Witajcie
Ostatnio postanowiłem zmienić odtwarzacz.
Mój Mede8er MED600X3D przestał otrzymywać aktualizacje więc się z nim pożegnałem.
(Scrapper też świrował – ogólnie uznałem urządzenie za tonący okręt).
Za wiele kasy nie miałem więc kupiłem OTT X96 (2gb ram i s905x na pokładzie).
Korzystałem wcześniej z Kodi na telefonie oraz na PC ale to co widzę na Androidowym boxie mnie rozczarowało.
Chodzi o brak płynności przy odtwarzaniu filmów.
Wygląda to tak, że film jest płynny kilka sekund i nagle występują cięcia (jakby gubienie klatek), potem dosłownie na sekundę obraz przesadnie przyśpiesza (jakby nadrabiał) i ponownie jest w pełni płynny – taki jaki powinien być.
Odtwarzacz ma o wiele lepsze bebechy niż Mede8er a na nim problemów z obrazem nie było wcale.
Kodi ma masę opcji – sprawdzałem niektóre ale nic nie pomaga. Nie wiem gdzie szukać problemu.
Czy to wina Androida, czy Kodi.
Może spiszę podstawowe informacje i ktoś podrzuci jakiś pomysł:
Kodi podłączone kablem do routera. Router gigabitowy. Filmy odtwarzam z NAS-a Synology DS215J także podłączonego kablem do routera.
Odtwarzacz jest nowy – odpada więc jakieś przeładowanie programami czy coś takiego (wolnej przestrzeni dyskowej ma jeszcze sporo).
Kodi było na starcie w wersji 17.1 więc zaktualizowałem do 17.3.
Te to dziwne szarpanie obrazu w Kodi jest dziwne tym bardziej, że korzystając z innych apek na tym boxie (np YouTube, Player, ipla) takie coś nie występuje.
Mam telewizor Philipsa posiadający sporo opcji ulepszania obrazu – Natural Motion i tego typu rzeczy.
Myślałem, że może to jakoś powoduje, że obraz w jakiś sposób nie synchronizuje się poprawnie (wybaczcie opis ale nie mam technicznej wiedzy) ale po wyłączeniu ich wszystkich nadal jest to samo. Zresztą skoro z Mede8erem działało to niby dlaczego z Kodi miałoby nie działać – no ale sprawdzić nie zaszkodziło.
Macie jakieś pomysły?
Ja dziś w wolnej chwili spróbuję odpalić jakiś plik z usb a nie NAS-a, spróbuję zainstalować inny odtwarzacz niż Kodi i to wszystko co przychodzi mi do głowy aby zdiagnozować czy problemem jest KODI czy urządzenie samo w sobie.
[EDIT]
Sprawdzałem już chyba wszystko – łącznie z wymianą kabla HDMI oraz sieciowego.
Wszystkie opcje próbowałem przestawić – po zmianie każdej wyłączałem i włączałem urządzenie aby na pewno zmiany zostały zastosowane. Nic to nie pomogło.
Jeszcze spróbuję zainstalować kodi 16 – ktoś gdzieś pisał, że na 16 było ok a na 17 miał problemy – warto spróbować.