Co zrobić by filmy 3D działały

• mikas
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:

Ostatnio nabyłem telewizor 3D i zacząłem kolekcjonować filmy w 3D. Mając zotac zbox id80 plus z dyskiem SSD zainstalowałem na nim Frodo 12.2 (linux). Ale okazało się że na nim nie idą wszystkie filmy 3D płynnie. Do tego przewijanie filmów w trybie 3D ma wiele do życzenia. Za namową kolegów zainstalowałem Gotham v13 (linux). Problem jest nadal i dodatkowo dalej nie mogę odtwarzać filmów 3D bluray ISO. Po ich uruchomieniu mam tylko obraz 2D, a nie mam wyboru 3D. Cały interfejs XBMC bardzo mi się podoba i dodatkowo wydałem sporo pieniędzy na sam sprzęt. Dlatego mam pytanie, czy bawić się z tym sprzętem i postawić tego Gotham na windows + zewnętrzny player? Bo czytając opinie na tym forum pod windows wcale nie jest lepiej i filmy z wyższym birate klatkują.
Teraz nie czy przypadkiem nie wymienić sprzęt na Dune HD TV 303D by to wszystko płynnie działało. Jednak wygląd samego interfejsu już nie będzie taki sam.

• Zbychu
  • Senior
    Senior
  • Oklaski: 17
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OpenElec, W7-64
Rozumiem ze nie masz mozliwosci wylaczenia 2D tutaj ?

Czy w 2D z Gothamem dziala Ci plynnie ?

EDIT:

I) Moze musisz recznie przelaczyc TV w tryb 3D ? Czytalem gdzies ze ktos musial recznie to robić. XBMC odtwarzalo ale TV nie przełączał się automatycznie…

II) Wyglada na to ze Bluray ISO raczej bez zewn playera nie pojdzie

forum.xbmc.org/showthread.php?tid=172530

XBMC doesn’t support MVC (the format used by bluray 3D). The only way to play them is by using an external player like PowerDVD or TotalMedia Theatre.

This thread describes how to launch an external player from within XBMC, forum.xbmc.org/showthread.php?tid=116724

III) Inną opcja odtworzenia MVC 3D jest rip za pomoca np MakeMKV:
forum.xbmc.org/showthread.php?tid=156118&page;=3
(tu również wzmianka że XBMC nie potrafi jeszcze przełączać TV automatycznie)

• mikas
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:
2D chodzi super i filmy 3D z mkv mogę oglądać w 3D. Problem jest z ich przewijaniem. Nie mogę za to włączyć (wybrac) formatu 3D w filmie blurey ISO. I dlatego pytam się czy jest sens bawienia się w Windows jak chce mieć 3D. Czytałem na forum że na Windows z xbmc nawet filmy 2D w większym birate klatkuja. Dlatego moje pytanie co zainstalować by chodziło to płynnie, czy nie osiągnę dobrego efektu i kupić Dune z 3D?

• Piter
  • Autor Artykułów
    Autor Artykułów
  • Oklaski: 12
  • KODI: 15.2
  • W10, OpenElec, Android
Ja bym spróbował z Windows. Chyba nie masz nic do stracenia;)

Mam wrażenie ze 3d wciaz jest lepiej obslugiwane z Windowsa…

• mikas
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:
Piter napisał:

Ja bym spróbował z Windows. Chyba nie masz nic do stracenia ;)

Mam wrażenie ze 3d wciaz jest lepiej obslugiwane z Windowsa…

Gdzieś ostatnio na google wyszukałem dokładny opis jak użyć i ustawić zewnętrzny player pod windowsem w języku polskim.
Czy ktoś ma taki opis, bo teraz w ogóle nie mogę go znaleźć.

• nassen8888
  • Junior
    Junior
  • Oklaski:
  • KODI:
Ja używam external player do 3d iso.
Działą wszystko bez problemu
Po prostu tworzysz sobie jakiegoś bata który otwiera tobie player
i edytujesz plik playerfactory
nawet nie musisz wymuszać automatycznego otwierania obrazów przez externalplayer tylko wybierasz sobie z menu xbmc

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.