Filmweb.pl Scraper

  • p1b27
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 6
  • Pomógł: 0
  • KODI: 16.1

Według mnie z filmwebu, odświeżyłem bibliotekę i wszystkie oceny u mnie się zgadzają.

  • adasiuu
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 2
  • Pomógł: 0
  • KODI: 17.0
  • OS: Windows 10
  • HTPC: Acer 6935G
@Regss, Dzięki za aktualizację, ale chyba dalej jest coś nie tak:(

Wersja 2.3.2 pobierała mi opisy, a teraz po aktualizacji do 2.3.3 pobiera wszystko oprócz opisów właśnie zamiast opisu jest „…”.

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Dalej coś zmieniają widocznie. Poprawiłem opis v. 2.3.4

  • adasiuu
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 2
  • Pomógł: 0
  • KODI: 17.0
  • OS: Windows 10
  • HTPC: Acer 6935G
Dzięki Regss za szybką reakcję. Kiedy poprawka będzie dostępna? Bo od wczoraj odświeżam Twoje repo i ciągle najnowsza jest wersja 2.3.3.:)

  • krzysmir
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 3
  • Pomógł: 1
  • KODI: odpowiednio 16.1; 17
  • OS: Android 6
  • HTPC: Nexbox A95X; Xiaomi MiBox
Cześć wszystkim,
niedawno dołączyłem do użytkowników Kodi i jestem pod wielkim wrażeniem możliwości tej platformy/systemu (jak zwał tak zwał;) ).
Jednym z kluczowych pluginów dla mnie jest ten filmwebowy scraper, bez niego wiele osób nie może w pełni cieszyć się z dostępnych funkcjonalności (nie każdy zna angielski na wystarczającym poziomie – tak jak w moim przypadku moi rodzice, dla których chcę zbudować wygodne rozwiązanie z kodi w centrum – taki prezent dla taty na 60-te urodziny).

Doszedłem do ściany, odbijam się od niej już od kilku dni, bardzo proszę Was o wsparcie.
Mianowicie po stworzeniu biblioteki z filmami i określeniu zasobów jako filmy, dodaniu scrapera filmweb (w wersji 2.3.4) i ustawieniu dla niego na 'on’:

  • – nazwa folderu jako podstawa szukania
  • – wybrany folder zawiera jeden plik wideo
  • – pobieraj trailer
  • – używaj oryginalnego tytułu
  • – pobieraj również okładki z tmdb
  • – przeszukaj wszystkie pliki nfo

duża część filmów posiada prawie wszystkie informacje (plakaty, opisy, rating, reżysera etc), a wszystkie – jak jeden mąż – wyglądają tak jakby nie miały pobranych tytułów – w jakimkolwiek widoku tabelka z pozycjami jest pusta (łopatologicznie mówiąc nie ma widocznych liter), mogę po niej przesuwać i wtedy widzę odpowiednie plakaty itd. jednak to takie wybieranie po omacku. Oczywiście inne widoki mogą ułatwić (widok chociażby kilku plakatów), ale to też nie jest optymalne.
Dodatkowo część pozycji nie ma zupełnie jakiejkolwiek informacji – są to filmy, które nazwane są tylko jednym tytułem (przykład poniżej). Tam niczego nie ma, ani tytułu, ani plakatu, ani jakiegokolwiek napisu (oprócz nazwy pliku).

Dla jasności od razu dodam:
Próbowałem też z ustawieniem 'wybrany folder zawiera jeden plik wideo’ na wyłączone (biblioteka w końcu zawiera więcej katalogów, nie byłem pewny jak to pole rozumieć – czy chodzi o poszczególne foldery, w których są filmy (i tam w większości przypadków jest jeden film, względnie dwa cd1 i cd2), czy o ten główny katalog ze wszystkimi plikami (więc i katalogami).
Miałem okazję odświeżać bazę, ale także usuwać bazę filmów (plik z danymi) z profilu i rozpoczynać od nowa, efekty takie same za każdym razem.

Generalnie pliki znajdują się w takiej strukturze na dysku (kilka przykładowych):
FilmyAdwokat – The Counselor (2013)
FilmyNienawistwa ósemka – The Hateful Eight (2015)
FilmySicario (2015)

Źródło ustawione jest na katalog Filmy.

I tak:

  • – te z podwójnym tytułem mają wszystko (obsadę, ocenę, plakaty, grafiki), tylko nie widać tytułów na liście (bez względu czy wybiorę w ustawieniach filmwebu tytuły oryginalne czy nie). Nie ma też tytułu w szczegółach filmu
  • – te z pojedynczym nie mają żadnych szczegółów
  • – próbowałem te z pojedynczym tytułem zapisać podobnie jak te z podwójnym (podając podwójnie taki sam tytuł) – efekt bez zmian: nie mają żadnych szczegółów

Aktualnie mam wtyczkę Filmweb 2.3.4

Możecie pomóc? Z góry dzięki!

pozdrawiam,
K

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Witam.
Po pierwsze upewnij się czy na 100% masz scraper w wersji 2.3.4 System -> Dodatki -> Moje dodatki -> dostawcy informacji -> filmy -> Filmweb. Pobierałeś go z mojego repozytorium czy z oficialnego? Perzd chwilą sprawdzałem i tytuł pobiera się prawidłowo ale w poprzednich wersjach był z tym problem.

Jeśli wszystkie filmy masz w osobnych katalogach a te katalogi w jednym zbiorczym np. „Filmy” to ten katalog dodajesz jako źródło i zaznaczasz tylko „nazwa katalogu jako podstawa szukania” oraz „Uwzględnij podfolder” reszta odznaczona. Najlepiej zrób to jeszcze raz na czystej bazie. Czyli usuń cały katalog userdata. Natomiast masz błąd w nazwach katalogów, nie mogą zawierać obydwu tytułów. Zostaw tylko polski + rok w nazwie katalogu a np. nazwa pliku może być oryginalnym tytułem + rok. Przy zmianach nazw może pomóc Ci program KODI Tools

  • mateusz889
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
Hej Regss, zauważyłem że w wersji 2.3.4 w przypadku braku opisu fabuły pobiera treść z filmwebu „na razie nikt nie dodał streszczenia fabuły tego filmu. możesz być pierwszy! zamieść swój opis”

A wcześniej zdaje się, że pobierało opis po angielsku z TVDB.

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Nieniawidze Filmwebu:P
Teraz powinno być dobrze. – 2.3.5

  • krzysmir
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 3
  • Pomógł: 1
  • KODI: odpowiednio 16.1; 17
  • OS: Android 6
  • HTPC: Nexbox A95X; Xiaomi MiBox
Regss,
wielkie dziękuję za wyjaśnienia.
Wtykę miałem z Twojego repo, także mam ją zawsze aktualną.

Na swoją obronę w kontekście nazewnictwa mogę podać, że 'leciałem’ zgodnie z jednym z manuali nt. Kodi (jak przygotować biblioteki itd). W teorii podawali, że pod scraper do filmwebu, ale widać albo w czasie się coś pozmieniało w samym scraperze, albo w tutku coś nakłamali;) Nie ważne, teraz wszystko jest tak jak należy.

btw. próbowałem wykorzystać sugerowanego Kodi Tools do ogarnęcia nazw i jakoś nie bardzo mi wychodziło. Załatwiłem wszystko Total Commanderem i 'narzędziem wielokrotnej zamiany’ czy jakoś tak wykorzystując regexp’y – nie były idealne i musiałem zrobić to w dwóch krokach, ale zrobiłem to w minutę (nie pamiętam już jak się je dokładnie pisało, a nie chciało mi się szukać tutków i potencjalnie tracić pół godziny).

pozdrawiam,
K

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Swego czasu używałem Advanced Renamer też bardzo dobry program do masowej zmiany nazw. Jak ktoś ogarnia regexp’y to dużo ułatwia.

Scraper jest głupi bierze nazwę filmu z nazwy z katalogu lub z nazwy z pliku w zależności jak mu ustawisz i „wkleja” w wyszukiwarkę filmwebu a przy dwóch tytułach wyszukiwarka może nie ogarnąć.

  • p1b27
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 6
  • Pomógł: 0
  • KODI: 16.1
Ja po prostu do każdego katalogu z filmem wrzucam plik .nfo o tej samej nazwie co film. W pliku zamieszczam link do pozycji na filmweb. Jeszcze nigdy nie miałem problemem z nazwami

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Jeśli masz plik nfo tylko z linkiem do filmu to wtedy nazwy katalogów i plików nie są brane pod uwagę. Scraper od razu wie z jakiego linku ma pobierać info i nie korzysta z wyszukiwarki.

  • p1b27
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 6
  • Pomógł: 0
  • KODI: 16.1
No i o to chodzi przecież:)

btw, nie mam natomiast pomysłu co robić z filmami, których nie ma w bazie filmweb, a których nie udało mi się do tej bazy dodać.

Czy wówczas podawać samemu wszystkie dane filmu poprzez plik .nfo, ale czy wtedy pliki muszą być dodane jako odrębne źródło, które nie będzie scrapowane ?

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Nowego źródła nie musisz dodawać dla tych filmów. KODI jeśli wykryje „pełnowartościowy” plik NFO z wszystkimi niezbędnymi danymi to pominie scraper i doda informacje z tegoż pliku.

  • Yakuza_PL
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 6
  • Pomógł: 0
  • KODI: 2.3
  • OS: Windows 10
  • HTPC: Dysk sieciowy Qnap 453a
Jako ze ostatnio jest tutaj spora i żywa dyskusja, czy moge zadac pytanie moze nie bezposrednio zwiazane z filmweb, ale ogladaniem filmow jak najbardziej – jakby co to usune stad ten post;-)

„Od okolo 2 tygodni, po uruchomieniu KODI (używam NAS Qnap 453-a, KODI 17.0), pojawia sie na stale gorna niebieska belka, co nie musze mowic, iz jest mocno irytujace (z lewej jej strony jest logo KODI), z prawej krzyzyk do jej zamknięcia.

Po jego kliknięciu zamyka sie całe kodi, wracajac do głównego ekranu qnap.

Czy ma ktos moze podobny problem i wie, gdzie przestawić aby było jak poprzednio – czyli bez tej belki?”

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Może przypadkiem fullscreena wyłączyłeś. Spróbuj nacisnąć na klawiaturze znak „” on służy to przełączania między fullscreenem a oknem. Sprawdź też w ustawieniach w sekcji wideo czy masz pełny ekran.

  • Yakuza_PL
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 6
  • Pomógł: 0
  • KODI: 2.3
  • OS: Windows 10
  • HTPC: Dysk sieciowy Qnap 453a
przycisk ” ” pomogł !!! – wielkie dzieki!!!;-)))) A tyle sie naszukałem tego..;-)

  • Yakuza_PL
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 6
  • Pomógł: 0
  • KODI: 2.3
  • OS: Windows 10
  • HTPC: Dysk sieciowy Qnap 453a
Jedno pytanko dotyczace filmweb i kodi.

Jak zrobic sobie kopie zapasowa sciagnietych opisów, aby np. kiedys zadzialo po reinstalacji systemu czy innym urzadzeniu?

  • Mabus
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 2
  • Pomógł: 0
  • KODI: 16
Dzięki za najlepszą wtyczkę do KODI. Też miałem problem z pobieraniem raz opisów, raz tytułów. Na oficjalnym repo była wersja 2.3.0. Miałem problem z zainstalowaniem Regss repo, bo na SuperRepo nic aktualnie nie pobiera (error 404) gdzies tam w czeluściach internetu znalazłem zipa repository.regss-1.2.1.zip i się udało. Jest nowe repo i jest aktualizacja filwebu do 2.3.5 i wszystko działa.

  • Regss
  • MODERATOR
  • Offline
  • Postów: 584
  • Pomógł: 96
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • OS: Windows 7 x64
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
A wystarczyło kliknąć w moją stopkę na forum…

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.