Jak ustawić prwidłowo dzwięk w KODI?

• XBMC Fan
  • Junior

Witam serdecznie wszystkich użytkowników tego zacnego forum:)
Śledzę forum już parę lat, zaglądając od czasu do czasu, i w sumie nie potrzebowałem wcześniej pomocy aż do teraz kiedy to nie mam już siły i nerw:evil: aby sobie z tym poradzić.

Sprawa wygląda następująco.
Używam XBMC – teraz KODI juz od wielu lat i nie miałem nigdy z nim większych kłopotów aż do teraz kiedy to KODI obecnie zainstalowana wersja to 14.1 kompilacja JAN-29-2015 która to (pewnie coś w opcjach namieszałem) nie rozpoznaje/dekoduje mi prawidłowo dźwięku. Objawia się to tym iż materiał z dźwiękiem DTS odtwarza jako Dolby Digital – przy ustawieniach które pokazuje na screenach.
W sumie to niezależnie jaki format dźwięku znajduje się w materiale video dla Kodi jest to Dolby Digital.

Jak zmienię ustawienia na default to wówczas jakikolwiek materiał odtwarza się z dźwiękiem ale w Dolby Pro Logic i nie reaguje na zmianę przesyłanego dźwięku
Mój HTPC :
Win 8.1
buda – Thermaltake DH 101
karta dźwiękowa – Auzen X-Plosion 7.1 Cinema
Aplituner – Pioneer VSX 915
Głośniki Jamo + sub pioneer 5.1

Buda wpięta poprzez HDMI do TV, dzwięk SPDIF’em z karty dźwiękowej do amplitunera.

Walczę z tym już parę dni i niby udało się ustawić na takich ustawieniach (patrz załącznik) ale te ustawienia funkcjonowały tylko do czasu aż nie uruchomiłem ponownie KODI teraz znów nie definiuje mi dźwięku tak jak powinien.

Proszę o pomoc w tym temacie.
Z góry dziękuję

• kicek99
  • Junior
Czy próbowałeś przestawić urządzenie odtwarzania i dekodowania z /directsound/ na: /WASAPI default/ i oznaczyć wszystkie wspierane formaty ?

• XBMC Fan
  • Junior
Dziękuję za sugestie.

Niestety z tymi ustawieniami które podajesz również nie działa poprawnie.
Od wczoraj już mi nerwy przeszły i po Twojej podpowiedzi zacząłem znów próbować różnych ustawień i w końcu po tylu próbach udało mi się ustawić opcje tak że rodzaj dźwięku jest rozpoznawany prawidłowo.
Załączam screeny moich ustawień:

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za motywację do działania.:woohoo:
Temat do zamknięcia ufff;)

• kicek99
  • Junior
Czyli WASAPI – kablem HDMI ( mam tak) /default/ lub / HDMI/ , optykiem ( u Ciebie) / SPDIF/;)
Najważniejsze , że działa.
Pozdrawiam:)

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.