Po kilku latach chciałbym wrócić do używania Kodiego. Niestety moja baza zbudowana kiedyś nie importuje się zadawalająco. Jednym z błędów który popełniłem to podanie w plikach .nfo dokładnej lokalizacji na konkretnym dysku w komputerze, więc teraz nie mogę odczytać wszystkich danych bo są w innej lokalizacji.
<thumb>I:VideoFilmy PL12 monkeys (1995).actorsBill_Raymond.tbn</thumb>
Musże po raz trzeci do tego podejść i chciałbym uniknąć takich błędów. Chciałbym korzystać z filmów i bazy zarówno w domu na kilku urządzeniach oraz poza domem.
Postanowiłem, że filmy i dane będą przetrzymywane na serwerze plików Qnap i tu pierwsze pytanie jaki typ protokołu preferujecie ftp, webdav samba ? Postanowiłem używać webdav – jakie są jego minusy względem pozostałych ?
Zastanawiam się czy używać danym podanych w .nfo i obrazów znajdujących się w katalogach (fanart,aktor, itp) czy też zacząć używać mysql (przybliżcie mi trochę temat myql bo jest mi obcy). Wydaje mi się, że chciałbym przetrzymywać te informacje na własnym serwerze bo miejsca np na filmwebie wydaje mi się że się zmieniają , Po prostu chciałbym uniknąć sytuacji że mam linka do filmwebu zawartego w nfo a ten link jest nieaktualny bo po roku filmweb zmienił całkowicie wygląd i strukturę plików i np teraz korzysta z numeracji zamiast z nazw .
Czy taka sytuacja jest w ogóle możliwa ? (zmiana struktury i wyglądu filmwebu) wolę się zabezpieczyć.
Rozumiem,że jak padnie mi dysk na serwerze to zaczynam zabawę od nowa. Dlatego nie wiem czy taki pomysł też jest dobry,Dlatego też zamierzam robić to na zasadzie eksportu do odzielnych plików i dodatkowo raz na jakiś czas robić eksport do 1go pliku bazy i trzymać go w innym miejscu jako pomoc przy utworzeniu nowej bazy gdyby padł dysk na serwerze na którym znajdują sie pliki .nfo. Czy kodi wyeksportuje dane na qnapa ( q qnapie pełny dosęp dla danego użytkownika) ? Zastanawiam się jak się za to ponownie zabrać – scraper + ręczna poprawa/dodanie nieodpowiadających mi pól, czy też jakiś manager plików (czy korzystają z lokalizacji sieciowych ?) przeznaczony dla kodiego. Nie orientuję się jak sobie raz.Wydaje mi się,że chciałbym korzystać z informacji z filmweba (wolę polskie info a z bazy będzie też korzystać osoba nie znająca angielskiego). Po użyciu scrapera pd regss`a nie widze np sorttitle i gdy używam podstawowego edytora to te dane są tak choćby w ciągu znaków , a gdy dawniej korzystałem z scrapera smuto to był bardziej przejrzysty plik .nfo. Za to scraper od regsa mo inne przydatne info. Chyba chciałbym to zrobić na jakimś manadżeże zamiast używać scraperów, a może źle myśle ?. Co poradzicie/polecicie?
Edit:
Przypomniałem sobie kilka podstawowych rzeczy np. typy zawartości w .nfo i chodzi mi o to że chciałbym uniknąć linków do zewnętrznych serwisów wskazujących np zdjęcia, wole aby wskazywało mi lokalizację na qnapie. Scrapery i managery które próbowałem dalej wskazują ścieżkę typu Z;/hsadfsahk a wg mnie lepiej podać adres ip np http://142.133,33.33/kodi/filmy/maska(2099)/folder.jpg ? Jeszcze tego nie sprawdzałem ale powinno zadziałać. Jakie będą tego minusy ?
Tak po za tym to forum chyba umiera, albo ja mam głupie problemy i nikt nie jest wstanie mi pomóc, lub nie ma poprostu chęci.