dts z plików FLAC (6 kanałów)

• TolBoy
  • Junior

Witam,
da się odtworzyć pliki audio dts zripowane do FLAC (6 kanałów) ?
Pliki będą umieszczone na dysku NAS.
Chce zripować wszystkie moje płyty audio dts do formatu FLAC (6 kanałów) i mieć szybki dostęp do utworów,
a nie przekładać płyty w napędzie CD.

• TolBoy
  • Junior
Przetestowałem i niestety się nie da:(

Sent from my iPhone 4S using Tapatalk

• ya
  • Junior
  • KODI: 12
  • NAS: Nie
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: Pilot
  • HTPC: Zotac/ION/Atom
Witam. To mój pierwszy post na forum, ale postaram się pomóc. Również miałem problem z dts-ami, ponieważ jedyne co można zrobić w miarę prosto to zrippować je do flaców (np. używając foobara – wcześniej oczywiście trzeba zainstalować odpowiednie wtyczki). Zrippowanie dts-ów do dts-ów jest skomplikowane i pracochłonne. Ja jednak poradziłem sobie w inny sposób. Z każdej płyty DTS tworzyłem obrazy ISO (np. w WinIso, UltraIso itd) a następnie na dysku docelowym rozpakowywałem obrazy do odpowiednio nazwanych folderów. W ten sposób przeniosłem wszystkie dts-y z płyt jako dts-y na dysk. XBMC obecnie bez problemu odtwarza format DTS.

• TolBoy
  • Junior
Czyli na dysku docelowym w folderach masz pliki ISO i z tych plików XBMC czyta muzyke ?

• ya
  • Junior
ya napisał:

Z każdej płyty DTS tworzyłem obrazy ISO (np. w WinIso, UltraIso itd) a następnie na dysku docelowym rozpakowywałem obrazy do odpowiednio nazwanych folderów.

W każdym z tych programów jest opcja “wypakuj/wyodrębnij”. Nie sprawdzałem czy xbmc odczyta pliki z obrazu.

• TolBoy
  • Junior
Zabieram się za testowanie

• ya
  • Junior
Mam nadzieję, że pomogłem. Obraz płyty ma to do siebie, że przenosisz pliki 1:1 czyli jak masz dts to po rozpakowaniu obrazu masz dts, jeśli wav to analogicznie. Czasami, o ile pojawią się trudności z odtwarzaniem trzeba zmienić rozszerzenia plików np. z *.dts na *.wav. Pozdrawiam

• TolBoy
  • Junior
Zrobiłem obraz płyty, wypakowałem na twardy dysk i pokazały mi się pliki wav czyli wracamy do punktu wyjścia.
Ja nie mam problemów ze zripowaniem płyty na twardy dysk tylko xbmc nie czyta poprawnie plików flac, wav 6 kanałowych czyli dts, ja mam tylko szum a to wszystko na raspberry.

• appaloosa
  • Junior
Ja mam pliki flac 5.1, konkretnie “Dire Straits – Money for nothing” i odtwarzam je -co mnie zdziwiło- bez problemu

• TolBoy
  • Junior
Na jakim sprzęcie ?

• ciechomir
  • Autor Artykułów
  • KODI: GOTHAM, KODI
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Zintegrowane w Zalman
Z tego co wiem xbmc doskonale radzi sobie z obrazami wiec wrzuc obrazy nq dysk i niech sobie radzi sama

####################
# Send from SE Xperia ARC #
####################

• TolBoy
  • Junior
obraz w jakiej postaci ?

• appaloosa
  • Junior
Płyta główna Amilo Pa 3415 La 3415 zintegrowana grafika Ati Radeon 3200 z wjściem DVI->HDMI oraz dźwięk do Ampli po coaxialnym. Procesor Athlon 64 X2 coś koło 2100Mhz, wszystko na Win7 64 bit

Co do odtwarzania to sprawdziłem plik flac Dolby Digital 5.1 oraz plik *.dts, oba rozpoznane prawidłowo i odtworzone przez amplituner.

Ponieważ zaintrygował mnie Twój problem postanowiłem poszperać w necie i sprawy mają się tak:
-nie odtworzysz obrazu płyty audio z DTS (nrg, bin) ponieważ takie rozwiązanie nie jest wspomagane
-istnieje jakaś biblioteka która wspiera takie rozwiązanie w XBMC ale nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji.

Udało mi się za to bez najmniejszego problemu płytę z rozszerzeniem nrg zamontować wirtualnie w napędzie i za pomocą programu foobar2000 zripować do wav dts (Open Audio CD->RIP->wav). Taki plik także bez problemu odtworzył się w XBMC jako audio DTS

• TolBoy
  • Junior
Czyli ewidentnie jest to problem sprzętowy, ja mam RASPBERRY
Temat uważam za zamknięty.

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.