Uruchomienie skryptu python`a

Witam wszystkich.
Od wczoraj szukam informacji lub “przepisu” jak za pomocą menu w RASPBMC uruchomić skrypt napisany w pythonie.
Znalazłem i zainstalowałem oczywiście “Advanced Launcher” ale za bardzo nie wiem jak to ugryźć :( .
Dokładnie chodzi o to by pilotem wybrać polecenie z menu, które to uruchamia skrypt napisany w pythonie. Skrypt ma sterować jednym wyjściem GPIO malinki (ściślej mówiąc włączać i wyłączać zasilanie zewnętrznej obudowy dysku 3,5″ )
Skrypt już mam napisany, biblioteki też pobrane RPi.GPIO i zainstalowane.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

• Regss
  • MODERATOR
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Użyj jako keymap np. w pliku keboard.xml powinno też działać w skórce jako przycisk menu:
XBMC.RunScript(scieżkadefault.py)

Dzięki za szybką odpowiedź.

Znalazłem opisy, czytam czytam…i nic nie łapie…znaczy nie działa:(
Jest info że błąd uruchomienia skryptu…

uruchamiając pliki pythona (skrypty), z poziomu terminala jest oki.

Może coś nie do końca dobrze rozumiem.

Czy może ktoś mi tak prosto wytłumaczyć jak należy to ugryźć?
Lub jakiś przykładowy plik (najlepiej po polsku) abym skumał…
Z góry dziękuję za podpowiedź.

• Regss
  • MODERATOR
  • KODI: XBMC 13 Gotham
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Medion X10, Logitech K360
Wrzuć swój skrypt będzie prościej

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

Znalazłem gdzieś info że napisany skrypt pythona, należy uruchomić innym skryptem, i ten skrypt uruchamiający należy podpiąć pod keymap. Ale już sam nie wiem.
Skrypt jest bardzo prosty, wywołany w terminalu za pomocą:

sudo python /home/pi/skrypt/dysk_on.py

włącza diodę bez problemu.

program załączający przekaźnik dysk_on.py:

import RPi.GPIO as GPIO #_program_glownyGPIO.setup(11, GPIO.OUT)GPIO.output(11, True)

program wyłączający przekaźnik dysk_off.py:

import RPi.GPIO as GPIO GPIO.setmode(GPIO.BOARD)#_program_glownyGPIO.setup(11, GPIO.OUT)GPIO.output(11, False)

plik jaki mi się generuje po uruchomieniu i jakiej kolwiek zmianie keymap to gen.xml

<keymap><global><keyboard><key id="61505">xbmc.runscript( /home/pi/skrypt/dysk_on.py)</key></keyboard></global></keymap>

dodanie pliku keymap.xml czy keyboard.xml powoduje że nie można uruchomić wtyczki keymap z poziomu XBMC. Chyba że tutaj jest problem, i coś źle kombinuje.

Docelowo chciałbym podpiąć to pod skórkę “Transprency!” i uruchamiać każdy plik oddzielnym wyborem w menu, czyli dysk_on i dysk_off widoczne w menu w kategorii np: “Sterowanie”

No to już na dzień dobry uruchomienie skryptu z poziomu konsoli (wywołanie przez terminal putty), wskazuje błąd:

root@raspbmc:~# sudo python /home/pi/skrypt/run.pyTraceback (most recent call last):  File "/home/pi/skrypt/run.py", line 2, in <module>    import xbmcImportError: No module named xbmcroot@raspbmc:~#

Oki:)
Właśnie się uporałem.
U mnie zadziałało to w ten sposób:

Zainstalowana wtyczka po uruchomieniu otwiera okno edycji, zapisuje plik pod nazwą gen.xml
Dodaje tam również id klawisza. A reszta to już tak jak opisałeś:)
Stworzenie keboard.xml i próba uruchomienia wtyczki w xbmc kończyła się jej błędem.

Na tą chwilę skrypt załącza wyjście (czyli diodę)
Z drugim do gaszenia oczywiście sobie poradzę;)

Natomiast jest jeszcze osadzenie tego w skórce…
Będę wdzięczny za dalszą pomoc.

=========================================

Zrobiłem sobie już dodatkową pozycje menu, w głównym menu, za pomocą ustawień skórki dodałem podmenu itd…

Nie mogę jednak nigdzie znaleźć co i gdzie należy dodać aby skrypt uruchamiał się po wybraniu menu:(

Bardzo dziękuję za pomoc.
Wszystko już pięknie działa.

Podziękowanie oczywiście poleciały:)

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.