Kodi nie chce utworzyć bazy danych MySQL

Witam, mam problem ze współdzieleniem jednej biblioteki przez bazę danych MySQL. Korzystam z Raspberry Pi 2 z zainstalowanym OSMC i serwerem Apache2, MySQL oraz phpmyadmin. Serwer działa dobrze z laptopa przez phpmyadmin mam zdalny dostęp do baz danych. Utworzyłem również użytkownika: “kodi” o tym samym haśle i pełnym dostępie. Logując się na to konto w phpmyadmin mogę swobodnie tworzyć bazy danych i tabele oraz je edytować. Utworzyłem również plik advancedsettings.xml z wpisem:

<advancedsettings>
<videodatabase>
<type>mysql</type>
<host>192.168.2.100</host>
<port>3306</port>
<user>kodi</user>
<pass>kodi</pass>
</videodatabase>
<musicdatabase>
<type>mysql</type>
<host>192.168.2.100</host>
<port>3306</port>
<user>kodi</user>
<pass>kodi</pass>
</musicdatabase>
<videolibrary>
<importwatchedstate>true</importwatchedstate>
<importresumepoint>true</importresumepoint>
</videolibrary>
</advancedsettings>

Niestety po takiej konfiguracji kodi nie tworzy żadnej biblioteki (brak zakładki Filmy). Również nie widzę żeby tworzyło jaką kolwiek bazę danych. Filmy są na zewnętrznym dysku podłączonym do routera, udziały są podane w formacie SMB. Próbowałem już tworzyć bibliotekę na RPi oraz na windows używając Kodi w wersji Helix oraz Isengard. Za każdym razem jest ten sam skutek brak możliwości utworzenia biblioteki w kodi oraz brak nowej bazy danych na serwerze MySQL. Miał może już ktoś podobny problem albo zna rozwiązanie? Z góry dziękuje za każdą pomoc:)

• Regss
  • MODERATOR
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Serwer mysql jest na tej samej maszynie co KODI? Najlepiej podaj co wywala w logu KODI.

• zamek87
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI: Isengard
  • windows 8.1, OSMC
Serwer jest na Raspberry Pi więc w przypadku używania kodi w wersji osmc tak jest na tym samym urządzeniu. W przypadku windows nie. Log wygląda tak (niestety nie jestem tak zaawansowany żeby wrzucić tylko to co może być ważne):

LOG

// Logi wstawiamy poprzez pastebin.com lub podobne. Pozdrawiam. Regss

• Regss
  • MODERATOR
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Spróbuj w phpmyadminie przy użytkowniku kodi zmienić pole “host” wstawiając tam tylko % i koniecznie zresetuj urządzenie po wprowadzonych zmianach.

• zamek87
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • windows 8.1, OSMC
Dzięki za poprawienie posta:) Niestety użytkownika miałem już tak ustawionego z hostem na %. próbowałem już różnych opcji host’a i efekt dalej ten sam.

• zet120
  • Moderator
  • Oklaski: 19
  • KODI: 14.2 Helix
  • Linux, Mac OS X, FreeBSD
W logu masz odpowiedź:

ERROR: Unable to open database: MyMusic48 [2003](Can't connect to MySQL server on '192.168.2.100' (10061))

W konfiguracji serwera mysql czyli w pliku my.cnf zakomentuj linię:

# bind-address = 127.0.0.1

Szczegóły tutaj:
kodi.wiki/view/MySQL/Setting_up_MySQL

• zamek87
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • windows 8.1, OSMC
Bardzo dziękuje za pomoc:) to rozwiązało mój problem. Tyle kłopotu przez jeden znak:blink:

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.