Dla kogo KODI?

• Heldan
  • Junior
  • KODI: brak
  • NAS: Tak

Cześć,

Zastanawiam się nad XBMC, ale nie wiem, czy to sprzęt dla mnie. Na tak sformułowane pytanie ciężko odpowiedzieć sobie szperając w internecie(choć i na to poświęciłem mnustwo czasu), więc postanowiłem zapytać, tych którzy korzystają z tego rozwiązania.

Problem jaki mam to odtwarzanie filmów z napisami z NAS – synology na kinie domowym pioneera.

Najpierw znalazłem WD HD TV, póżniej roku 3, następnie boxee box i stanęło na tym ostatnim. To co mnie urzekło to:
– Odtwarzanie całej gamy formatów filmów
– Pobieranie napisów bezpośrednio z urządzenia – love it!
– Bezproblemowa obsługa – podłączam, biorę pilot i oglądam.

Niestety rozwiązanie nie jest już wspierane dlatego szukam dalej i wpadłem na XBMC. Nie chcę jednak myszki i klawiatury, chcę urządzenie, które postawię i zarówno ja jak i moja “babcia” włączy na tym film z dysku. Oczywiście konfiguracja to inna sprawa – na to mogę poświęcić czas, ale żeby później po prostu odtwarzało filmy z pilota, tak jak kino domowe czy inne urządzenie – bez myszki, klawiatury, logowania i innych komputerowych spraw.

Czy to realne? Jaki to jest koszt? Wolałbym gotowe urządzenie, ale w cenie tych o których pisałem wcześniej – bo przecież mają podobne funkcje (wsumie wziałbym roku, ale to pobieranie napisów mnie urzekło), a kosztują 300-400 zł.

Czy XBMC jest dla mnie?

• Zbychu
  • Senior
  • KODI: Najnowsza Beta
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Jak najbardziej jest dla Ciebie!
Moja 5 letnia córka bez problemu obsługuje XBMC pilotem TV
(Uzywam innych skórek niż domyślne aby było dla dzieci łatwiej:) )
Mam też NASA Synology…

Najtańszym rozwiązaniem jest Raspbery Pi – ok 150-200zł
Nie jest to demon szybkosci ale wszystko co ma dzialać działa:)
(U mnie jest to na przyklad przyklejone z tylu TV i zasilane z gniazda USB TV)
Jeżeli liczą się dla Ciebie sekundy lepiej zainwestować w coś wiekszego – zobacz wątek: xbmc.org.pl/forum/5-HTPC—Sprz%C4%99t/2925-htpc-do-1000pln

Jak poznasz dokladniej XBMC – jego elastyczność i funkcjonalność urzecze Cie jeszcze bardziej:)

Proponowałbym Ci zainstalować XBMC na PCcie/Laptopie – troche się nim pobawić. A jak Ci sie spodoba to masz wiele opcji, poczawszy od RPI, Androidy wszelakie po mini PCty…

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.