KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: Triple-BOOT- problem z grub2

Triple-BOOT- problem z grub2 2015/03/11 13:53 #11218

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 231
  • Pomógł: 23

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Mam problem z grub2 . Dokładnie zależy mi na poprawnym a może dokładniej własnym wpisem i nazwą systemu np : LINUX MINT / Windiws 7 pro / etc .... bez końcówek np /dev/sda1 ...itp
Wszystko już działa OK tzn pousuwałem niepotrzebne wpisy jak debuging / memory itd + ustawianie rozruchu pierwszego systemu zgodnie z moim wyborem :
OpenElec / LinuxMint / Windows 7 ... nazwy też już są OK ...ale niestety po wykonaniu komendy : sudo apt-get update-grub nazwy systemów wracają do stanu początkowego :P
Uprzedzę iż program Grub-customizer w moim przypadku nie działa właściwie ? ...może w najnowszej wersji Minta grub (wersja beta jak pisze) jest nieco zmodyfikowany ? . Po np drugim uruchomieniu w/w wpisy są zupełnie inne niż ustawiłem za pierwszym razem ! cała konfiguracja ... dziwnie szaleje i się zmienia...usunąłem "drania" i ustawiłem wszystko manualnie... ale niestety utknąłem na problemie j.w.
Może ktoś już ustawiał i modyfikował grub2 (ręcznie wpisy) dotyczące nazw systemów ..ale żeby po modyfikacji były trwałe !
pozdro!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

Triple-BOOT- problem z grub2 2015/03/11 14:13 #11219

  • zet120
  • Moderator
  • zet120
  • Offline
  • Postów: 338
  • Pomógł: 35

  • KODI: 16
  • OS: Linux, Mac OS X, FreeBSD
  • Sterowanie: Pilot z Lidla - SilverCrest SFB 10.1 C3
  • HTPC: AsRock A330ION | DVBSky s960 | TBS5922
Najprosciej to wyłączyć OS Probera, czyli w pliku /etc/default/grub powinien się znaleźć wpis:
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true
i dopisać wszystkie potrzebne systemy do pliku /etc/grub.d/40.......
Na koniec standardowo:
sudo update-grub



Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Za tę wiadomość podziękował(a): kobrawerde

Triple-BOOT- problem z grub2 2015/03/11 14:40 #11220

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 231
  • Pomógł: 23

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: LibreELEC-Mod-uvcvideo-7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Dzięki za info i podpowiedź ... muszę wypróbować w praniu. Ale najpierw znajdę prawidłowe wpisy "40_custom "od linuxa / windowsa ( od linuxa to raczej będzie wpis openeleca)...dam znać czy się udało ...choć to zawsze trochę stresu :P
pozdro!
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś