Zawartość pliku .nfo

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu

Witam

Chodzi mi dokładnie o tag <sorttitle></sorttitle>. Chciałbym uporządkować kolejność wyświetlania filmów w bibliotece bez tworzenia setów. Przeczytałem, że filmy będą sortowane po zawartości tego tagu. Jednak mimo zmiany w pliku .nfo, kolejność filmów w bibliotece nie zmienia się. Dopiera jak zmienię zawartość kolumny c10 w tabeli movie w bazie MyVideos75 to filmy są odpowiednio sortowane.
Dlaczego mimo zmiany tego tagu w pliku. nfo nic się nie zmienia w bibliotece?

Czy istnieje jakiś program, który ułatwi edycję pliku MyVideos75.db?

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Musisz przeskanować film ponownie, wtedy xbmc uaktualni sobie w bazie właśnie w kolumnie c10 nowe informacje z tagu <sorttitle>. XBMC nie korzysta na bieżąco z nfo tylko przy skanowaniu biblioteki dodaje informacje zawarte w tych plikach do swojej bazy danych.
Do edycji bazy danych użyj jakiegoś edytora Sqlite lub przesiądź się na bazę mySql.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Uruchamiam aktualizację biblioteki i nic to nie daje. Czy przed tą czynnością należy usunąć film z biblioteki?

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Albo usunąć film i zaktualizować całą bibliotekę. Albo na filmie wejść w info (i) i odświeżyć.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Jak wciskam „I” to niestety nie pyta się mnie czy ma odczytać z pliku czy użyć scrapera. Na dokładkę jak usunąłem z biblioteki to automatycznie używa scrapera i przypisuje dziwne tytuły. Nie wiem już o co chodzi.

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Jeśli nie pyta przy odświeżaniu z infopanelu filmu to znaczy, że nie widzi pliku nfo w katalogu z filmem. Sprawdź czy na pewno się tam znajduje i czy ma prawidłową nazwę.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Jak widać na załączonym obrazku pik jest i ma poprawną nazwę.

Edit:
Chyba doszedłem co jest przyczyną. Wystarczy, że przeedytuje plik .nfo (zmiana zawartości tagu <sorttitle></sorttitle>) i XBMC nie widzi pliku nfo. Teraz tylko znaleźć powód dlaczego tak się dzieje.

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
W takim razie może zła struktura xml w pliku nfo. Zapodaj ten plik nfo w załączniku sprawdzę u siebie.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Znalazłem winowajcę. Notepad++, którym edytuje pliki .nfo zmienia jego kodowanie przy zapisie.

Oryginalny plik wygląda tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

a po edycji tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Wie ktoś czemu Notepad++ tak miesza? Wcześniej nie miałem takiego problemu.

This message has attachments files.
Please log in or register to see it.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Znalazłem winowajcę. Notepad++, którym edytuje pliki .nfo zmienia jego kodowanie przy zapisie.

Oryginalny plik wygląda tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

a po edycji tak:

Ten załącznik jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Wie ktoś czemu Notepad++ tak miesza? Wcześniej nie miałem takiego problemu.

This message has attachments files.
Please log in or register to see it.

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Faktycznie coś nie tak z notepad++. Otworzyłem Twój oryginalny plik i najpierw zmieniłem na format UNIX Edycja -> EOL Conversion i dopiero wprowadziłem zmiany i zapisałem. W ten sposób działa prawidłowo, ale czemu się tek dzieje jeszcze nie wiem.

U mnie pliki nfo wyeksportowane z xbmc są w formacie UNIX.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Może jest inny dobry i darmowy edytor z takimi funkcjami jak Notepad++.

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Trzeba za każdym razem po otwarciu pliku w notepad++ kliknąć format -> koduj w UTF-8 (bez BOM)

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Zacząłem edytować pliki w zwykłym notatniku. Tu nie ma problemu z kodowaniem.

Edit:

Czy można ustawić XBMC aby czytało dane o filmie wyłącznie z pliku .nfo i robiło to przy każdym uruchomieniu?

  • marx
  • OFFLINE
  • Autor Artykułów
    Autor Artykułów
  • Postów: 780
  • Oklaski: 11
  • KODI: 15.2
  • Linux Debian
Nie, musisz ustawić scraper. Ale jeśli wszystkie filmy mają nfo, to scraper nic nie czyta z sieci bo nie musi.
Odświeżenie biblioteki przy starcie masz w opcjach, ale to działa tylko na nowe filmy. Aby zassać modyfikowane nfo trzeba ręcznie usunąć film z biblioteki i odświeżyć bibliotekę – żaden automat tego nie potrafi.

  • Regss
  • OFFLINE
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Postów: 527
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Możesz zmienić na inny scraper wtedy XBMC zapyta się czy ponownie odświeżyć całą bibliotekę.

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Szkoda, że nie można wyłączyć całkowicie scrapera i opierać się tylko na plikach .nfo. Przy ręcznym odświeżaniu denerwujące jest te pytanie czy użyć scrapera czy czytać z pliku .nfo.

  • Maciey
  • OFFLINE
  • Senior
    Senior
  • Postów: 1212
  • Oklaski: 23
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • W7-64, OpenElec
Saracen napisał:

Szkoda, że nie można wyłączyć całkowicie scrapera i opierać się tylko na plikach .nfo. Przy ręcznym odświeżaniu denerwujące jest te pytanie czy użyć scrapera czy czytać z pliku .nfo.

Zobacz tutaj(osobiście nie testowałem):
forum.xbmc.org/showthread.php?tid=137125

Co do recznego odświeżania- dlatego w XTB przy kazdej modyfikacji NFO XTB proponuje usuniecie z biblioteki – wówczas nie musisz ręcznie klikać każdego filmu, a jedynie wybrać aktualizacje biblioteki

  • Saracen
  • OFFLINE
  • Bywalec
    Bywalec
  • Postów: 102
  • Oklaski:
  • KODI: Kodi 16.0
  • Kodibuntu
Zgadza się, dlatego czekam na możliwość edycji <sorttitle> w XTB.:-)

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.