problem z biblioteka muzyki

• grzegorzk
  • Junior

witan wszystkich forumowiczow. choc to Moj pierwszy post, to czytam to forum wnikliwie Od dluzszego czasu, jako ze zagłębiem tajniki xbmc.
mam jednak problem który z wasza pomocą mam nadzieje rozwiązać . posiadam ostatnia wersje xbmc zainstalowana na win8. próbowałem dodać pliki do biblioteki muzyki, niestety z problemami. muzykę mam na dysku sieciowym, Ok, wykonawców w osobnych folderac, gdzie mam osobne foldery z płytami . xbmc nie pobiera żadnych info o plikach. próbowałem na rożne sposoby. chciałem wyczyścić bibliotekę muzyki aby spróbować od nowa dodać dane ale…. no właśnie, niby biblioteka wyczyszczona, ale( po wejściu na Muzyka, pokazuje mi ze nie mam żadnych plików, wykonawcow czy płyt) ale jak przejde na zakładkę biblioteka, wszystkie dane pokazują mi sie od nowa, nawet te których nie mam już na dysku. jak wyczyścić całkowicie bibliotekę muzyki, aby moc dodać od nowa wykonawców do biblioteki. proszę o pomoc.Dodam ze próbuje czyścić bibliotekę z poziomu system, muzyka, biblioteka- czyścić bibliotekę .

pozatym proszę mi powiedzieć czy dobrze rozumiem strukturę katalogów potrzebnych do biblioteki muzyki: wykonawca( folder główny) , w nim podfoldery z tytułami płyt bez nazwy wykonawcy?

z góry dziękuje za wszelka pomoc

• Maciey
  • Senior
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Po dodaniu folderu z muzyką powinieneś wybrać z menu kontekstowego (klawisz C) – “Dodaj pozycje do biblioteki”

Dobrze rozumiesz strukture folderów

• grzegorzk
  • Junior
Hej Maciey.

Dzięki za zainteresowanie. oczywiście tak robię dodając dane zródło do biblioteki. Nie wtym problem. Najwazniejszym z nich jest usunięcie wszystkich danych które pozostają w bibliotece, a które przynajmnniej się wyświetlaja, bo wchodząc na nie pisze że plik prawdopodobnie został usunięty z biblioteki.
tak jak pisałem- wyczyściłem bibliotekę ale pozostały w niej wpisy dodane wcześniej z innego komputera w sieci, i teraz nie moge sie ich pozbyć. po dodaniu nowych plików mam zamiast np. 300 wykonawców – 500. tak samo jest po wejściu na albumy, tytuły, rok itd.
Chodzi mi o całkowite usunięcie wszystkich wpisów które pozstały w bibliotece ( usunięcie za pomocą czyszczenia biblioteki nie działa, wpisy sa niby skasowane ,ale zostają)
Możesz mi w tym pomóc?

z góry dzięki

• fwdmkpdp
  • Junior
  • KODI: 14
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: Logitech Harmony One
Spróbuj może usunąć źródło plików w bibliotece

• Maciey
  • Senior
Rozumiem że próbowałeś opcji w ustawieniach muzyki czyszczenie bazy ?

• grzegorzk
  • Junior
moje problemy właśnie zaczęły sie po usunięciu źródła plików. po tym wlaczylem tez czyszczenie bazy w system/muzyka/wyczysc bibliotekę. wtedy nie sprawdziłem czy mam jakieś dane w bibliotece, bo byłem przekonany ze ich być nie powinno. w ciemno wskazalem nowe źródło plików i od tamtego czasu zaczęły sie moje problemy. teraz gdy np. wyczyszcze bibliotekę jw. system/muzyka/wyczysc bibliotekę tracę wszystkie dostępne pliki ze wskazanego wcześniej źródła , ale nadal pozostają pliki, które były wskazane z wcześniej wskazywanego źródła, które do facto już nie istnieje. próbując odtworzyć taki plik, dostaje informacje ze plik prawdopodobnie został usunięty i czy chce usunąć go z bazy. i to jest jakieś wyjście , ale skanowanie tym sposobem kilkudziesięciu tysięcy plików zajmie mi lata:(
czy np. reinstalacja xbmc rozwiąże problem? bazę filmów mogę przecież wgrac z kopi zapasowej .
czy w tym wypadku powinienem odinstalowac stara wersje i wygrać nowe xbmc? czy mogę zrobić poprostu nakladke? i czy muszę przy deinstalacji skasować wszystkie foldery xbmc?
no chyba ze jest jakiś inny sposób pozbycia sie tego kłopotu?
Linux jest dla mnie ciemna magia i nawet czytanie na ten temat nie rozwija moich wątpliwości. tym samym nie potrafię rozwiązać tego problemu samodzielnie , bo gdyby tak było to wystarczyłoby mi studiowanie forum:)

liczę na wasza pomoc:)

• Maciey
  • Senior
Możesz spróbować usunąć pliki bazy danych odpowiadające że muzykę lub po prostu wszystkie wówczas nie powinno być śmieci

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.