TnK w XBMC – potrzebna pomoc w w wyborze sprzetu

• zka
  • Junior
Hej,
Temat TV Sat i pokrewnych jest dla mnie obcym tematem stad wlasnie ten post dotyczacy pomocy w wyborze sprzetu aby:

Cel:
Odbior TVSat przez zakladke LiveTv (badz TELEWIZJA) w OpenELEC.

Sprzet jaki posiadam:
1. OpenELEC postawiony na Intel NUC (BOXDCCP847DYE) – goo.gl/UErPSJ
2. Dekoder Ferguson Ariva 102mini – goo.gl/jKUArw
3. TV z CI (jesli to istotne) – goo.gl/jed0Y1

Po drodze jeszcze jest NAS na ktorym chcialem skonfigurowac opcje nagrywania i przechowywania nagranych programow TV.

Pytanie: Czy mozna podlaczyc w jakis tego Fergusona do OpenELEC czy tez konieczne jest kupno kolejnego dekodera? Jesli konieczna jest zmiana dekodera to co w takim razie polecacie?

Ze specyfikacji wynika, ze dekoder po prostu podlaczam do portu USB w HTPC i powinien on automatycznie zostac rozpoznany. Czy dobrze rozumuje?

Troszke przed napisaniem poczytalem o dekoderach i czesto ktos polecal DVBSky. Znalazlem cos takiego: goo.gl/PuwKF6 . Czy ten dekoder bedzie odpowiedni zwlaszcza, ze musze jeszcze rozwiazac kwestie karty SIM z oplacona subskrypcja? A moze polecacie cos innego?

Kolejna rzecz to wlasciwa konfiguracja. Klientow TV jest sporo preinstalowanych w OpenELEC. Ktory do mojego problemu bylby najwygodniejszy? Priorytet to dla mnie stabilnosc.

Bardzo prosze o podpowiedz jak w najlepszy sposob zintegrowac TnK z XBMC.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
zka

• marx
  • Autor Artykułów
  • KODI: 15.2
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
Sprzedaj Fergusona i kup coś na enigmie. Moim zdaniem to najprostszy sposób. Do enigmy jest plug-in w xbmc.
Kupno karty tv na USB to niestety mizerne szanse powodzenia. Karty mają niską czułość, niewiele z nich działa w pełni pod linuksem.Do tego musisz zainstalować jakoś serwer tv np vdr czy tvheadend, aż tym też jest sporo zabawy.
Co do płatnych kanałów-czytnik Phoenix na USB. Czyli masa problemów. Które enigma ci eliminuje.

• zka
  • Junior
Dziekuje za odpowiedz. A jaki tuner proponujesz? Tak jak wspomniałem zależy mi na stabilności i żeby zbyt duży nie był (to akurat nie jest warunek konieczny) . W tunerach Tvsat w ogóle nie mam doświadczenia.

Dziekuje i pozdrawiam
zka

Wysłane z mojego Nexus 7 przy użyciu Tapatalka

• marx
  • Autor Artykułów
Najtaniej pewnie nbox. Ale poszukaj czegoś lepszego, tyle że musiałbyś poszukać na forum sat. Np laki.dvhk.pl czy satkurier

• arnie
  • Bywalec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: pilot MCE
  • HTPC: OpenElec 6.1 + dvb-s2 TBS (VDR-serwer + VNSI klient + oscam
Z tunerów tv sat z enigmą to vu+ solo 2 (2 głowice) ,tylko że ta cena …..dość wysoka ,ale tunek wart swojej ceny o sporych możliwościach .Można na nim zainstalować media portal.A może jego klon? o połowę tańszy (zakup z chin). Nboxa mam , słaba jego strona to odczyt z karty z oryginalnego czytnika (częste zwiechy kluczy przy działaniu jako serwer) , jako klient s……u działał ok.

• marx
  • Autor Artykułów
Wada nbox to także bardzo słaba karta sieciowa. Niski transfer powoduje problem z programami hd.

• Gość
Wadą nboxa jest to, że to zregenerowany przestarzały szrot. Ale cena jest zachęcająca. Za 300 zł można dostać wersję z wgraną enigmą z dwiema głowicami, dyskiem 250 GB i wymienionymi kondensatorami. A tyle kosztuje dobry tuner do PC (z jedną głowicą).

• stach2005
  • Junior
  • KODI: KODI 17
  • Sterowanie: Pilot Harmony One,Klawiatura Logitech K400r
  • HTPC: Obudowa Silverstone Grandia GD04 , Asus A88XM-Plus ,AMD A10-7800 KAVERI ,Dysk SSD 64 ,Projektor BenQ W1070
Polecam Prismcube Ruby ,ostatnio staniał z 1100 zł do około 600 zł ,ma na pokładzie XBMC,na laki.dvhk.pl jest cały dział poświęcony temu tunerowi z dwoma głowicami dvb-s2.

• zka
  • Junior
No nic. Sprawdze to cudo (Prismcube Ruby). W przyszlym tygodniu powinienem juz miec w domu i jesli ktos jest zainteresowany moge zdac relacje jak to dziala.

Jeszcze raz dziekuje za wszelkie rady.

• marx
  • Autor Artykułów
Jestem zainteresowany. Potaniało coś od tamtego czasu?

• zka
  • Junior
marx napisał:

Jestem zainteresowany. Potaniało coś od tamtego czasu?

Ja zamowilem z niemieckiego Amazonu za 188€. Mam miesiac na testy i w dowolnym momencie moge odeslac jak mi sie nie spodoba. Z tego co pamietam ludzie pisali o poczatkowej cenie w granicach 1100-1200PLN. Wiec chyba jednak troche potanialo.

Poz

• gregory128
  • Junior
Witam,

Jestem zainteresowany kupnem Prism’a, czy możesz opisać jak sprzęt się sprawuje ?

Chodzi o płynność działania xbmc oraz przełączanie kanałów z SAT, czy działa TKN ?

Proszę o odp.

Dziękuję

pozdrawiam

gregory

• zka
  • Junior
gregory128 napisał:

Witam,
Jestem zainteresowany kupnem Prism’a, czy możesz opisać jak sprzęt się sprawuje ?
Chodzi o płynność działania xbmc oraz przełączanie kanałów z SAT, czy działa TKN ?
Proszę o odp.
Dziękuję
pozdrawiam
gregory

W zasadzie nie ma o czym pisac. Tak szybko jak sprzet przyszedl to jeszcze szybciej zostal odeslany. Juz wyjasniam dlaczego. Otoz po rozpakowaniu i podlaczeniu wszystkich kabli zaczalem wprowadzac ustawienia do XBMC. Kiedy doszedlem do zakladki AUDIO i zauwazylem brak istotnej dla mnie funkcji “Dekoduj na zewnetrzym odtwarzaczu” dalsza zabawa stracila sens. Ta sekcja zostala bardzo dokladnie wykastrowana przez producenta. Moze w jakims nowym sofcie wszystko jest jak w standardowych edycjach XBMC/KODI, ale w odtwarzaczu jaki dostalem tego nie bylo. Zaktualizowalem jeszcze soft o jedna wersje do przodu (ktora zostala chwile wczesniej wypuszczona przez producenta, ale nadal sekcja audio bez zmian) Stad wlasnie brak recenzji, bo mozliwosci dekodowania dzwieku na zew. ampli jest dla mnie nie do przyjecia.
Tak wiec nadal u mnie podzial na NUCa z KODI i zew. tuner Fergusona i na chwile obecna dalem sobie spokoj z szukaniem jakiegos zunifikowanego sprzetu.

Pozdrawiam rowniez

• minefield
  • Junior
  • KODI: helix
  • NAS: nie
  • MySQL: nie
  • Sterowanie: pilot harmony 300 i mini klawiatura
  • HTPC: asrock E350 i raspberry pi 2
Jeżeli tvsat to tylko któryś z nowych modeli VU+ na linuxie. Nie polecam kombinować z raspbery. W tej chwili największe wsparcie i potencjał.(mnóstwo dodatków i wtyczek) Teamy ciągle pracują nad xbmc na te tunery. Ja mam stary model vu+duo, który odtwarza wszystko co potrzebuję, ale niestety nie ma dla niego xbmc. Przy okazji robi za dysk sieciowy, do którego mam podpięty po kablu raspberry 2. PrismeCube, z tego co słyszałem/czytałem to prawdopodobnie straszna kupa.

• djmet
  • Junior
zka napisał:

W zasadzie nie ma o czym pisac. Tak szybko jak sprzet przyszedl to jeszcze szybciej zostal odeslany. Juz wyjasniam dlaczego. Otoz po rozpakowaniu i podlaczeniu wszystkich kabli zaczalem wprowadzac ustawienia do XBMC. Kiedy doszedlem do zakladki AUDIO i zauwazylem brak istotnej dla mnie funkcji “Dekoduj na zewnetrzym odtwarzaczu” dalsza zabawa stracila sens. Ta sekcja zostala bardzo dokladnie wykastrowana przez producenta. Moze w jakims nowym sofcie wszystko jest jak w standardowych edycjach XBMC/KODI, ale w odtwarzaczu jaki dostalem tego nie bylo. Zaktualizowalem jeszcze soft o jedna wersje do przodu (ktora zostala chwile wczesniej wypuszczona przez producenta, ale nadal sekcja audio bez zmian) Stad wlasnie brak recenzji, bo mozliwosci dekodowania dzwieku na zew. ampli jest dla mnie nie do przyjecia.

Ta opcja zawsze była, nadal jest ale jest niewidoczna w ustawieniach audio. Żeby zdekodować dźwięk na urządzeniu zewnętrznym (amplitunerze) trzeba otworzyć jakiś film na xbmc, wejść w playera, wybrać zakładkę audio i zaznaczyć “dekoduj na urządzeniu zewnętrznym” oraz opcjonalnie zaznaczyć “ustaw jako domyśle dla wszytkich wideo”, wtedy każdy odtworzony film będzie dekodowany na amplitunerze…

• satman
  • Junior
  • KODI: Kodi
  • Sterowanie: Tak
  • HTPC: TV Box
Ponieważ wiekszość czasu przebywam za granicą, a chcialbym mieć zawsze i wszedzie dostep do Polskiej TV wpadłem na taki pomysł:
– kupić Dreambox (ok. 100 Euro za DM800 hd se wifi, pewnie klon)
– zakupić kartę TNK,
– podłączyć go do internetu
– ogladać TV na laptopie poprzez Kodi.

Czy to dobry pomysl? sprawdzi sie w praktyce? na jakie problemy moge sie natknąć?

• Piter
  • Autor Artykułów
  • KODI: Ostatni stabilny
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Nie lepiej Weeb.TV czy inne takie przez internet zamiast SAT ?

• satman
  • Junior
  • KODI: Kodi
  • Sterowanie: Tak
  • HTPC: TV Box
No wlasnie póki co korzystam z weeb. Ale czasami są z tym problemy, więc pomyślałem sobie, żeby się uniezależnić. Koszt podobny – nie licząc ceny Dreamboxa.

• Piter
  • Autor Artykułów
  • KODI: Ostatni stabilny
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
Czyli to co chcesza zrobic to kupic dreambox podlaczyc w polsce do SAT i po necie streamowac sobie obraz do kodi ?

• arnie
  • Bywalec
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: pilot MCE
  • HTPC: OpenElec 6.1 + dvb-s2 TBS (VDR-serwer + VNSI klient + oscam
Jeżeli chcesz streamować strumień musisz zwrócić uwagę na upload jaki posiadasz , gdyż może okazać się ze zapchasz łącze.Do tego musisz mieć globalne ip i odpowiednio przekierowane porty.Możesz spróbowac użyć do tego celu jako alternatywne rozwiązanie dowolny tunek z enigmą ,dodatkowo PC z enigmąTV jako serwer..Testowałem to rozwiązanie i działało..Za pomoca enigmy tv możesz streamowac też swoje zasoby filmowe.Plugin enigmy tv wiem że był w xbmc..

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.