Składanie HTPC ze starego pcta.

• Mateo
  • Junior

Witam, chciałbym przywitać wszystkich bo jestem tu juniorem i proszę o wyrozumiałość.

Zanoszę się z zamiarem złożenia HTPC przy wykorzystaniu części ze starego leciwego PCta.

Płyta główna – Gigabyte GA-VM900M (Rev 2.0)
Procesor – Intel Pentium Dual Core E2160
Karta graficzna – NVIDIA GeForce 8600 GT
Napęd DVD

Chcę to zmieścić w obudowę Antec Fusion Remote Silver HTPC. Do tego dodać:
Karta dźwiękowa AIM SC8000
Dysk SANDISK SSD G25 Plus 120GB 2,5” SATA III
Chłodzenie CPU Be Quiet! Pure Rock (BK009)
Nowa KINGSTON DDR2 2GB/ 5300
I mam pierwszy problem z zasilaczem pierwszy pomysł to 430W CORSAIR CX430 75-001666 może znacie coś lepszego??

Kolejne pytanie co uważacie o takim zestawie?. Czego mogę oczekiwać jak to będzie działać z XBMC i może Win 7 i czy jest szansa zainstalować Androida na tym by móc grać w gry ze Sklepu Play??

Za każdą odpowiedz, pomoc będę wdzięczny.

Proszę o pomoc i

• marx
  • Autor Artykułów
  • KODI: 15.2
  • NAS: Nie
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech Harmony
Co do androida to nie mam pojęcia. Ale do kodi spokojnie powinno wystarczyć. Tylko będzie zużywac dużo prądu

• Mateo
  • Junior
A możesz rozwinąć temat że będzie zużywać dużo prądu? jak można to zmniejszyć?

• kobrawerde
  • Bywalec
  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / AT5IONT-I
W specyfikacji procesora jest ( jeśli dobrze wyszukałem): TDP of 65 Watts,
więc sam procesor będzie pobierał 65 watt-ów ..a na dzień dzisiejszy to chyba sporo ?

Minimum/Maximum operating temperature – 5°C – 61.4°C (Stepping L2, CPUID 6F2h)
5°C – 73.3°C (Stepping M0, CPUID 6FDh)
Minimum/Maximum power dissipation – 8 Watt (TDP for Enhanced HALT mode) / 111.15 Watt
Thermal Design Power ? – 65 Watt

• Mateo
  • Junior
Poprostu mam takie części ze starego pcta a przy zmianie procesora muszę zmienić kartę i to generuje dodatkowe koszta a to co podałem dodatkowo wyniesie mnie 1300 zł około. Czytałem troszkę o podkręcaniu tego procesora poprzez obniżenie poboru prądu a utrzymanie taktowanie powyżej 2 GHz. Chyba że macie propozycje wymiany tylko procesora za nie duże pieniądze

• galbo
  • Junior
  • KODI: Frodo
  • NAS: nie
  • MySQL: nie
  • Sterowanie: standardowa klawiatura + mysz
  • HTPC: Gigabyte p5g41cm Intel E2140 Radeon HD4350
Nie żebym był specjalistą, ale TDP chyba nie określa poboru mocy przez procesor (przynajmniej Intel tak twierdzi) a ten procesor na pewno nie zje 65 Watów, zwłaszcza jeżeli będzie używany faktycznie jako HTPC z kartą grafiki ze sprzętową akceleracją obrazu HD – w takim układzie to karta odwala większość roboty.

U mnie zestaw Intel E3400, 2GB ram, radeon z pasywnym chłodzeniem, dysk HDD 2,5 cala i jakiś stockowy wiatrak na procesor + drugi do obudowy chodzą na zasilaczu 65 albo 80 W – dokładnie nie pamiętam a sprawdzić nie mam jak bo żeby się zmieścił do mojej skrzynki musiałem go wybebeszyć i usunąć oryginalną obudowę.
Procesor chodzi na maksymalnie obniżonym napięciu (downclocking) KODI na linuxie – wszystko śmiga płynnie. Przez jakiś czas używałem windy XP i też nie było problemów.
Oczywiście używam go tylko do odtwarzania filmów i muzyki, nie wiem jak poradziłby sobie z grami możliwe że słabo.

O ile dobrze pamiętam pierwszy zestaw jaki sobie składałem był właśnie na intelu 2160 – wymieniłem go ponieważ miał małe możliwości downclockingu i mocno się grzał a zależało mi na maksymalnym wyciszeniu sprzętu, innych problemów z nim nie miałem.

• marx
  • Autor Artykułów
Ile bierze ta grafika? Jeśli chcesz grać to każdy komputer do gier nada się do htpc.

• Mateo
  • Junior
Znalazłem TDP 43 mi nie chodzi o normalne gry na PC tylko wgrać androida i gry że sklepu androida jak się da

• marx
  • Autor Artykułów
Są porty androida na x86 ale nie słyszałem aby ktoś tego używał.
Skoro sprzęt już masz, to postaw Kodi na nim i zobacz jak działa. A spokojnie będzie działać. Podejrzewam że nie będziesz miał go włączonego non-stop więc zużycie prądu jest mniej istotne.
A jak Ci się to spodoba to albo kupić jakiś mały stick z androidem w komplecie, albo (to bym preferował) mały komputer itx

• Mateo
  • Junior
Dokładnie chce by był uruchamiany z pilota tylko jak byś mógł doradzić jaki system czy normalny win 7 czy połączony już z kodi

• marx
  • Autor Artykułów
Jak masz licencję na Windows to może być prościej, jak nie to darmowy openelec, który ma to zaletę że nie trzeba go instalować.

• Mateo
  • Junior
Dziękuję za pomoc i odpowiedzi a możesz mi powiedzieć co myślisz o tym zasilaczu?

• marx
  • Autor Artykułów
Nie wiem po co 430w, htpc to 100w I tak dużo

• Mateo
  • Junior
A masz jakąś propozycję? Jakiś inny? Myślałem o takim z laptopa ale trzybabylo jakąś przejściówkę

• marx
  • Autor Artykułów
Nazywa się pico psu.
Policz albo zmierz ile pobiera prądu i dobierz moc zasilacza

• Mateo
  • Junior
Chciałbym wszystkim podziękować za zainteresowanie i odpowiedzi lecz temat upadł gdyż mój leciwy PCet został sprzedany . Teraz jest inny pomysł ale to już w innym temacie.

Pozdrawiam
Dzięki

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.