Brak płynności na OTT X96 Android BOX

• can5ona
  • Junior
  • KODI: 17.3
  • HTPC: OTT X96

Witajcie

Ostatnio postanowiłem zmienić odtwarzacz.
Mój Mede8er MED600X3D przestał otrzymywać aktualizacje więc się z nim pożegnałem.
(Scrapper też świrował – ogólnie uznałem urządzenie za tonący okręt).

Za wiele kasy nie miałem więc kupiłem OTT X96 (2gb ram i s905x na pokładzie).

Korzystałem wcześniej z Kodi na telefonie oraz na PC ale to co widzę na Androidowym boxie mnie rozczarowało.
Chodzi o brak płynności przy odtwarzaniu filmów.
Wygląda to tak, że film jest płynny kilka sekund i nagle występują cięcia (jakby gubienie klatek), potem dosłownie na sekundę obraz przesadnie przyśpiesza (jakby nadrabiał) i ponownie jest w pełni płynny – taki jaki powinien być.

Odtwarzacz ma o wiele lepsze bebechy niż Mede8er a na nim problemów z obrazem nie było wcale.

Kodi ma masę opcji – sprawdzałem niektóre ale nic nie pomaga. Nie wiem gdzie szukać problemu.
Czy to wina Androida, czy Kodi.

Może spiszę podstawowe informacje i ktoś podrzuci jakiś pomysł:
Kodi podłączone kablem do routera. Router gigabitowy. Filmy odtwarzam z NAS-a Synology DS215J także podłączonego kablem do routera.

Odtwarzacz jest nowy – odpada więc jakieś przeładowanie programami czy coś takiego (wolnej przestrzeni dyskowej ma jeszcze sporo).
Kodi było na starcie w wersji 17.1 więc zaktualizowałem do 17.3.

Te to dziwne szarpanie obrazu w Kodi jest dziwne tym bardziej, że korzystając z innych apek na tym boxie (np YouTube, Player, ipla) takie coś nie występuje.

Mam telewizor Philipsa posiadający sporo opcji ulepszania obrazu – Natural Motion i tego typu rzeczy.
Myślałem, że może to jakoś powoduje, że obraz w jakiś sposób nie synchronizuje się poprawnie (wybaczcie opis ale nie mam technicznej wiedzy) ale po wyłączeniu ich wszystkich nadal jest to samo. Zresztą skoro z Mede8erem działało to niby dlaczego z Kodi miałoby nie działać – no ale sprawdzić nie zaszkodziło.

Macie jakieś pomysły?
Ja dziś w wolnej chwili spróbuję odpalić jakiś plik z usb a nie NAS-a, spróbuję zainstalować inny odtwarzacz niż Kodi i to wszystko co przychodzi mi do głowy aby zdiagnozować czy problemem jest KODI czy urządzenie samo w sobie.

[EDIT]
Sprawdzałem już chyba wszystko – łącznie z wymianą kabla HDMI oraz sieciowego.
Wszystkie opcje próbowałem przestawić – po zmianie każdej wyłączałem i włączałem urządzenie aby na pewno zmiany zostały zastosowane. Nic to nie pomogło.

Jeszcze spróbuję zainstalować kodi 16 – ktoś gdzieś pisał, że na 16 było ok a na 17 miał problemy – warto spróbować.

• kobrawerde
  • Bywalec
  • KODI: Kodi 16 Jarvis
  • Sterowanie: OrigenAE RC153 / Streacom ST-IRPB
  • HTPC: LibreELEC (AeonNOX) / AT5IONT-I
Ja na LibreElec po aktualizacji też mialem podobny problem . Nie wiem czy to to samo ale dotyczyło przeważnie plików wideo oglądanych przez sieć LAN… może coś z buforowaniem ? …też się męczyłem i wróciłem do Kodi 16 Jarvis … co dziwne problem nie całkiem ustąpił ale jest bardzo żadki:-) …wydaje mi się iż jak pisałem to jakieś opcje buforowania które mogły być zastąpione nowymi przy aktualizacji.

• can5ona
  • Junior
Dzięki za poradę.
Nie wiem kiedy ale spróbuję zainstalować 16.

Wydaje mi się, że to nie problemy “buforowania”, ponieważ sprawdzałem też pliki z pamięci wewnętrznej oraz z pendriva usb i było to samo.
Tak czy inaczej spróbować trzeba;)

• can5ona
  • Junior
Pozwolę sobie na posta pod postem – rozwiązałem swój problem.
Okazuje się, że cały ROM na tym urządzeniu jest jakiś lipny.

Zainstalowałem na karcie pamięci LibreELEC i odpalam tylko jego pomijając androida i wszystko pięknie śmiga.
Zero przycięć – nie wspominając już nawet o tym, że zbiera się wszystko o niebo lepiej:)

• arnie
  • Bywalec
  • KODI: 15.2
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: pilot MCE
  • HTPC: OpenElec 6.1 + dvb-s2 TBS (VDR-serwer + VNSI klient + oscam
Jak tam ze stabilnością tego pudełka po kilku godzinach działania?, Ponoć mocno się grzeją na alternatywnych softach. Userzy wiercą otwory w obudowach i montują dodatkowe wentylatory aby mogły normalnie działać.

• can5ona
  • Junior
Przyznam, że nie wiem – póki co oglądałem coś max 3-4 godziny i nie było problemu.
Ale odtwarzacz stoi na stoliku mającym takie hmmm wycięcia – więc w zasadzie jakby siedział na ruszcie na grillu – tak więc ma lepsze chłodzenie niż jakby leżał na np. zwykłym blacie.

Właściwie po 3-4 godzinach jest ciepły ale tak jak np. telefon po 30 minutowej sesji grania w coś wymagającego.
Nie ma tragedii.

Dłuższych sesji oglądania nie robiłem więc nie wypowiem się (może w przyszły weekend polecę cały sezon jakiegoś serialu 9-10 godzin to dodam coś do tematu):evil:

• markos
  • Junior
  • HTPC: Zoomtak T8V
Cześć mam to samo na kodi wersji 16.1 było ok zaktualizowałem do 17.3 i teraz obraz nie jest płynny czy to na filmach czy twlewizji . Mam zoomtaka t8v całkiem fajne parametry nigdy nie narzekałem teraz mnie to drażni. Przejdę chyba na libreelec już miałem w sumie tyle że nie obsługuje wszystkich funkcji z pilota . Wkurzało mnie to i wróciłem na androida. Przyznać muszę że na libreelec śmiga elegancko

• can5ona
  • Junior
Jeżeli masz problem z pilotem pod libreelec to rozwiązaniem będzie skopiowanie twojego obecnego pliku remote.config i wrzucenie go do kodi już w libreELEC.

• markos
  • Junior
No wiem wiem. Tylko niezbyt wiem jak to zrobić. Bo ponoć na karcie powinny być dwa katalogi i do jednego z nich mam to wkleić. Tyle że u mnie jest tylko jeden. Męczyłem się z tym bez sukcesu. Ale będę próbował . Na chwilę obecną zmieniłem w urządzeniu rozdzielczość na 1080/60hz w kodi ustawiłem żeby zawsze dostosowywał odświeżanie i śmiga narazie bez zacięcia.

• can5ona
  • Junior
Ustawiłeś, żeby synchronizował każdą klatkę czy żeby synchronizował obraz z wyświetlaczem?:whistle:

• markos
  • Junior
A bo ja wiem:)

• markos
  • Junior
Próbowałem dołożyć tu zdjęcie ale jakoś nie mogę. Wiec tak w kodi system ustawienia, odtwarzacz,wideo i tu masz taką opcję dostosuj częstotliwość odświeżania u mnie było nigdy zmieniłem na zawsze w urządzeniu zmieniłem na 60 Hz i jak narazie śmiga, chyba że tak sobie wmawiam. Ale testowałem na filmach na telewizji i wydaje mi się że nie tnie.

• can5ona
  • Junior
No to życzę aby to wystarczyło – w moim boxie niestety musiałem zainstalować libreELEC bo Kodi na Androidzie mimo przestawienia tych opcji o których piszesz klatkowało (to zapewne wina zasyfionego sofru – masa tam niepotrzebnych rzeczy była).

• markos
  • Junior
Powiedz ogarnąłes tez konfiguracje pilota? Na libreelec?

• can5ona
  • Junior
Niestety nie.
Tzn. pilot działa – przyciski pozwalające na obsługę działają ale nie udało mi się ustawić przycisków odpowiadających za odtwarzanie (Play, Pause. rew, ff). Na Kodi odpalonym w Androidzie działa a na LibreELEC już nie.
Z tego co udało mi się doczytać wszystko zależy od tego czy pod LibreELEC urządzenie rozpoznaje wciśnięty przycisk (nie wiem jak w twoim odtwarzaczu ale w moim po kliknięciu na pilocie przycisku który rozpoznaje mrugnie dioda na urządzeniu). Jeżeli rozpoznaje kliknięcie ale nic pod tym przyciskiem nie ma to można tam coś ustawić.
Niestety jak na pilocie klikam wyżej wymienione przyciski to nic się nie dzieje – nie rozpoznaje ich – więc co za tym idzie nie mogę pod nimi nic ustawić.
Niby monitoruję sprawę cały czas, przekopuję neta ale póki co od kilku dni nic nie znalazłem.

Możesz spróbować u siebie jeszcze tego:
kodi.wiki/view/Add-on:Keymap_Editor

To dodatek dla Kodi pozwalający na ustawienie pilota – mi niestety nie pomaga bo tak jak wspomniałem – żeby coś ustawić musi widzieć, że ten przycisk funkcjonuje.

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.