| |
| tutaj openelec na raspberry ogolnie Raspberry to wrecz wymarzona maszynka na htpc dla osob lubiacych sobie pogrzebac w sprzecie, ALE oznacza to, ze jesli nie udalo ci sie go kupic, to poczekasz sobie ladnych pare miesiecy |
Czyżby to nie miało żadnego opakowania ?? | |
| Za tą kasę to niestety musisz sam „wystrugać”. Zamówiłem swój egzemplarz. Dostawa połowa sierpnia ![]() |
| I ten procek sie nie usmaży przy 1080p ? Ma to wyjscie optyczne? |
| I ten procek sie nie usmaży przy 1080p ? Ani procek, ani grafika się nie gotują, dając radę pociągnąć 1080 nie produkują ani minidecybela. Ma to wyjscie optyczne? |
| Proszę powiedz jak rozwiązujesz w nim problem dźwięku, jeśli ma hdmi i niezły obraz to jak w tym uzyskać dźwięk przestrzenny i podłączyć do wzmacnaicza? |
| Spedzilem ostatni tydzien na zabawie z RaspberryPI i musze powiedziec ze jestem mile zaskoczony ![]() Uzywam dystrybucji Rasbmc – Nightlies Gram sample ze stronki www.demo-world.eu/trailers/high-definition-trailers.php Co do poprzedniego pytania (zientas) Mam jeszcze tydzien zabawy z Raspberry przed soba. Potem wracam do domu i mniej czasu bedzie zeby sie bawic (rodzinka) |
| Może pokusił byś się o jakiś krótki artykulik z testów dla naszego portalu ? Jest sporo zainteresowanych osób tematem |
| Maciey , jak chcesz to zrob z tego artykul. Ja sie nie podejmuje ![]() ![]() Czesc pierwsza – opis sprzetu. Zaczne od opisu RaspberryPi. Koszt urzadzenia 35$ (plus przesylka i akcesoria – spokojnie drugie tyle) Urzadzenie jest wielkosci karty kredytowej. Za obsluge systemu odpowiada uklad Broadcom BCM2835. Porty: Jak to odpalic? TV trzeba podlaczyc przez HDMI albo RCA. Zeby uruchomic komputerek potrzeba podlaczyc zasilanie do micro USB (typ System nie ma BIOSu wiec po podlaczeniu do pradu nic nie startuje (ciemny ekran) Oprocz tego Sam Nazarenko przeygotowuje wersje systemu tylko z XBMC. Druga dystrybucja XBMC przygotowywana jest przez grupe programistow zwiazanych z OpenELEC – openelec.tv/ Zalety: Wady: Jutro postaram sie opisac co daje rade z tego wyciagnac. |
| To zdjecia mojego setupu ![]() Obudowe wycialem z papieru (mozna znalezc do wyciecia na raspberrypi.org) Zrobione to jest oczywiscie na kolanie i poklejone tasma ![]() Czekam na obudowe ![]() Jestem u znajomego w domu – nie mam wzmacniacza z HDMI. Centrum dowodzenia Jeden zrzut ekranu z domyslna skora Confluence – najlepiej chodzi, inne dusza procesor. Calosc chodzi na systemie Raspbmc RC4 |
| Wydajnosc i mozliwosci. Po pierwsze to wszystko jest narazie we wczesnej fazie testow. Debian na ktorym budowana jest dystrybucjia XBMC wciaz jest ulepszany i optymalizowany pod Raspberry. Z kazdym tygodniem pojawia sie cos nowego co poprawia wydajnosc i dodaje nowe mozliwosci. Wolny procesor i mala ilosc pamieci to najwieksze ograniczenie jesli chodzi o wyglad i wydajnosc XBMC (skory i dodatki) Sytuacja sie napewno poprawi wraz z ulepszaniem kodu ale cudow nie bedzie. Audio Jak narazie nie mialem problemow z graniem muzyki. Testowalem narazie tylko .mp3 i .flac. Video Pliki mpeg2 i VOB (czyli takze ISO z DVD) nie graja i narazie grac nie beda. Narazie wszystko gram z karty SD. w przyszlym tygodniu zaczne testy z graniem audio/video przez siec (samba albo nfs, kabel 100Mbit) |
| Dzisiaj na szybko uruchomiłem 3 systemy Raspbmc – bardzo duże opóźnienia menu, zmiana skorki nie wiele pomaga w najbliższym czasie zamierzam troszkę mocniej je przetestować. niedługo ma wyjść port Android 4.0 na Rpi, zobaczymy co pokaże |
| OpenElec na razie bardzo mi sie podoba. Na razie testowane tylko na wtyczkach streamingach -Po dostosowaniu ustawień menu praktycznie nie ma opóźnień (Quartz). Mapowanie przycisków pilota można sobie pozmieniać z konsoli ssh kopiujemy odpowiedni plik cp /usr/share/xbmc/system/keymaps/remote.xml /storage/.xbmc/userdata/keymaps/ w ten sposób plik do edycji remote.xml znajdziemy w otoczeniu sieciowym w katalogu userdata/keymap Do odtwarzania filmów w wysokiej jakości mam inny sprzęt (xtreamer) poza tym mój setup audio nie pozwala mi na wpuszczenie dźwięku przez HDMI wiec na razie oglądanie filmów na RPI odkładam na później BerryBoot v1.2 – bootloader Daje możliwość instalacji kilku systemów na jednej karcie oraz instalacji na USB. Banalny w obsłudze aktualne obrazy openelec RPI openelec.thestateofme.com/ |
Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.