| Powoli dojrzewam do zmiany HTPC. Mam HTPC na platformie ION – (asrock A330ION) Punktem wyjsciowym był AMD Athlon 5350 albo Pentium G3250 Teraz na jako faworyta widze Do tego Obudowa i zasilacz pozostaje ze starego HTPC. Dlaczego N3150 .. ano dlatego że mamy sprzetowe dekodowanie K/2K/1080p HEVC. I tym sposobem na 640zł mamy updade HTPC do 4K. |
| Jezeli wazne jest dla Ciebie 4K to wg mnie warto Z tego co slychac to na HDMI 2.0 jeszcze troche poczekamy… |
| Czy to ważne dzisiaj … raczej nie … ale biorąc pod uwagę ile już jestem na aktualnym HTPC (6 lat) to nie wiem co będzie za rok czy dwa … Jeżeli mam do wyboru w podobne cenie platformy od podobnej wydajności (N3150, AMD 5350, czy Pentium 3250) a różnica jest taka że bede miał 4K lub nie to wybór jest oczywisty. Czytam sobie równoległe o Wetek Play i miałem mieszane uczucie co do wydajności i bebechów … ale na ich forum zauważyłem że jest nowa wersja (wiecej RAM, storage, lepszy procek, 4K .. etc) za 119 euro to już zacząłem się zastanawiać czy nie iść przypadkiem w tą strone? Sklep android ma swoje plusy. PS. Jest jednak jedno ale. Na htpc mogę sobie zrobić Dual boot i jako drugi system miałbym SteamOS albo Win7+Steam client do uruchomienia prostych gierek typu Fifa czy Lego. Czego chyba ten Wetek core nie da rade. |
| ASRock N3150-ITX Moim zdaniem na dzień dzisiejszy bardzo dobry wybór ! …sam się zastanawiałem nad kupnem w/w … między innymi iż moja leciwa już mobo AT5IONT-I oparta na ION2 z OpenELEC od wersji 6 …działa tylko na tzw driverach nVidia legacy np. 304.xxx . Które to moim zdaniem i nie tylko ! lekko ustępują …nie są w pełni wspierane !!! (np. do niedawna rozwijanych sterach) : 340.xxx . A może to tylko złudzenie ? ![]() Jednak jeszcze się wstrzymałem bo udało mi się skompilować wersję OE 6 z driverami 340.96 ( to ostatnia wspierana wersja pod ION + dodałem moduły do np kamerki logitecha C270 – tzw. media_builid) .. także filmów (4K) i z dużą rozdzielczością na razie jak na lekarstwo + jeszcze TV(4K) . Nie mam też pewności co do N3150-ITX iż jest 100% zgodna i wspierana przez OE ( a na tym systemie najbardziej mi zależy) ? ponoć ma problemy z boot-owaniem UEFI ? …może ktoś coś więcej wie ? Ps. chyba nawet na dzień dzisiejszy KODI nie wspiera HEVC (H.265) czyli OE też ![]() openelec.tv/forum/116-vaapi-intel/77396-…raswell-n3000#142931 |
| Przez ostatnie parę dni rozmyślam na tematem wyboru platformy i dochodzę do następującego wniosku ![]() 1 . Jak ma być tylko Mediaplayer to poszedłbym w Wetek Core -> Optical, Gigabit LAN, + wsparcie od Openeleca, IPTV.. itd – za 510 zł (120euro)masz gotowy box 2. Jak ma być HTPC + proste gierki – to poszedłbym w Do tego 4GB RAM-u (100zł) i dysk SSD 120GB (200zł) opcja a) opcja Dlaczego nie N3150 – ograniczenie procesorem a wydajność nie jest rewelacyjna (tu zgadzam się z kolegam z PCLAB-u – pomimo że nie wspomnieli nic o sprzętowym dekodowaniu 4K) Na dzień dzisiejszy nie zaprzątam sobie głowy 4K ani nie mam odpowiedniego TV ani nie mam odpowiednich materiałów Co wy na takie przemyślenia? |
| Jest jeszcze jedna niewiadoma …na jakim systemie zamierzasz pracować . Jeśli linux / OE to raczej (na dzień dzisiejszy) intel. …. gdzieś czytałem że AMD nie ma najlepszego wsparcia na linuxa. Ktoś chyba nawet chciał się pozbyć płyty głównej opartej na AMD …na tym forum z w/w powodu ![]() pozdro! |
| Ja od dwóch lat mam celerona g540, i nie planuje wymiany jeszcze długo. Planuje zmienić system 32 na 64 bity i dokupić pamięć, zmieniam dysk systemu na ssd. Przekonała by mnie tylko do zmiany energooszczędność, ale nie ma tu dużej poprawy. 4k jak na razie zupełnie zbędne. |
| kobrawerde napisał: …na jakim systemie zamierzasz pracować . A) dual boot (openelec + win7/10 do gier) Okazuje się że w cenie Celeron G1820 mogę mieć Pentium g3260/g3220 … Więc w sumie to chyba leszego zestawu w tej cenie nie złożę… |
Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.