| Potrzebuje pomocy w pewnych ustawieniach , otóż zainstalowalem KODI 1,7 na windows 10 . Posiadam monmitor podpięty pod złącze DP oraz TV pod HDMI , w ustawieniach ekranu wybralem „Rozszerz te ekrany” . Kodi ustawilem by włączało sie na ekranie NR2 (TV) i tak też działa , w tym czasie moge normalnie użytkować komputera na monitorze 1 . Wszystko działa pięknie ALE Co jakiś czas KODI resetuje ustawienia i uruchamia się na monitorze nr1 oraz ścieżka dzwiękowa która ma działać tylko z kabla hdmi nie działa . Musze wejsc w ustawienia , wybraz wyswietlanie na tv oraz wybrać odpowiednią ścieżkę dzwiękową … Czy ktoś wie jak temu zaradzić ? Kolejna sprawa czy jest możliwość w jakikolwiek sposób wygasić monitor nr1 (ten na którym uzywam komputera ) jak jest włączony film na TV (monitor nr 2) ? |
| Kiedyś używałem takieo wpisu w advancedsettings.xml ale było to parę wersji wcześniej: <advancedsettings> <videoscreen> <screen>1</screen> </videoscreen></advancedsettings> |
| Zostały dwa problemy : Przypisanie ekranu nr2 oraz odpowiedniej ścieżki dzwiękowej NA STAŁE , tak aby KODI sam tego nie zmieniał . Czy ktoś wie jak to zrobić ? Z resztą sobie poradziłem Regss co to ustawienbie da ? Że wybor monitora w ustawieniach bedzie przypisany na stałe czy co ? |
| Artt napisał: Zostały dwa problemy : Przypisanie ekranu nr2 oraz odpowiedniej ścieżki dzwiękowej NA STAŁE , tak aby KODI sam tego nie zmieniał . Czy ktoś wie jak to zrobić ? Z resztą sobie poradziłem Regss co to ustawienbie da ? Że wybor monitora w ustawieniach bedzie przypisany na stałe czy co ? Ja używałem tego aby przy każdym uruchmieniu Kodi domyślnie wyświetlał się na TV nawet jak go wcześniej przedstawiłem na monitor. |
| Regss twoje ustawienie nie zadziałało , chyba dlatego że to stosowałeś na innych starszych wersjach ALE !!!! Nakierowałeś mnie i poradziłem sobie za co Ci baaardzo dziękuję ![]() Dla potomnych jeżeli mają ten sam problem co ja : Wlaczasz Kodi i ustawiasz wszystko tak jak ma byc czyli wybierasz odpowiednie ustawienia dziwęku + ekranu . Odnajdujesz plik guisettings.xml (u mnie on jest w C:UsersnazwaUżytkownikaAppDataLocalPackagesXBMCFoundation.Kodi_4n2hpmxwrvr6pLocalCacheRoamingKodiuserdata ) Otwierasz ten plik np.WordPad Znajdujesz ścieżkę za pomocą wyszukaj : <videoscreen> wklejasz to w utworzony nowy dokument textowy Następnie odnajdujesz ścieżkę jak wyżej za pomocą wyszukaj : <audiooutput> Wklejasz do tego samego dokumentu textowego (pod spodem) . Następnie w tym samym nowo utworzonym dokumencie textowym na samej górze jako pierwsza linijka umieszczasz dodatkowo : <advancedsettings> a na samym końcu na dole jako ostatnia linijka strony </advancedsettings> Zapisujesz dokument textowy Umieszczasz ten plik w miejscu gdzie wczesniej odnalazłeś guisettings.xml czyli RoamingKodiuserdata Od teraz gdy masz włączony ekran z Twoich ustawień – ZAWSZE Kodi uruchamia się na nim oraz działa dzwięk . U mnie to wygląda tak : <advancedsettings> <videoscreen> <audiooutput> </advancedsettings> |
| Regss może będziesz wiedział? Pojawił się jeden maleńki problem . Jak włącze KODI na monitorze i wyłącze a następnie włacze na TV to nie ma dzwięku na TV , ale wystarczy wejsc w ustawienia i co dziwne NIC nie zmieniać tylko najechac myszką na zakładke „Dzwięk” i już dzwięk działa na TV . Z góry dziekuje za pomoc |
Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.