycji montowanej tylko do odczytu. Przed edycją trzeba wykonać:
mount -o remount,rw /flash

a po zapisaniu ewentualnie
mount -o remount,ro /flash
Ostatnio zmieniany: 2015/01/03 21:06 przez squallpolska.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś