Tryb biblioteki – co z serialami dokumentalnymi?

• Offka
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:

Witam,

jestem nowym użytkownikiem XBMC i mam problem z dodaniem do biblioteki serii dokumentalnych typu “Zagadki wszechświata z M. Freemanem” czy “Starożytni kosmici”.
Są to seriale, więc wrzuciłam je do folderu z serialami, ale w bibliotece ich brak, mimo odświeżenia tejże. Inne seriale fabularne, pokazywane są bez problemu, może więc to problem scrapera?
Jak dołożyć tego typu treści do biblioteki?

pozdrawiam

• Zbychu
  • Senior
    Senior
  • Oklaski: 19
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OpenElec, W7-64
Jaki scraper uzywasz ?
(Bo wiesz oczywiscie ze oddzielne scrapery sa do filmow a oddzielne do seriali ?)

• Offka
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:
Tak, wiem.
Do filmów używam scrapera filmweb-u, do seriali miałam TVDb bodajże. Był jako jedyny dostępny dla seriali. I nawet sprawdziłam w bazie – “Starożytni kosmici” są, choć w wersji angielskiej. Jednak nie zmieniałam języka na polski w tej wtyczce, opisy mam po angielsku, więc scraper powinien chyba znaleźć?

PS.
Dziwna sprawa. Gdy serial był w poszczególnych katalogach – czyli Ancient Aliens/Season 1/ odcinki, i podobnie dla sezonu 2 i 3, scraper nie znajdował go, a gdy jest w pojedynczym, problem zniknął.

• Bracky
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:
U mnie z serialami jest podobnie, przy aktualizacji biblioteki nie pobiera info o nowo dodanych serialach.
Dopiero wejście w seriale i kliknięcie info na danym serialu powoduje pobranie informacji o serialu (w scraperze jest ustawiona automatyczna aktualizacja)

• Regss
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
A macie prawidłowo nazwane pliki według schematu tytuł.s01e01.*
?

• Offka
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:
U mnie zadziałało, nawet bez zmiany nazw wg schematu. Zmieniłam za to nazwę folderu, usuwając polską nazwę serialu, pozostawiając angielską.
Scraper nie jest na tyle “inteligentny” widocznie, by znaleźć angielski tytuł.
Grunt, że zadziałało.

Za to scrapery od muzyki wydają mi się nie działać w ogóle.
Czy trzeba aktualizować muzykę jakoś odrębnie? Mam spore zbiory, różnie poukładane, ale zwykle jest to nazwa wykonawcy – albumy.
Scraper znalazł mi raptem ze dwa, trzy zespoły.
Jak szybko utworzyć bibliotekę muzyczną?

• Regss
  • MODERATOR
    MODERATOR
  • Oklaski: 44
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • Windows 7 x64
Przede wszystkim musisz mieć dobrze otagowaną muzykę. Ponieważ XBMC pobiera dane z tagów a nie z nazwy plików. Polecam program mp3tag. Następnie w system->ustawienia->muzyka->biblioteka ustawiasz scraper oraz czy ma pobierać dodatkowe informacje. Następnie wchodzisz w muzykę dodajesz katalog i z menu wybierasz dodaj do biblioteki.

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.