Wyświetlacz VFD iMon VF310 – wyłączenie wyświetlania polskich znaków

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
Witam wszystkich

Czy rozwiązał ktoś problem z „krzaczkami” na wyświetlaczu Soundgraph iMon VF310 z obudowy Origen.
Nie muszą być polskie znaki, wystarczy zamiast ą,ę żeby było a,e
Dodatkowo przy wyświetlaniu pozycji Menu, informacje z polskimi znakami nie są wyświetlane na VFD a np. polskie tytuły dochodzą do polskiego znaku i dalej się już nie wyświetlają.
Już mi powoli ręce opadają …

konfiguracja:

Win7 64bit
Kodi Helix
skóra Confluence CCM Helix
charset_map_hd44780_a00.py

pozdrawiam serdecznie

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Offline
  • Postów: 557
  • Pomógł: 28
  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Patrzyłeś na ten topic?

kodi.org.pl/forum-xbmc/10-XBMC—Wtyczki…aczu-w-imon-vfd#9632

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
Oczywiście.
Tablicę: charset_hd44780.py mam dokładnie taką jak podano pod ww linkiem.
Nie bardzo wiem co zrobić z tym: return xbmc.getInfoLabel(strLabel)

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Offline
  • Postów: 557
  • Pomógł: 28
  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Czytajac ten post wydaje mi sie ze mozna od bidy ten charmap podmienic tak ze zamiast ą bedzie a itd
Ew przerobić XBMC LCDProc

Kombinowales z innymi charsetami ?

Ponizej tez goscie cos dyskutuja o innych znakach
forum.kodi.tv/showthread.php?tid=46432

Ew wolaj @miszka999 skoro ogarnal – moze i Tobie pomoże

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
Pytanie trochę nie na temat. Czy działa ci poprawnie ten wyświetlacz z kodi i jak? Przez XBMConImon? Bo mam zwykłego imona VFD i nie chce mi to działać prawidłowo.

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
Opisz proszę dokładniej problem, co masz zainstalowane i konfigurację

pozdrawiam

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
Niedawno przeszedłem na windows 10 64 bit i kodi 15. Na windows 8.1 64 bit i poprzednich kodi/xbmc xbmconimon przechodził w idle zamiast pokazywać czas wyświetlania. Trzeba było go wyłączyć i włączyć, żeby działał.

Na windows 10 to już w ogóle jakieś cyrki. Zamiast wystartować i pokazać czas filmu to jest np.

Ekran startowytytuł filmu

Po odłączeniu i podłączeniu ponownym w xbmconimon wyświetlacz zaskakuje i pokazuje czas filmu. Spotkałes się z tym.

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
OK, podstawowe pytanie ..

czy taka sytuacja powtarza się za każdym razem, jeśli tak to sprawdź kolejność uruchamiania aplikacji i/lub usług
Czy zewnętrzna aplikacja do sterowania Imon nie włącza się czasem później niż kodi?
Czy kodi jest uruchamiane automatycznie po starcie systemu?

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
1. Tak, tak jest za każdym razem.
2. Jeżeli chodzi o xbmc on imon, to mam w opcjach zaznaczone, żeby uruchamiał się po włączeniu kodi i tak też się dzieje. Włączam kodi, potem startuje xbmconimon. (nie wiem o jaką aplikacje pytasz, ale zgaduję, że o xbmconimon).
3. Kodi nie jest uruchamiane przy starcie. Uruchamiam ręcznie.

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
A masz zainstalowany Soundgraph iMON_8_12_1202 ?

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
Tak.

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
Grzesiek, powiedz mi dlaczego xbmconimon uruchamiasz dopiero po starcie Kodi!
Wszystkie aplikacje współpracujące z Kodi powinny być odpalone przed Kodi.
Wrzuć xbmconimon do autostartu np. jako usługę i tyle albo zaznacz Autostart with Windows

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
To nie ma znaczenia. Ciągle jest tak samo.
Przesłałbyś na jakiś serwer swojego xbmconimon wraz z ustawieniami.

  • Maciey
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 73
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Pamietam ze bylo kiedys na forum ze byl jakis mod tego programu co to lepiej na W7 działal (by parslej zdaje sie)
– moze sprawdz to ?

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
Sprawdzałem kiedyś. Zauważyłem też, że są dwie wersje pod imon lcd i vfd. Tamten był pod lcd.

  • bolbol1
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 5
  • Pomógł: 0
Jak tam wyświetlacz VFD ?
Udało się uruchomić pod XBMC ?

  • jacaxx1
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 18
  • Pomógł: 0
Witam możecie polecić mi jakiś wyswietkacz, który działa dobrze z kodi i gdzie zakupić ? dziękujej za pomoc:)

  • ghost62
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 12
  • Pomógł: 0
Najlepszym rozwiązaniem jest znakowy LCD oparty na hd44780 lub graficzny na T6963C.
Czasami można dostać wspaniałe wyświetlacze LCD (nie VFD) od kas fiskalnych, świecące na pomarańczowo o bardzo dużym kontraście. Jeśli uda Ci się kupić kompletny moduł to w zależności od wersji ma możliwość sterowania przez RS lub USB

  • grzesiek811
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 15
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.2
  • OS: Windows 8.1
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: imon VFD
  • HTPC: Core i3 4130T, 8GB DDR3, 3TB HDD, streacom Blu-ray, nano 150W, onkyo DVD case
LCD oparty na hd44780 działa ładnie na LCDSmartie, ale jak dla mnie jakość tych wyświetlaczy to tragedia. Nie ma porównania do VFD. Znalezienie VFD na 44780 nie jest łatwe. Ważne jeszcze, żeby wielkość znaku była więcej niż 5 mm, bo ciężko będzie coś rozczytać z odległości.

Dobrym wyświetlaczem jest graficzny VFD futaba MDM166A. Ostatnio powstał plugin do LCDHype i działa na nowym kodi. Tylko zamiast wyświetlania czasu filmu jest poziomy pasek postępu. MDM166A działa za to dobrze na linuksie z lcdproc.

Sam ciągle nie mogę znaleźć złotego środka.

  • kobrawerde
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 223
  • Pomógł: 22
  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • OS: AlexELEC 7.0.2 / Linux Mint
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: AlexELEC (AeonNOX) / Linux Mint 17.3 Rosa
grzesiek811 napisał:

Tylko zamiast wyświetlania czasu filmu jest poziomy pasek postępu. MDM166A działa za to dobrze na linuksie z lcdproc..

U mnie na OE + lcdproc + Futaba MDM166a po odpowiednich ustawieniach także pokazywany jest poziomy pasek postępu czasu filmu + sam czas filmu u góry …podobnie jest z odtwarzaną muzyką …. kolor samego wyświetlacza można zmieniać prawie do woli używając np. kolorowej pleksi lub tzw filtrów par do reflektorów ( folia ) wszystko dostępne w necie . Niestety najtrudniej kupić sam LCD Futaba… który jest dostępny wyłącznie na terenie Niemiec:-)
Więcej o w/w jak wygląda w obudowie można znaleźć na tym forum …a inne jakieś przykłady np tu:
Ja osobiście bardzo polecam w/w LCD

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.