Podkręcanie Mailny

  • Dabthor
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 179
  • Pomógł: 2
  • KODI: 16
  • OS: Ubuntu 14.04
  • Sterowanie: pilot TV (CEC)/ myszka
  • HTPC: Asus Eeebox

to tylko mała prośba, co oznacza “podkręcona” i ew. w jaki sposób to zrobić?
Dodam że mam dystrybucje OpenELEC.

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Dabthor napisał:

to tylko mała prośba, co oznacza “podkręcona” i ew. w jaki sposób to zrobić?
Dodam że mam dystrybucje OpenELEC.

Zobacz tutaj:
xbmc.org.pl/forum/pi/2599-raspberry-konsola

podkręcasz szybkość z jaką pracuje procesor

Ustawienie parametrow wg podpowiedzi w pliku # default recommended values are: arm_freq | core_freq | sdram_freq | over_volt$# no overclocking :    700   |    250    |    400|0# mode 'Modest'   :    800   |    300    |    400|0# mode 'Medium'   :    900   |    333    |    450|2# mode 'High':    950   |    450    |    450|6# mode 'Turbo'    :   1000   |    500    |    500|6  Przykładowo (UWAGA! bez znaku #): arm_freq=950core_freq=450sdram_freq=450

  • Dabthor
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 179
  • Pomógł: 2
  • KODI: 16
  • OS: Ubuntu 14.04
  • Sterowanie: pilot TV (CEC)/ myszka
  • HTPC: Asus Eeebox
Dziękuje

i przy tym zestawie TV+RPi poziom Medium będzie ok? czy maksymalnie podkręcić?

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Ustaw minimalny który Cie satysfakcjonuje:)
Jeżeli bez podkręcania też jest OK dla Ciebie to w ogóle nie ruszaj…
(Mimo ze nie tracisz gwarancji na pewno dużo zdrowiej dla maliny jest gdy się jej nie kręci)

Ja mam obecnie 900Mhz

  • Dabthor
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 179
  • Pomógł: 2
  • KODI: 16
  • OS: Ubuntu 14.04
  • Sterowanie: pilot TV (CEC)/ myszka
  • HTPC: Asus Eeebox
zmieniłem parametry

bez #

i jak mam to zapisać po ssh?

robię Exit później Y i wyskakuje następna lista komend ? po Y nic się nie dzieje

  • Maciey
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 1213
  • Pomógł: 89
  • KODI: Kodi 14.0 “Helix
  • OS: W7-64, OpenElec
  • NAS: Tak
  • MySQL: Tak
  • Sterowanie: Logitech 300i
  • HTPC: PC (SSD,AMD, RADEON) + RPi
Wrzuć screeny co robisz / widzisz w każdym kroku.

Albo uzyj po prostu wtyczki: ls80.github.io/script.openelec.rpi.config/

  • Dabthor
  • Bywalec
  • Offline
  • Postów: 179
  • Pomógł: 2
  • KODI: 16
  • OS: Ubuntu 14.04
  • Sterowanie: pilot TV (CEC)/ myszka
  • HTPC: Asus Eeebox
i wszystko działa
bardzo pożyteczna wtyczka:)

  • 10fi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 9
  • Pomógł: 0
  • KODI: no nie mam za bardzo jeszcze
  • OS: OPENElec i dwa znaki dla draki
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: android/pilot
  • HTPC: R.Pi B + OPENElec XBMC
Zbychu napisał:

Ustaw minimalny który Cie satysfakcjonuje :)
Jeżeli bez podkręcania też jest OK dla Ciebie to w ogóle nie ruszaj…
(Mimo ze nie tracisz gwarancji na pewno dużo zdrowiej dla maliny jest gdy się jej nie kręci)

Ja mam obecnie 900Mhz

Tzn. dlaczego ? Myślę, że jak tam są jakieś radiatory i nie ma obudowy to raczej powinno być ok. A zyski z kręcenia maliny są wymierne (tymbardziej, że to jest podkręcanie dynamiczne, więc nie chodzi cały czas na 900).

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
O to chodzi że tam nie ma żadnych radiatorów….

PS czasami dynamiczny overclock dziala wolniej niz statyczny, mniej podkręcony…

  • 10fi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 9
  • Pomógł: 0
  • KODI: no nie mam za bardzo jeszcze
  • OS: OPENElec i dwa znaki dla draki
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: android/pilot
  • HTPC: R.Pi B + OPENElec XBMC
No nie ma, ale nie sztuka cos przylepic za pare zl:)

  • hhunter22
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.1
witam forumowiczów! może ktoś wyjaśnić jak to się podkręca? trzeba zainstalować tą wtyczkę tak z pendrive? i w opcjach to wyszukać? na ile ustawić żeby maksymalnie szybko chodziła ale się nie zepsuła?

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Generalnie robi sie to poprzez edytowanie pliku konfiguracyjnego jak opisano tutaj:
xbmc.org.pl/forum/pi/2599-raspberry-konsola

Jeżeli masz OE to najłatwiej jednak zainstalować odpowiednią wtyczkę jak opisał Maciej parę postów wyżej.

Wiekszośc dystrybucji na PI ma w swoich ustawieniach podobne mozliwości.

Wg mnie 900Mhz dynamicznie jest w pełni bezpieczne (sam mam tak od prawie 2 lat)
Ale mam znajomych którzy działają na maxa bez dybamicznego i tez nic sie nie dzieje
(ale nie maja 24h/dobe włączonej Maliny)

Dla bezpieczeństwa pewnie lepiej zakupic za 10zł radiatorki na chipy jak pisał kolega wyżej

  • hhunter22
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.1
zainstalowałem wtyczkę ale nie wyświetla mi sie w programach.. jest tam tylko konfig OE… a przy instalacji pokazuje się w prawym dolnym rogu że jest aktywanaaa? co robić? i czy najpierw podkecić procek a potem przenieść system na pena czy odwrotnie?

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Dziwne że CI nie działa.. Zerknę jak będę w domu (chyba że Koledzy pomogą w międzyczasie…)

Co do przenoszenia na USB i krecenia CPU to są to 2 różne rzeczy mozesz robić niezależnie.

  • hhunter22
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.1
Zrobił się update do 4.0.7. To też nic nie dało. Próbowałem kilka razy instalować i nie wyświetla się w programach. W ustawieniach repozytorium wyświetla się jako aktywna.

  • hhunter22
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.1
Udało się. Za entym razem. Arm freq tylko zmienić? Czy coś jeszcze?

  • 10fi
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 9
  • Pomógł: 0
  • KODI: no nie mam za bardzo jeszcze
  • OS: OPENElec i dwa znaki dla draki
  • NAS: Tak
  • MySQL: Nie
  • Sterowanie: android/pilot
  • HTPC: R.Pi B + OPENElec XBMC
Ja zmienilem wpisy w pliku configu i tyle, dziala ladnie i szybko na 1000 MHZ na dynamicznym. Zmien tak jak sa tam podane w komentach.

  • Zbychu
  • Senior
  • Offline
  • Postów: 879
  • Pomógł: 107
  • KODI: Najnowsza Beta
  • OS: OpenElec, W7-64
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Piloty: Logitech 300i, Medion x10, Key: Logitech k400, Android Remore: Yatse
  • HTPC: 2xPC + RPi, czasem Android
Dokładnie

Zobacz mój 1wszy post w tym wątku aby zobaczuć rekomendowane wartości

Przykładowo dla ‘Turbo’ będą to:

arm_freq | core_freq | sdram_freq | over_volt$# mode 'Turbo'    :   1000   |    500    |    500|6

  • hhunter22
  • Junior
  • Offline
  • Postów: 11
  • Pomógł: 0
  • KODI: 13.1
Zbychu napisał:

Dokładnie

arm_freq | core_freq | sdram_freq | over_volt$# mode 'Turbo'    :   1000   |    500    |    500|6

rozumiem że ARM volt. i SDRAM volt na 6? wczoraj przestawiłem jakoś bardzo podobnie to mi się “resetowała” albo wieszała Malinka, ale dziś chyba jest ok z ustawieniami jak podałeś. nie miałem kiedy się jeszcze pobawić. po pracy sprawdzę to dokładnie chyba ze wsiąknę na jakimś grillu w końcu dziś piontelunio.

  • Piter
  • Autor Artykułów
  • Offline
  • Postów: 561
  • Pomógł: 60
  • KODI: Ostatni stabilny
  • OS: W10, OpenElec, Android, RRi
  • NAS: TAK
  • MySQL: TAK
  • Sterowanie: Logitech 300i, Logitech K400
  • HTPC: HTPC + RPi
@hhunter22 – po prostu wybierz z presetów “TURBO” i tyle – nie ustawiaj ręcznie tych wartości…

Wątek odzyskany z archiwalnej wersji strony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ostatnie wpisy

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.