| Czesc, Jakis czas temu zainstalowalem XBMC na Raspbianie. Działało dobrze. Potem cos musialem zmienic/sciagnac i nie odpala mi sie na pelnym ekranie. Na dole ekranu pojawia sie tty. Wygląda to tak: Cale okno XBMC jest tak jakby przesuniete do góry. Instalowalem pakiet z tego miejsca: michael.gorven.za.net/raspberrypi/xbmc Jak mozna to napraiwc? |
| A dlaczego nie instalowałeś z oficjalnej strony Rasbian’a ? PS No i dlaczego nie OpenElec? |
| Jakos zniechęciłem się kompilacją ktora podobno trwa ponad 10h. OpenElec podobno wolniej chodzi na rapberry. Do tego chcailbym miec raspbiana bo uzywam malinki tez jako maly serwer aplikacyjny i bawie sie GPIO. Na poczatku dzialalo wiec mysle ze to nie jest wina dystrybucji? |
| 10h ??? Gdzie to wyczytałeś ? W życiu tyle to nie trwa – osobiście unikałbym (jeżeli to możliwe) jakichś niewiadomych kompilacji Testowałem wiekszość popularnych dystrybucji na PI i OpenElec bije szybkością na głowę każdą z nich. (OE to specjalna dystrybucja Linuxa przygotowana pod XBMC, większość innych bazuje na Ubuntu albo Debianie ładujac całą masę niepotrzebnego śmiecia) Fakt OE jest najbardziej zamkniętą dystrybucja i jeżeli chcesz uzywac go do czegos wiecej niz XBMC możesz nie mieć wyboru. Jeżeli wolisz Raspiana to na twoim miejscu zainstalowałbym obraz zz oficjalnej strony. |
| 10h trwa skompilowanie XBMC na raspbiana. Rozumiem ze mozna zainstalowac obraz RaspBMC na kart SD ale on wtedy chyba jest okrojony mocno z pakietow pod kątem multimediow. Dlatego stwierdzielm ze sciagne czyjas paczke ktora ktos skompilowal. Troche ludzi tego uzywa i nie doczytalem sie zeby to bylo cos zlego. Czy oprocz ponownego zainstalowania ktorego mi sie nie chce robic (nie chce mi sie konfigurowac od poczatku wer servera i innych rzeczy ktore postawielm na raspbianie) jest jakas szansa zeby mimo wszystko naprawic to XBMC co mam? |
| No rozwiazanie jest tak dobre jak poziom zaufania jakim darzysz tego co kompiluje paczki i wystawia. Bo nie musze tłumaczyć ze to najlepszy sposób na dodanie jakiejś niespodzianki w srodku ![]() Co do twojego problemu nie spotkalem sie z czyms takim. Wiec nie umiem pomóc. (jezli dobrze pamietam bylo to ctrl+alt+f1, ctrl+alt+f7) A tak w ogole to XBMC dziala CI na tej połowie ekranu i konsola ponizej równiez ? PS Finalnie moze sie okazać że spędzisz więcej czasu szukając rozwiązania niż instalując dystrybucje i konfigurujac od nowa usługi i wtyczki |
| Znalazlem rozwiazanie. Zresetowalem do ustawien poczaktowych usuwajac plik guisettings.xml. Dzieki! |
Wątek odtworzony z archiwalnej wersji strony.