HTPC od 2000 do 5000 zl

• speed74
  • Junior

A co powiecie panowie na taki zestaw, sorki że tak zawracam gitarę, ale ciągle szukam optymalnego zestawienia.

case- Silverstone ML04B – 67e
psu- Silverstone sst-st30sf 300W- 54e — tu jest 80mm went, może będzie cichy?
mobo- Asus e2km1i deluxe – 133e
ssd- Kingston 60 gb (wystarczy mi taki na win7 64) – 47e
hdd- WD 1tb green – 51e
odd- Asus bc-12d2ht blu-ray – 55e
ram- G.Skill 4GB – 36e
key- Lenovo n5902a – 56e

całość 499 euro

• Zuraf
  • Bywalec
  • KODI: Kodi
  • NAS: Tak
  • Sterowanie: Xbmcremote, IR, WiFi
Nie miałem tej obudowy w rękach:) ale zajebisty jest kluczyk do blokady przedniego panelu.:) Płyta jest bardzo dobra. W windowsie Ci nie pomogę. Ja systemy stawiam na skrojeonej pod xbmc openelec lub linie. Koledzy może Ci pomogą w windowsie.

• speed74
  • Junior
A czy grafika zintegrowana z tą płyta da radę z 1080p ewentualnie z 3D?

Jak będę już to miał, to sie odezwę, bo nie wykluczone że tez bym chciał xbmc openelec zamiast widows’a.
czy ten zestaw pod xbmc openelec się nada, czy trzeba by było coś zmienić?

• Zuraf
  • Bywalec
1080p pójdzie Ci bez zacięcia na dwa razy słabszej płycie i 1gb ramu pod openelec;) kwestia tylko stabilności , jakości systemu i docelowego jego wykorzystania. Amplitunera i ilości kanałów, osobnego systemu audio czy DAC Dla przykładu na integrze C-30 amd i podstawowym radku i 1gb ram odpalenie pliku 35gb m2ts działało bez zająknięcia z wykorzystaniem 30-40 procent systemu i 400mb ramu. Ja bym szedł w kierunku systemu jako odwarzacza i postawienia systemu na SSD. A pliki postawić na dysku zewnętrznym albo router przez usb 3.0 lub NaS. Będziesz miał bardziej uniwersalny system. Niż bawienie się potem pod windowsem z mapowaniem dysków itd

• speed74
  • Junior
ja tak myślałem, żeby tego kompa podpiąć po hdmi 1.4 do marantz nr6007 i Q Acoustics 5.0 plus Velodyne Impact 10 , a z marantz’a do projektora i TV,
na razie konfiguruje kompa, ten hdd, będzie dopinany po usb, z zewnątrz, mam już taki jeden, a w budzie tylko ssd na system,

• Zuraf
  • Bywalec
No to bym stawiał na openelec;) W przyszłości dokupić pod audio DACa zeanętrznego i dodatkowo wpiąć go przez usb audiO i ewentualnie sprzęt pod audio:). Jeżeli nie masz zamiaru grać w gierki ( bo od tego są konsole ) to spokojnie możesz działać.

• speed74
  • Junior
jeszcze coś takiego znalazłem

Witam,
jestem nowym użytkownikiem forum i chciałbym zbudować komputer “pod telewizor”, na którym mógłbym zainstalować XBMC do odtwarzania filmów w jakości 1080p (kolekcja rodzinnych filmów z kamery) z dołączonego do routera serwera NAS. Zależy mi na tym, aby można było na urządzeniu uruchomić niezbyt wymagające gry i docelowo podłączyć je do projektora. Potrzebuję również mieć dostęp do przeglądarki z obsługą flash. Znalazłem (dzięki temu forum) obudowę, która mnie zainteresowała: FC8 Evo Fanless Chassis i potrzebuję porady w dobraniu pozostałych komponentów, które spełnią moje oczekiwania i zmieszczą się w tej obudowie: płyta główna, jeśli niezintegrowana karta graficzna, to jaka (chyba że zintegrowana wystarczy), dysk SSD 64GB, jakie i ile wentylatorów, zewnętrzny zasilacz, ram, nagrywarka DVD, która będzie pasowała do tej obudowy i pilot z odbiornikiem. Nie powiem, że cena jest bez znaczenia, ale powiedzmy, że jest drugorzędna. Będę niezmiernie wdzięczny za Wasze sugestie.

• speed74
  • Junior
Witam, tu masz zestawienie, oczywiście ceny musiał byś sobie skontrolować, np. w jakimś online sklepie, ale mniej więcej oto chodzi, jak masz jakieś pytania to pisz na priv do kolegi Zuraf, on się zajmuje składaniem zestawów na bazie STREACOM-u,

cenowarka.pl/?cat=WL

Ja chyba złożę coś takiego jak wkleiłem na zdjęciu wyżej.

• speed74
  • Junior

• Zuraf
  • Bywalec
Wszystkie proponowane przez was konfigurację są oparte na dobrych komponentach.

Musicie tylko brać poprawkę na kompatybilność Hardware i ewentualnej możliwości wymiany na inne komponenty
Bardzo często systemy dostają czkawki. Także bierzcie. Poprawki np wymianę kości , procka lub płyty.

• piotrasd
  • Junior
zalezy tez wszystko od Celu czy to będzie maszyna All in One czy koncówka np. (samo XBMC) bo reszte mamy na NASie itd.

Na dzień dzisiejszy Haswelle mają cienkie sterowniki z grafiki – stad w Openelec wyłączyli całkowicie HW acceleracje dla Deinterlace i niektórych Upscalerów – wiec masa rzeczy leci softwerowo (oczywiście to nie problem dla Haswella bo ma moc)

Jednak szkoda przepłacać, lepiej kupic tańszy procek nawet generacja w tył na 1155
np. Celek G1620 + karta NVIDI za 130zł. jak np. GT620.

Jesli ktos sie skłania ku Openelecowi – takie procki od i3 Haswella po i7 sie tylko marnują z mocą, a pod drugim względem z powodu lipnych sterowników grafiki nie da sie wykorzystac w pełni układów graficznych. (przynajmniej na razie)

Wśród wszystkich GPU zielonych chyba do HTPC sie najlepiej nadaje,
– wspierają największa ilość HW upscalerów i Deinterlace
– HQ scalery
– zero problemów z HW – MPEG2 i MPEG4 (gdzie przy AMD i Intelu rózne akcje są, zielone ekrany, pixeloza itd.)
– możliwość wyostrzania i odszumiania obrazu (ostatnio również pod AMD dostępne dzięki wykorzystaniu bibliotek VDPAU Nvidi)
– zero problemów z bitstream
– obsługa 4K od GF6xx (Feature D w góre)

Ostatnia fajna płyta była dla tych co tworzą mini HTPC
ZOTAC H77-ITX WiFi [H77ITX-C-E] z Nvidia GT620 na pokładzie
za 75Funtów z Angli.

www.ebuyer.com/478110-zotac-h77itx-c-e-s…therboard-h77itx-c-e (ale juz wyszły)

• Zbychu
  • Senior
  • KODI: Najnowsza Beta
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
piotrasd napisał:

Jesli ktos sie skłania ku Openelecowi – takie procki od i3 Haswella po i7 sie tylko marnują z mocą

W pełni się zgadzam!

• Zuraf
  • Bywalec
Tak bardzo dobra płyta i z procami też masz rację. Ja ostatnio odpaliłem na C-50. 1ghz na openelec i wszystko poszło z zapasem 50 procentowym:)

• speed74
  • Junior
Zmodernizowałem tego Node 304, teraz 430 euro wyszło.

Może jeszcze można coś zmienić, ale obudowa jest rozwojowa. Oczywiście to tylko moje zdanie.

Można by zamienić, samsunga na kingston ssd v300 60GB kosztuje 42 euro, więc całość za 400 euro

• kingsajz
  • Junior
Kingston na v300 oszukuje, predkosc tych dyskow jest o połowę mniejsza ( poszukaj o pamieciach asynchronicznych )

• speed74
  • Junior
dziękuję, więc mam sprawę jasną,:cheer:
oby już mi nic do głowy nie wpadło:woohoo:
, ten zestaw mi pasuje,B)

• speed74
  • Junior
zmiana, zamiast ”BE QUIET! 300W” będzie Corsair CX430M – modularny, mniej kabli, a w tej obudowie nie jest dodrze rozwiązana sprawa rozprowadzenia kabli,
razem wyjdzie 442 euro

• Piter
  • Autor Artykułów
  • KODI: Ostatni stabilny
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
kingsajz napisał:

Kingston na v300 oszukuje, predkosc tych dyskow jest o połowę mniejsza ( poszukaj o pamieciach asynchronicznych )

Dokladnie – ssd Kingstona to pomylka. Osobiscie preferuje Intela ale nawet ten Samsung lepszy:)

• kingsajz
  • Junior
Walki w tych ssd robią dopiero od grudnia 2013, wcześniej montowali w nich szybsze pamięci synchroniczne, chociaż by nazwe zmienili

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.