KODI Fanklub Polska

Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie

TEMAT: oryginalny pilot microsoftu i openelec

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/05/26 17:33 #11643

Witam. Tak jak w temacie mam oryginalny pilot microsoftu razem z odbiornikiem na usb i po podłączeniu do komputera z openelec jest brak reakcji. Dioda na odbiorniku miga za każdym razem jak coś nacisnę na pilocie ale w kodi nic się nie rusza. Jakieś propozycje co z tym zrobić? Openelec 14.0
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/05/26 21:37 #11644

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 227
  • Pomógł: 22

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: AlexELEC 7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: AlexELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Trochę dziwne ... ja mam choć obecnie nie używam klona pilota microsoftu wprodukowany przez jakąś mało znaną firmę ACOWIN i działał o ile pamiętam OK ...więc tym bardziej oryginał powinien ? ...ale może inni się wypowiedzą ... jest nawet pokazany w wiki kodi : kodi.wiki/view/List_of_MCE_remote_contro..._MCE_Keyboard_Remote
model: 1.10 AURC-002



Ostatnio zmieniany: 2015/05/26 21:38 przez kobrawerde.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/05/27 07:27 #11645

W wiki mój pilot to jest ten pierwszy na samej górze. Teraz pytanie czy jak go podlaczylem do już zainstalowanego kodibuntu 14.0 bo tak to sie chyba nazywa a nie openelec to dlatego nie znajduje driverów? Może trzeba mu jakoś drivery zainstalować? Może jak by był podłączony podczas instalacji kodibuntu to by normalnie działał?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/05/27 21:15 #11651

Witam ponownie. Już wiem że kodibuntu to nie openelec. Tu był mój błąd i dlatego nie działał mi pilot. Teraz mam jednak kolejny problem. Jak zmusić openelec żeby po naciśnięciu na pilocie klawisza od wyłączania usypiał komputer a nie wyłączał go? I jak to zrobić w drugą strone czyli żeby włączał go? Bo o ile uśpić mogę wchodząc w opcje pilotem i dać uśpij to już z wybudzeniem pilotem nic się nie da zrobić. Brak reakcji na pilota podczas uśpienia a naciśnięcie czegokolwiek na klawiaturze wybudza komputer natychmiast. Pod windowsem wybudzanie jak i usypianie działało. Jak to zrobić na openelec?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/05/27 21:39 #11652

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 227
  • Pomógł: 22

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: AlexELEC 7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: AlexELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
Wejdź w opcje KODI : system / oszczedzanie energii / funkcja zamykania ...tam powinna być możliwość zmiany .... a co do wybudzenia to sprawdź w BIOS-e swojej płyty głównej czy ma jakieś ustawienia względem portów usb ( np ciągłe podawanie napięcia itp) lub jakaś zworka na mobo....a czasami wystarczy odbiornik ir przepiąć do innego portu usb.
Ostatnio zmieniany: 2015/05/27 21:42 przez kobrawerde.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/05/28 10:58 #11654

No właśnie tak jak pisałem z klawiatury da się bez problemu włączyć uśpiony komputer wiec w biosie jest ustawione wszystko dobrze. Co do odbiornika na nim świeci się czerwona dioda więc podczas uśpienia jest odbiornik pod napięciem tylko brak reakcji na pilota.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

oryginalny pilot microsoftu i openelec 2015/06/07 08:42 #11686

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • kobrawerde
  • Offline
  • Postów: 227
  • Pomógł: 22

  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: AlexELEC 7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: AlexELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
O ile sobie przypominam to opcja wł. PC z klawiatury / myszka ps2 / jakiś zdefiniowany klawisz...to miałem ustawienia w BIOS-ie ( + jedna zworka na płycie głównej ) ...a jeśli chodzi o ciągłe podawanie napięcia +5V na odpowiednie ( dodatkowe) porty USB to na mojej płycie głównie można to było ustawić wyłącznie przez zworkę na opcję : +5VSB ( SB ...czyli stand by )
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
Moderatorzy: Regss, zet120, Admin
Zasilane przez Forum Kunena :: Diseño Zaragoza

Aby kontynuować, pokaż nam kim jesteś