Niedługo w telewizorach będziemy musieli wymienić system operacyjny aby oglądać cokolwiek

Sorry, ale jakoś nie wierzę w te tłumaczenia z trudnością rozwijania oddzielnych gałęzi oprogramowania. Co może być trudnego w odtworzeniu materiału wideo za pomocą odtwarzacza, jakie to niby funkcje systemu Vista inne niż w XP są wykorzystywane do odtwarzania? Jak dla mnie to zwykła blokada programowa w instalatorze który wykrywa wersję systemu.
Teraz używam XBMC 12 na XP i wszystko mi działa - odtwarza filmy także z YT. Próbowałem odpalić wersję 13 Gotham i d..a trzeba Vista. Gdybym zechciał to na tym samym komputerze mogę bez problemu zainstalować system Vista lub 7 a w nim XBMC Gotham i oglądam ten sam plik wideo co na XP.
Poprzednia blokada była na procesor bez SSE2 - no tutaj jeszcze się zgodzę - nowe wymagania sprzętowe, ale jeśli na tym samym sprzęcie działa mi bez problemu system XP, Vista lub 7 a nie działa XBMC Gotham w XP to coś tu jest nie halo

przecież program na każdym z wymienionych systemów będzie i tak korzystał z tych samych możliwości sprzętowych komputera np. funkcji antyaliasingu.
Przecież film np. Xvid może być dekodowany programowo lub sprzętowo i XBMC powinien mieć możliwość uruchamiania się w trybie bez akceleracji sprzętowej i byłoby OK.