To mam jeszcze jedno pytanie jeżeli odinstaluje Kodi i zainstaluje ponownie może to coś pomóc?
i pytanie dodatkowe jeżeli z obecnej wersji zrobię backup to po przywróceniu go na nowo zainstalowanym może spowodować ponowne popsucie się peryferii ?
utworzyłem nowego użytkownika i rzeczywiście kodi otworzyło się w ustawieniach podstawowych ale tak samo ja na głównym użytkowniku peryferia były nieaktywne
po cichu liczę że po aktualizacji do wersji 16 problem zniknie
w innej konfiguracji tzn Tablet + adapter MHL z CEC + TV okazało się że to że zakładka peryferii jest wyłączona ale nie przeszkadza to w komunikacji i sterowaniu pilotem
więc jeszcze raz sprawdziłem : aktualizacja bibliotek CEC na ubuntu test czy wykrywany jest adapter usb, sprawdziłem czy TV widzi po swojej stronie urządzenie
i wszystko wyszło poprawnie ale nada brak możliwości sterowania
Jeżeli ktoś mi podpowie co jeszcze zrobić będę bardzo wdzięczny
Witam. Doszedłeś może o co chodzi z tą nieaktywną zakładką w kodi 16? U mnie jest to samo cec klient zainstalowany w systemie o w kodi krzyczy brak zainstalowanej biblioteki libcec. Walczę z tym już miesiąc i dalej nic. Trochę ostatnio kombinowałem i wykombinowałem. Odinstalowałem aktualną wersję Kodi 16 i zainstalowałem to xbmc-13.2-1-rosa2014.1.x86_64 i wszystko pięknie zaczęło działać Uaktywniła się zakładka z peryferia Można sterować xbmc pilotem od telewizora. Po kilku minutach system stwierdził, że mam nieaktualny system, czy go zaktualizować? Ja uradowany bo wszystko sprawnie działa że TAK. I tu nagle zonk zaktualizował wersję xbmc-13.2-1-rosa2014.1.x86_64, do Kodi 16 i znowu lipa brak aktywnej zakładki peryferia i nie działa cec usb. Czy xbmc po zmianie nazwy na Kodi przestał wspierać Pulse-Eight usb cec? Walczę z tym już miesiąc i dalej nic.
Witam ponownie dwa dni temu w systemie Linux Rosa r 7 zastał zaktualizowany sterownik libcec 2-2.1.4-1 na libcec 3.1, i od tej pory jest wszystko OK. Uaktywniła się zakładka PERYFERIA w kodi 16.1 i działa USB-CEC Adapter można sterować kodi pilotem od telewizora. Czyli miałem racje z tym sterownikiem, że Kodi współpracuje z wyższym sterownikiem libcec3.1 Na razie testuje i jest ok. Jest tylko jeden problem po aktualizacji kodi 16.1 znikły wizualizacje muzyki nie ma ich w systemie oraz brak możliwości ich pobrania. Jest tylko komunikat <<wizualizacje BRAK<< Wie ktoś może o co chodzi?
libCEC version: 3.1.0, compiled on Wed Jan 20 00:48:38 UTC 2016 by Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. on Linux 3.19.0-47-generic (i686), features: P8_USB, DRM, P8_detect, randr Found devices: 1