| Jako, że to mój pierwszy post na forum rozpocznę od powitania wszystkich serdecznie. Właśnie zaczynam swoją zabawę z XBMC i muszę powiedzieć, że jestem pod wrażeniem. Niestety są pewne kwestie, których nie jestem w stanie ogarnąć. Chodzi o używanie zewnętrznego odtwarzacza, a konkretnie o KMPlayera, do którego jestem przywiązany. Wiem, że XBMC ma taką możliwość ale nie wiem jak to ustawić. Zainstalowałem wtyczkę Advanced Launcher, jednak odpalam playerka tylko z poziomu menu – programy. Chciałbym żeby startował z poziomu biblioteki jako domyślny, zamiast pokładowego odtwarzacza, ewentualnie jako opcja do wyboru przy określonych plikach. Da się w ogóle tak zrobić ? Kombinowałem też ze skryptami w xml (wyczytałem gdzieś w necie), ale z tym też nie wyszło. Chyba coś pokręciłem. Moja wersja XBMC to 10.1. system Windows 7 Home Premium. Będę wdzięczny za podpowiedź. |
| Pominąwszy fakt, że wg mnie totalnie nie ma sensu uruchamiania KMPlayera w XBMC, któro ma wbudowany i znacznie lepszy player (z opcja renderowania do lepszej jakosci) odpowiadam na pytanie… Aby użyć zewnętrznego playera musisz utworzyć w katalogu user data np C:Documents and SettingsuserDane aplikacjiXBMCuserdata plik playercorefactory.xml Przykładowy plik otwierajacy wszystkie pliki AVI przez VLC możesz pobrać z download: xbmc.org.pl/index.php/download/finish/6-…corefactory-xml.html Jezeli wyedytujesz plik zobaczysz jak to jest robione |
| powiedzcie mi czy przy używaniu zewnętrznego playera zmienia się wygląd playera w xbmc czy tylko korzysta z kodeków i renderowania itp. z danego playera a w wyglądzie nic się nie zmienia ? |
| Jest to uruchomienie zewn. programu do ktorego XBMC nic nie ma. Po powrocie ładnie wraca do XBMC. Zgadzam się z @Maciey’em – zewn. player ma tylko sens dla blu-ray i ew. mkv 720p (np mplayerc) |
| Wielkie dzięki za podpowiedź, ustawiłem i działa. Widziałem już te skrypty w sieci tylko umieściłem w złym katalogu. Tak przy okazji, w innych wersjach w polach <hidexbmc> i <hideconsole> można się spotkać z wartościami true zamiast false. Jaką czyni to różnicę ?Maciey napisał: Pominąwszy fakt, że wg mnie totalnie nie ma sensu uruchamiania KMPlayera w XBMC, któro ma wbudowany i znacznie lepszy player (z opcja renderowania do lepszej jakosci)… OK, może kiedyś zmienię zdanie, ale musicie mi dać trochę czasu. Podobno przyzwyczajenie jest druga naturą człowieka Pozdrawiam |
| caeruleus napisał: Tak przy okazji, w innych wersjach w polach <hidexbmc> i <hideconsole> można się spotkać z wartościami true zamiast false. Jaką czyni to różnicę ? hidexbmc: jeżeli true ukrywa okno XBMC kiedy zewnetrzny player jest aktywny Oba parametry sa domyślnie false więc nie podając ich taki właśnie status uzyskają. Pełen opis tutaj: |
| Kontynuując ten wątek mam jeszcze jedno pytanie. Opcja zewnętrznego playera pojawiła się u mnie w menu kontekstowym filmu, w trybie biblioteki (po prawokliku na miniaturkę/okładkę filmu). Czy jest możliwość ustawienia aby wybrany, zewnętrzny odtwarzacz uruchamiał się jako domyślny/pierwszoplanowy, po kliknięciu komendy „odtwarzaj” np. z trybu opisu ?Maciey napisał: ..Pełen opis tutaj: wiki.xbmc.org/index.php?title=External_players Wiem, wiem, ale мой английский очень плохой |
| Wydaje mi się ze najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie moglo by być dodanie dodatkowego przycisku – osiągalne poprzez edycję DialogVideoInfo.xml – możesz tam ustawić dowolną akcję na kliknięcie (np uruchomić skrypt, myślę zę mozna równie dobrze uruchmić external player) Troche podpowiedzi tutaj: |
| Odświeżam wątek. Czy, któryś z szanownych userów używa TotalMedia Theatre 5 jako external player w XBMC, do odtwarzania struktury BD lub ISO BD, w jakości 1:1 (z menu i dodatkami)? Ewentualnie jakieś inne aplikacje do takiego przeznaczenia. Miałbym kilka pytań odnośnie konfiguracji samej aplikacji i edycji pliku „playercorefactory.xml”. |
| Ja mam tak samo problem bo korzystam z wersji dodawanej do K lite codec pack, więc ten wpis u mnie nie pasuje. Plik exe do MPC mam w katalogu A userdata w Znając te lokacje jak mam poprawnie wprowadzić ten plik html? Windows 8.1 65 bit |
Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.