| 0. Witam wszystkich, jest to moja pierwsza wizyta na forum. Ostatnio przekonałem się do XBMC i od razu stałem się fanem. Porawna konfiguracja zajęła mi trochę, ale jakoś sam do wszystkiego doszedłem. Mam jeszcze jeden nierozwiązany problem z pilotem. 1. Czy jakiemuś posiadaczowi odbiornika rc-201 (Intervideo 201) udało się zmusić system do obudzenia tym odbiornikiem ? Pilot działa poprawnie pod systemem i XBMC, mysz i klawiatura podlączona do tego samego USB wybudza system – pilot nie. Zapala się tylko dioda i nic się nie dzieje. 2. Czy możecie polecić jakiś odbiornik, który jest stanie wybudzić system z uśpienia (proszę tylko o sprawdzone odpowiedzi Pozdrawiam Aha – i musi być na IR bo docelowe sterowanie będzie przez Logitech Harmony. |
| Wzbudzanie z pilota było dyskutowane w kilku wątkach tutaj np: Ja osobiście uzywam iMONa i budzenie (zarowno z hibernacji jak power off) dziala OK |
| Zbychu napisał: Wzbudzanie z pilota było dyskutowane w kilku wątkach tutaj np: Słaba jakaś ta dyskusja Ktoś inny może się pochwalić „budzącymi odbiornikami” ? A używasz może tego odbiornika z Logitechem ? czy standardowym pilotem ? |
| Poszukaj było dyskutowane coś jeszcze- aczkolwiek @appaloosa zdaje sie podawać konkretne rozwiązanie ? U mnie działa i z Logitechem 300i (emulacja MCE) i z dołaczonym do iMona pilotem Generalnie nie znam sposobu aby budzić PCta odbiornikiem iRDA na usb, wydaje mi się że musi sprzetowo podpinać się pod plyte |
| Zbychu napisał: Generalnie nie znam sposobu aby budzić PCta odbiornikiem iRDA na usb, wydaje mi się że musi sprzetowo podpinać się pod plyte czyli co ? te PC co się budzą z pilota na filmach np na youtube mają jeszcze jakieś dodatkowe połączenie odbiornika z płytą główną ? |
| Tak mi sie wydaje. Szukałem kiedyś sporo i testowałem jakieś dziwne rozwiązania. iMon od zamontowania działa idealnie. I tak – ma on połączenie z płytą… Długo szukałem rozwiązania, byłem sceptyczny do VFD, kosztowało to też sporo ale teraz powiem że nie raz sie przydaje ten wyświetlacz – cześto słucham muzyki z wyłączonym TV, a ten umożliwia mi nawet nawigowanie przy wyłączonym TV Wydaje mi się że rozwiązanie oparte na VFD albo kartach TV to najłatwiejszy sposób (wadą pierwszego jest cena oczywiście) No ale można szukać czegoś tańszego po sieci i podzielić sie na Forum |
| Zbychu napisał: Tak mi sie wydaje. Szukałem kiedyś sporo i testowałem jakieś dziwne rozwiązania. iMon od zamontowania działa idealnie. I tak – ma on połączenie z płytą… Długo szukałem rozwiązania, byłem sceptyczny do VFD, kosztowało to też sporo ale teraz powiem że nie raz sie przydaje ten wyświetlacz – cześto słucham muzyki z wyłączonym TV, a ten umożliwia mi nawet nawigowanie przy wyłączonym TV Wydaje mi się że rozwiązanie oparte na VFD albo kartach TV to najłatwiejszy sposób (wadą pierwszego jest cena oczywiście) No ale można szukać czegoś tańszego po sieci i podzielić sie na Forum Kurcze właśnie czegoś takiego szukałem ! Dzięki – a powiedz mi czy można kupić coś takiego u nas w Polsce. Robi to ktoś ? Może znasz jakiegoś elektronika który by podołał |
| Nie nie znam nikogo. ALe jak widze u nich na stronie to ok $30 kosztuje plus wysylka. Ja jednak wole dorzycić 100zł i mieć iMona |
| |
| Zbychu napisał: Nie nie znam nikogo. ALe jak widze u nich na stronie to ok $30 kosztuje plus wysylka. Ja jednak wole dorzycić 100zł i mieć iMona A masz na tym iMon polskie znaki XBMC ? |
| Czy w takim razie jak kupie taką obudowę allegro.pl/obudowa-htpc-chieftec-hm-03b-…omo-i3395444755.html to będę miał możliwość uruchamiania komputera z pilota? |
| vienio napisał: Czy w takim razie jak kupie taką obudowę allegro.pl/obudowa-htpc-chieftec-hm-03b-…omo-i3395444755.html to będę miał możliwość uruchamiania komputera z pilota? Tak ta obudowa wraz z iMon’em daje Ci taką możliwość. PS Kiedyś dostępne były tansze NOXy z iMONEM (sam taką mam) I bardzo fajne obudowy ANTEC’a – wydaje mi się że lepsze w wykonaniu od Chieftec’a |
| Cześć. Kiedyś szukałem rozwiązania tego problemu, ale nie mogąc trafić na gotowca zrobiłem własną konstrukcję. Założeniem było włączanie mojego HTPC za pomocą pilota + możliwość sterowania XBMC. Do sterowania wybrałem pilota od XBOX 360, ale przy odrobinie wprawy można przeprogramować mikrokontroler na używanie dowolnego pilota IR. Wykonanie układu wymaga podstawowej umiejętności programowania mikrokontrolerów AVR, a co za tym idzie posiadanie chociażby najprostszego programatora. Zasada działania: Schemat: Zasilanie +5V z płyty głównej PC np. USB, ważne żeby napięcie było także przy wyłączonym PC. Całość można zmieścić na połowie płytki uniwersalnej PDU-21. Tak jak to widać na poniższym zdjęciu. (błąd w zamówieniu spowodował, że dostałem „grzejniki” zamiast rezystorów, dużo lepiej układ wyglądałby na rezystorach 0.25W Wsad do Attiny2313: Program w Bascom powstał na podstawie źródeł znalezionych w sieci. Jednym z nich było na pewno ep.com.pl/files/2102.pdf. Reszty źródeł/źródła nie potrawie na dzień dzisiejszy wskazać. Gotowy kod programu: |
| Wielki Szacun @humback ! I dzięki za podzielenie się. Przyznaje że połowy z tego co napisałeś nei rozumiem |
| Jak ktoś się przymierzy do zrobienia tego układu, to chętnie pomogę i doradzę. Zarobkowo? Chyba mi się nie chce. ![]() |
| Hej Ten soft do ATINY można dostać w wersji skompilowanej?pozdrawiam |
| proszę: |
| Wielkie dzieki |
| Co do tego projektu do dodam od siebie to: www.mikrocontroller.net/articles/USB_IR_Remote_Receiver Obsługuje praktycznie każdego pilota a dodatkowo ma możliwość włączenia komputera jednym przyciskiem (oczywiście komputer musi być podłączony do sieci elektrycznej). Działa na Linuxie a nawet na OpenELEC. Tutaj trochę informacji po polsku. Złożenie takiego odbiornika można zgłosić na forum elektroda.pl, gwarantuje że znajdzie się tam ktoś chętny to stworzenia takiego układu. |
| Wyglada bardzo ciekawie! (Nic tylko polutować parę plytek i handlowac na Allegro!) |
Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.