Nie bądź pasożytem! Daj również coś od siebie!

• pasozyt
  • Junior

Witam,

Po pierwsze wielkie dzieki za to co robicie dla polskiej spolecznosci i uzytkownikow xbmc.

Nie mniej jednak poczulem sie nie komfortowo kiedy przegladajac wasz portal natknalem sie na nastepujacy monit: Nie bądź pasożytem! Daj również coś od siebie! w dziele Projekty XBMC.org.pl link ponizej…

http://xbmc.org.pl/index.php/nasze-projekty.html

Czy tylko dlatego ze uzytkownicy ktorzy uzywaja otwartego oprogramowania xbmc ale go nie rozwijaja zasluguja na okreslenie PASOŻYT?

Nie sadzicie ze troche to az za Polskie jest?
Prosze o komentarz.
pozdrawiam
zamaracha

• Marcin
  • Junior
Zgadzam sie ze okreslenie pasozyt jest nieodpowiednie. To ze nie potrafoe tworzyc oprogramowania to nie znaczy ze jestem pasozytem. Zalozeniem portali internetowych jest dzielenie sie informacjami a fora internetowe sa tworzone do dyskusji na dany temat. Wcale nie musze byc mechanikiem samochodowym zeby udzielac sie na forach zwiazanych z motoryzacja i z nich korzystac.

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

• Maciey
  • Senior
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Napisałem ten artykuł więc go skomentuję.

Po pierwsze – może i określenie “Pasożyt” jest zbyt mocne – ale jeżeli wywołuje reakcję to spełnia zamierzoną rolę:)

Po drugie – dziękuje w imieniu wszystkich za słowa uznania

A teraz do rzeczy:

Idea Wolnego Oprogramowania – nie polega na tym aby każdy kto chce zeń korzystać dopisywał / modyfikował fragment kodu… (Oczywiście że nie każdy jest programistą albo nawet zaawansowanym użytkownikiem !)
A raczej na tym aby każdy dawał od siebie to co może / potrafi: pomagał innym rozwiązywać (nawet banalne) problemy, dzielił się spostrzeżeniami, rozwiązaniami które sam czasem po wielu bojach wypracował itp…

Pasożytowaniem” nazywam zachowanie polegające wyłącznie na braniu (czerpaniu korzyści), a nie dawaniu niczego w zamian.
Wiele osób może zadać pytanie – “cóż mogę dać od siebie skoro jestem początkującym ?”
Otóż bardzo wiele! Na przykład:
– aktywnie uczestniczyć w testowaniu wspólnie prowadzonych projektów (np zgłaszać uwagi, propozycje rozwiązań itp -> np projekt Polskie Stacje – wciąż czekamy na listę stacji! )
– dzielenie się wiedzą na Forum (nawet banalne dla niektórych sprawy – mogą być cenna informacja dla innych)
– wrzucanie info na Forum nt ciekawych rozwiązań które odkryliśmy / przetestowaliśmy (np ciekawe wtyczki, skórki, repozytoria)
– informowanie na Forum jak problem został rozwiązany
(zamiast pisanie mp “OK Dzięki już znalazłem”)
– komentowanie istniejących artykułów
– uczestniczenie w tworzeniu strony: pisanie artykułów / newsów
(lub dostarczanie informacji doń – patrz np tutaj)

itd.

Każdy może dać coś od siebie!

Podsumowując, nie zamierzałem nikogo urazić tym sformowaniem, a raczej zmotywować do zmiany nastawienia:)

• pasozyt
  • Junior
Ok! moze zamiast slowa pasozyt uzyj czegos bardziej lagodnego, zachecajacego…

Jezeli masz mozliwosci nie badz pasywny Daj również coś od siebie!
cos w ten desen. …

Pozdrawiam!

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.