Raspberry PI. Praca z USB

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 872
  • Pomógł: 101
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android

Jak wiadomo typowa instalacja Systemu Operacyjnego na Raspberry PI używa karty SD.

Takie rozwiązanie ma swoje plusy i minusy. Plusem jest oczywiście miniaturyzacja, ew. koszt, minusem zaś czas dostępu, podatność na błędy (zwłaszcza przy tzw podkręcaniu urządzenia).

W artykule przedstawimy w jaki sposób można przenieść cześć zasobów na USB pendrive, czyniąc system bardziej wydajnym i odpornym na błędy.

Czytaj więcej…

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Offline
  • Postów: 561
  • Pomógł: 55
  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Dzięki @Zbychu. Już kiedyś za twoja poradą przeniosłem się na USB i moja Malina jakby dostała nitro do baku:)

Wszystkim szczerze polecam to rozwiązanie (zwłaszcza tym którzy jak ja maja bibliotekę na PI + NASa z materiałami video)

  • Lord Viadro
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 20
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13
  • OS: openelec 4
  • Sterowanie: CEC Pilot, Klawiatura
Udało mi się odpalić system z pendriva i teraz chciałbym odzyskać kartę, która mam w raspberry (16GB) i zastąpić ją starą 2GB. Czy wystarczy samo przekopiowanie plików (nie wydaje mi się)? Jeśli znacie rozwiązanie prosiłbym o info.

pozdrawiam

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 872
  • Pomógł: 101
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Przekopiowanie plikow nie wystarczy bo SD musi miec partycje rozruchową odpowiednio zamarkowaną na potrzeby systemu

Osobiscie to bym od nowa zainstalował system na 2GB karcie i skonfigurował wg uznania – to szybka pilka.

Jak Ci sie chce bawic to mozesz sprobować:
1. zainstalować identyczna wersje jak masz na 16GB na 2GB
2. przekopiowac pliki konfiguracyjne (chyba wystarczy te 2 z partycji FAT, widocznej pod Windows)

Aczkolwiek głowy nie dam. Ja po prostu instaluje od nowa:)

  • Lord Viadro
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 20
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13
  • OS: openelec 4
  • Sterowanie: CEC Pilot, Klawiatura
tak też zrobiłem i działa:)
ps … użyłem jeszcze starszej 1GB karty (ze starej nokii).

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 872
  • Pomógł: 101
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Ciesze się że działa.

1GB karta wraz z USB jest idealna sam tez takiej uzywam
Szkoda wkladac cokolwiek innego.

  • amorfic
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 16
  • Pomógł: 0
  • KODI: Gotham 13.2
  • OS: OpenElec 4.0.0
  • HTPC: ASROCK350M1
Użyłem dysku zew. Niestety 3 na 4 razy jest problem ze startem systemu ze względu na błąd w montowaniu dysku:

Error in mount_storage: mount_common: Could not mount /dev/sda1

Jakieś sugestie?

OpenElec na RPi + SD klasa 10 + dysk zew. Seagate (stacjonarny z własnym zasilaniem), zasilacz 2A,

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 872
  • Pomógł: 101
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Spróbowałbm zamontować go ręcznie / uruchomić gdy sie sam w końcu podmontuje i odpalić na nim sprawdzenie dysku:

fsck

(Można też ew zrobić z jakiegoś live CD – np Ubuntu)

Jaka wersje OE używasz ?

Zobacz również:

  • amorfic
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 16
  • Pomógł: 0
  • KODI: Gotham 13.2
  • OS: OpenElec 4.0.0
  • HTPC: ASROCK350M1
Przeprosiłem Ubuntu i sformatowałem dysk (fsck wywalił masę błędów i nie pozwolił na użycie -a )
Na razie działa bez zarzutu.
Dzięki Zbychu

  • woszi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 4
  • Pomógł: 0
Witam w pierwszym moim poście na tym forum. Dotychczas czytałem i zwykle znalazłem rozwiązanie.
Przymierzałem się do skorzystania z tej metody lecz pojawiły się pewne kłopoty.
Czy ktoś skutecznie wykonał to na raspbmc?

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 872
  • Pomógł: 101
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
woszi napisał:

Witam w pierwszym moim poście na tym forum. Dotychczas czytałem i zwykle znalazłem rozwiązanie.
Przymierzałem się do skorzystania z tej metody lecz pojawiły się pewne kłopoty.
Czy ktoś skutecznie wykonał to na raspbmc?

Jakie kłopoty ? Napisz więcej jeżeli chcesz abyśmy Ci pomogli…

  • woszi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 4
  • Pomógł: 0
Przy próbie podmontowania po formatowaniu sytuacja wygląda tak:

pi@raspbmc:~$ mount /dev/sda1 /var/media/
mount: only root can do that
pi@raspbmc:~$ sudo mount /dev/sda1 /var/media/
mount: mount point /var/media/ does not exist
pi@raspbmc:~$

df -h zwraca:

pi@raspbmc:~$ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/mmcblk0p2 7.3G 1000M 6.0G 15% /
/dev/mmcblk0p1 69M 8.2M 61M 12% /boot

No to na skróty wyjmuję i wkładam pendrive:

pi@raspbmc:~$ df -h
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
/dev/mmcblk0p2 7.3G 1000M 6.0G 15% /
/dev/mmcblk0p1 69M 8.2M 61M 12% /boot
/dev/sda1 15G 38M 14G 1% /media/Storage

Skoro tak to zmieniam punkt montowania:

pi@raspbmc:~$ umount /dev/sda1
pi@raspbmc:~$ sudo mount /dev/sda1 /media/Storage
mount: mount point /media/Storage does not exist

Jak widać pomimo że „z automatu” się montuje mount informuje że takiego punktu nie ma.

No ale podążajmy dalej. Wyjmuję i wkładam pendrive, montuje się automatycznie i mamy:

pi@raspbmc:~$ cp -r /storage/. /var/media/
cp: cannot stat `/storage/.’: No such file or directory

jako sudo to samo

i w sumie moja zabawa w tym miejscu się kończy:(

Z ciekawości zainstalowałem na drugiej karcie openelec i wszystko poszło „od strzału”

  • squallpolska
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14
  • KODI: 21.37
A foldery do których montujesz istnieją?

  • woszi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 4
  • Pomógł: 0
Zwróć uwagę na wynik df -h. Tam montuje się automatycznie, natomiast po umount wydanie komendy mount do tego punktu wywala wynik że nie istnieje. Dla mnie maluczkiego co najmniej dziwne.

Co powiesz na wynik ostatniego polecenia?

Może inaczej.
W jaki sposób sprawdzić strukturę katalogów? I najlepiej ich zawartość;-)

  • squallpolska
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14
  • KODI: 21.37
Sprawdzasz poleceniem ls…

Zrób katalog i tam zamontuj dane urządzenie.

  • woszi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 4
  • Pomógł: 0
Katalogi utworzyłem dla pendrive oraz /var/media bo też go nie było.
Pendrak podmontowany z mount tak jak należy
Wszystko jako root.

teraz kolejne pytanie: co z
cp -r /storage/. /var/media/

w jakim katalogu wykonać?

zwraca komunikat w głównym i home:

cp: cannot stat `/storage/.’: No such file or directory

  • squallpolska
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 155
  • Pomógł: 14
  • KODI: 21.37
Nie wiem co chcesz skopiować. Polecenie zwraca, że nie ma folderu /storage

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 872
  • Pomógł: 101
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Artykuł opisuje instalację pod OpenElec – dlatego nie możesz wykonać z sukcesem tych samych poleceń na innej dystrybucji.
(Prawdopodobnie nie ma tam np folderu Storage)

W chwili obecnej nie mam czasu zobaczyć jak to wygląda na Raspbmc czy innych systemach – ale musisz postąpić analogicznie zamieniając jedynie ścieżki

Aby sie przekonać gdzie co masz zainstaluj sobie np Midnight Commander

sudo apt-get update && sudo apt-get upgradesudo apt-get install mc

uruchamiasz pozniej wpisując

mc

Witam,

Kurcze nie moge sobie z tym poradzić na raspbmc.
Czy mogę prosić o łopatologiczne wytłumaczenie tematu dla raspbmc.

dziękuje

gregory128

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Offline
  • Postów: 561
  • Pomógł: 55
  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
A czy czasem Raspbmc nie ma tej opcji juz podczas instalowania ?

PS Najlepiej przeskakuj na OE. Przetestowałem z 5 roznych distro i OE rulez!

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.