Wersja Rbej to tzw custom build (czyli modyfikacja oryginalnego OE).
Zawiera wiele zmian ktore nie zostaly wlaczone jeszcze do oficjanych wersji OpenElec, a czasem nigdy nie będą.
Mocno optymalizowane pod katem PI (uwzglednia czesto uwagi zglaszane przez userów). Rbej dostarcza również gałąź dla niewydanych jeszcze wersji XBMC (np Gotham)
Dla mnie duzo szybszy od OE, niestety czasem mniej stabilny.
Dlatego osobiscie mam swoja dobrze dzialajaca wersje i tej sie trzymam, gdy nowy release od Rbej sie wyłozy wracam do poprzedniej
Duzo lepiej radzi sobie z buforowaniem treści udostepniachych poprzez siec. Niektore materiały cieły mi sie na standardowym OE, tutaj nie. Czasem znajdują się tutaj jakieś sptrytne “tweaki” np mniej czeste odświeżanie interfejsu uzytkownika, uwalniające więcej CPU dla pozostałych zadań itp.
Tutaj dostepne buildy:
lysin.me/rbej/
Tutaj watek gdzie możesz śledzić zmiany:
forum.xbmc.org/showthread.php?tid=169674
Ostatnie zmiany w gałęzi Frodo – to zdaje sie:
Updated Frodo Branch
– updated OpenElec build (3.2.4)
– updated firmware and kernel
– sync with
– [rbp/omxplayer] Do we need discontinuity handling?
– [rbp/omxplayer] Avoid marking non-monotonic timestamps as unknown
– [rbp/omxplayer] When opening a stream don’t try to update gui so often
– [rbp/omxplayer] Defer demuxer pause until buffers full
– [rbp/omxplayer] Use display time for EDL cut start time
– [rbp/omxplayer] Avoid setting TIME_UNKNOWN on packet with STARTTIME set
– [rbp/omxplayer] Fix for all subs being rendered at start of file
** EDIT **
Oczywiscei jest zawsze jakies ryzyko że instalujemy cos co przygotowuje pojedyńcza osoba i niekoneicznie kontroluje społeczność. Pewnie ryzyko nie jest jakies przesadnei duże, ale warto sobie z tego zdawać sprawę i podejnować decyzję wg własnego uznania.
*** EDIT 2 ***
Niektórych może również zainteresować użyteczny skrypt Leopolda, dzięki któremu można automatycznie zaktualizować swój OE do nowszych wersji (w tym RBEJ, nocnych itp)
ls80.github.io/script.openelec.devupdate/