Problem z dzwiękiem 5.1

  • darlikola
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1
  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet

Witam

Problem mam z filmami z dźwiękiem 6 kanałowym. Nie słyszę kompletnie polskiego lektora!?
Wszystkie inne dzwięki wraz z oryginalną mową są. Jedynie brak języka polskiego.
Odtwarzając film na zwykłym odtwarzaczu mediaPlayer itd lektor polski jest?!?
Nie wiem już co robić1?
Reinstalacja kodeków nie pomogła?!
Będę wdzięczny za pomoc

  • Maciey
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 77
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
– jaki system
– jak masz podłączone audio? (optykiem/HDMI?)
– daj screena z ustawień audio w XBMC

  • darlikola
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1
  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Witam

Skórka Neon, na XP.
Karta muzyczna Creative X-FI Xtreme Music. Podłączona do zestawu kolumn Samsung 5.1 trzema cinch-ami. Nie używam żadnych wzmacniaczy ani amplitunerów.
Zawsze jest problem z filmami Ac3 5.1 Dźwięk jest super lecz nie słychać prawie lub wcale lektora polskiego.

Testy głośników wychodzą OK, inne filmy avi w systemie 2.0 idą pięknie.
Poniżej zamieszczam screena z ustawień audio.

  • Maciey
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 77
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
A za co te 3 chince odpowiadaja?
Nie znam sposobu aby analogowo przeslać 6 kanałów po 3 chinchach.

(masz zaznaczone wyjscie analogowe zaznaczone w XBMC)

  • darlikola
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1
  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Zamieszczam Ci, pod spodem poglądowy ale odpowiadający rzeczywistości obrazek podłączenia kolumn z kartą chiczami. (nie jest to mój screan)

Najprościej tłumaczyć – karta ma trzy wejścia, i z kolumn wychodzą trzy chince które wpinamy pod kartę. Dlatego to analog.

Karta jest 5.1, i ma trzy wejścia, kolumny które kupisz do zestawu komputerowego 5.1, mają również trzy wyjścia.

Więc gdzie jest problem ?!

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 871
  • Pomógł: 71
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Więc podlaczony jest jackami a nie chinchami:)
(Dlatego pewnie Maciey pisal ze sie nie da…)

Z mojej strony rowniez mialem problemy z analogowym wyjsciem z XBMC dopiero jak podlaczylem sie cyfrowo przez amplituner to problem zniknal…

Czy jezeli ustawisz dzwiek stereo na XBMC to slyszysz lektora ?

  • darlikola
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 65
  • Pomógł: 1
  • KODI: Frodo
  • OS: Sys. Windows 7
  • Sterowanie: Tablet
Fakt:) chinche z jackami – pomyliło mi się:)
Właśnie ustawiłem dźwięk na 2.0 i muszę Ci powiedzieć że dzwięk jest – słychać lektora:)
Tylko co to wnosi do sprawy na 5.1?!:( Gdzie tkwi problem.

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.