Philips android TV i perfect natural motion

Mam tv Philips PFT6550 z android TV i na nim Kodi. Problem jest taki (może ktoś się z nim również zmaga?), że ustawienia obrazu tego TV się rozjeżdżają w taki sposób, że praktycznie każde odpalenie filmu ze streemingu lub lokalnie (nie tylko Kodi ale też YouTube VLC player i inne) odbywa się z aktywną opcją Perfect Natural Motion (PNM – opcja odpowiada za efekt “teatralnego” obrazu), mimo że w opcjach funkcja ta pozostaje wyłączona. Na Kodi Isengard opcje te się nie aktywowały, niestety po podniesieniu do Jarvis problem występuje i jest on o tyle problematyczny że popranych ustawień praktycznie nie mogę zaaplikować, a to dlatego, że lekarstwem na te ustawienia w TV jest to, że w trakcie trwania filmu należy w opcjach TV tą opcję włączyć i wyłączyć. Niestety w przypadku Kodi wejście do opcji ustawień TV zatrzymuje film, a ponowne jego odpalenie, jak już pisałem odbywa się z włączoną opcją PNM.
Zastanawiam się w związku z tym czy na poziomie Kodi da się te ustawienia ignorować (jak pisałem na Isegard było ok, więc powinno się dać), może ktoś ma wiedzę na ten temat? Dodam że próbowałem z wyłączeniem akceleracji sprzętowej, ale bez tego Kodi z odtwarzaniem filmów zupełnie sobie nie radzi.
Co do samego problemu z opcją PNM na TV – moja walka z serwisem trwa i niestety mam z nimi złe doświadczenia, zgłaszane tematy (ten z PNM nie jest jedyny) pozostają bez odzewu, mimo zapewnień konsultantów, że ktoś w najbliższym czasie się ze mną skontaktuje. A przeglądając fora na ten temat wygląda to niestety tak że Philips z tym bug’iem nie może sobie poradzić od długiego już czasu i odnosi się do tego wręcz tak, że traktuje to jako właściwość TV a nie błąd- sic!!. Zainteresowanym odradzam więc zakup TV Philipsa (z tego co czytałem na forach dotyczy to nie tylko tego modelu) – chyba że ktoś jest fanem teatru.

Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.